Teraz jest niedziela, 12 lipca 2026, 06:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Proszę o ID
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 15:01 
Szeregowy
Szeregowy

Wymiary znaleziska to około: 140 mm x 120 mm x 70 mm

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Proszę o ID
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 15:43 
Pułkownik
Pułkownik

Kawałek pękniętego krzemienia. Masa takich na polnych drogach w moim regionie leży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 16:21 
Szeregowy
Szeregowy

Krzemień pasiasty? Podobno występuje on tylko w Polsce na Ziemi Sandomierskiej a tam nie został znaleziony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 16:34 
Pułkownik
Pułkownik

Występowanie:

Polska - na Przedgórzu Iłżeckim. Znane odmiany to:

krzemień czekoladowy spotyka się w wychodniach od Iłży, przez Wierzbicę i Tomaszów w kierunku na północny zachód od Orońska
pasiasty - na północ i wschód od Ostrowca Świętokrzyskiego,m.in. rejon Krzemionek, Iłży
krzemień ożarowski - okolice Ożarowa
krzemień świeciechowski - Świeciechów
krzemień gościeradowski - Gościeradów (woj lubelskie); odmiany różnią się barwą i deseniem.
krzemień rejowiecki - Pagóry Chełmskie - złoża zalegają wokół Rejowca Fabrycznego.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemie%C5%84

http://issuu.com/pawekrol/docs/historia ... a_geologia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 16:43 
Szeregowy
Szeregowy

Został znaleziony w Morzu Egejskim. Jest ktoś w stanie określić dokładnie co to za minerał? Byłbym wdzięczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 17:41 
Kapral
Kapral

Krzemien pasiasty na 98%

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 19:07 
Szeregowy
Szeregowy

Przepraszam,minerał jest z Morza Jońskiego a nie Egejskiego. Znaleziony na wybrzeżu greckiej wyspy Korfu.
Możliwe, że jest to krzemień pasiasty skoro występuje on tylko w Polsce?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 23:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cassiopi, zdecyduj się gdzie znalazłeś ową próbkę. Powtarzam po kolegach- jest to krzemień pasiasty. Sam go znalazłeś? Może jakaś historia znalezienia?
ps
Protoavis, gdzie te polne drogi przepełnione pasiakami w HCM? Chętnie wpadnę połupać.
pzdr Fdl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2011, 09:26 
Szeregowy
Szeregowy

Na pewno Morze Jońskie, na pewno u wybrzeży wyspy Korfu(w północno-wschodniej części). Płynąłem sobie obserwując przepiękną faunę i flore morza Jońskiego, skała którą znalazłem bardzo wyróżniała się na tle innych kamieni(mocno odbijała promienie słoneczne) Podpłynąłem bliżej, obejrzałem i stwierdziłem, że musi to być coś wyjątkowego, więc ją wziąłem:)
Jeśli to krzemień pasiasty to proszę mi wyjaśnić skąd tam się wziął, skoro występuje tylko w Polsce?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2011, 11:28 
Kapitan
Kapitan

za wiki Dobrej jakości krzemienia dostarczają: Egipt (Dżebel Moka), Argentyna (Patagonia), Kanada (Alberta), USA (Alaska, Wyoming), Australia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2011, 14:23 
Pułkownik
Pułkownik

Fidel napisał(a):
Protoavis, gdzie te polne drogi przepełnione pasiakami w HCM? Chętnie wpadnę połupać.
pzdr Fdl

Przepraszam, źle się wyraziłem. Na początku lat 90-tych krzemienie tego typu były często spotykane na polach i drogach w rejonie zamieszkania mojej babci. Teraz pewnie już tyle ich nie leży co dawniej. Z tego, co kiedyś czytałem cena 8 zł/kg mogła zrobić swoje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2011, 16:40 
Szeregowy
Szeregowy

Do Biale_konie: Dobrej jakości krzemienia dostarczają: Egipt (Dżebel Moka), Argentyna (Patagonia), Kanada (Alberta), USA (Alaska, Wyoming), Australia, ale na pewno nie chodzi tu o KRZEMIEŃ PASIASTY, jest on typowo POLSKIM minerałem.
Czy jest ktoś na tym forum kto mógłby wyjaśnić mi jak znalazł się on w Morzu Jońskim? A może nie jest to Krzemień Pasiasty?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2011, 17:17 
Pułkownik
Pułkownik

cassiopi napisał(a):
Czy jest ktoś na tym forum kto mógłby wyjaśnić mi jak znalazł się on w Morzu Jońskim?

Bogaty kolekcjoner krzemieni z Polski wybrał się nad Morze Jońskie. Żeglowali z przyjaciółmi po akwenie. W pewnym momencie, kolekcjoner wyjął ze skrzyni okazy krzemieni pasiastych aby pochwalić się nimi koledze. Nagle niebo zasnuły ciemne chmury. Wiatr zaczął dąć mocno w żagle. Podróżnicy postanowili więc je zwinąć. Wzięli się do roboty, zapominając o otwartej skrzyni z kolekcją krzemieni. Nagle łódź niebezpiecznie przechyliła się na prawą burtę, skrzynia zsunęła się po wilgotnych deskach pokładu wprost do atramentowej otchłani morza....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 września 2011, 12:19 
Chorąży
Chorąży

Protoavis napisał(a):
cassiopi napisał(a):
Czy jest ktoś na tym forum kto mógłby wyjaśnić mi jak znalazł się on w Morzu Jońskim?

Bogaty kolekcjoner krzemieni z Polski wybrał się nad Morze Jońskie. Żeglowali z przyjaciółmi po akwenie. W pewnym momencie, kolekcjoner wyjął ze skrzyni okazy krzemieni pasiastych aby pochwalić się nimi koledze. Nagle niebo zasnuły ciemne chmury. Wiatr zaczął dąć mocno w żagle. Podróżnicy postanowili więc je zwinąć. Wzięli się do roboty, zapominając o otwartej skrzyni z kolekcją krzemieni. Nagle łódź niebezpiecznie przechyliła się na prawą burtę, skrzynia zsunęła się po wilgotnych deskach pokładu wprost do atramentowej otchłani morza....

Rozumiem, że jesteś jasnowidzem ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 września 2011, 23:33 
Moderator
Moderator

Jest to buła krzemienia pasiastego a jak się tam dostał
to już inna filozofia ale kamienie tego typu były transportowane na bardzo znaczne odległości już w czasach prehistorycznych
podobnie jak import obsydianu w drugą stronę
możliwe że stanowił po prostu rodzaj towaru i tak zawędrował do grecji
jeszcze co do występowania
najlepszej jakości krzemienie pasiaste to owszem okolice ożarowa i iłży ale tu nie kończy się ich rejon występowania albowiem występują dookoła gór świętokrzyskich szerokim łukiem po północnej stronie
i tak większości materiału obecnie dostarczają kamieniołomy bukowa i małogoszcz. Najdalej wysuniętym na zachód znanym mi miejscem występowania pasiaków (aczkolwiek tylko z rdzeni) jest kopalnia w bełchatowie.
Pondto dużo ładniejsze bo kolorowe krzemienie można znaleźć na podmoskowiu. W egipcie widywałem w skałach paskowane konkrecje krzemionkowe.
Jest to bardziej pospolite niż wynika to z masowej propagandy o unikalności kamienia...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]