Teraz jest piątek, 19 września 2025, 10:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 19:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jacek101 spoko uwagami i to złośliwymi się nie przejąłem i nie zniechęciłem .Nadal pracuję nad wykrywką na procu tylko coś ostatnio czasu brak ale prace powoli posuwają się do przodu. Powiem tylko tyle że układ pomiaru fazy sygnału z generatora i odbiornika jest gotów i mierzy z dokładnością do ok 0,1 stopnia i to w zakresie częstotliwości od 4,5kHz do 5,5kHz. Teraz pracuję nad układem pomiaru amplitudy sygnału z odbiornika , i tu trafiłem na mały problem. Można dostać przetwornik AC 16 bitowy i o szybkości 100 kilopróbek ale czy ktoś będzie za niego wydać około 150zł . Doszedłem do wniosku że próbkowanie 500 razy na sekundę jest wystarczające aż nad to . Przy przemiataniu sondą powiedzmy 1metr na sekundę i częstotliwości próbkowania 500 razy na sekundę próbki będą pobierane co 2mm przesunięcia sondy nad gruntem a to jest chyba wystarczająca prędkość i dokładność przeszukiwania gruntu. Przy tej prędkości próbkowania procesor będzie miał mnóstwo czasu na interpretację wyników pomiarów wyświetleniu ich na wyświetlaczu sygnalizowaniu dźwiękiem i obsługa klawiatury
( nie będzie kręconych potencjometrów mam do nich wstręt ). Ale tak jak mówiłem mam obecnie mało czasu a do tego jeszcze pracuję sam nad tym projektem a jest jeszcze w trakcie rozwijania projekt małego pojazdu do zapuszczania go do ciasnych tuneli i zaglądania cóż tam może być ale jak obiecałem na samym początku gdy skończę udostępnię schemacik pełen opis i wszystkie źródła programu jak i skompilowane gotowe pliki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 12:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
uwagami i to złośliwymi się nie przejąłem

Panowie - spokojnie. Jaka złośliwość? Przecież gdybym napisał, że czytanie haiku w oryginale japońskim jest trudne to nikt nie potraktowałby tego jako złośliwość.
Tak samo jest z budową wykrywacza - nie ma w tym cienia złośliwości tylko przygotowanie psychiczne potencjalnego konstruktora na poważne trudności.
Cytuj:
i nie zniechęciłem .Nadal pracuję nad wykrywką na procu

i chwała Ci za to. Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 19:37 
Chorąży
Chorąży

Gregus mam wielka nadzieje że pomyślnie ukończysz ALL-1 w wersji uP :D
Ale byle nie na płytce 2-sided :D
mozę zastanowisz sie też nad zrobieniem go w SMD ?
Dla mnie złożenie w SMD to nie problem mam dostęp do potrzebnego sprzetu :)

Ps: Może bys zaprojektował włąsną piszczałkę na uP ?? np. VLF lub TR do two-box ?
POzdrawiam
Sadowski25

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 21:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam . Do Sadowski25 prace nad wykrywką posuwają się bardzo wolno ale cały czas do przodu , pomyśl jak sztab inżynierów pracował nad wykrywką 4 lata to jak długo może pracować jedna osoba ( nie inżynier ). Co do płytki na pewno będzie jednostronna przewlekana , a jeśli miała by być dwustronna to tylko i wyłącznie smd. Co do własnej piszczałki to myślałem nad tym i powiem jedno jeśli by była to będzie w pełni no może w 90% cyfrowa . Już myślałem aby zastosować w tym projekcie zamiast klasycznego generatora generator typu DDS plus wzmacniacz ale koszty przemawiają przeciw . Co do nazwy wykrywki jaką przyjąłem muszę skonsultowaćować z projektantem oryginału czy zgodzi się na aby można było używać takiej nazwy . Z oryginału w moim projekciku pozostanie sonda i generator , wzmacniacz wejściowy będzie w wersji różnicowej i tu szukam tanich i dobrych wzmacniaczy operacyjnych ( mile widziane sugestie ) mój wybór padł na NE5532 .
Chcę powiedzieć że w wykrywce większość rozwiązań sprzętowych będzie przeżucona na soft zawarty w procu. Co do procka chcę zastosować ATmega644 ale w przyszłości planuję przejście na dsPIC33FJ12GP202 ale czekam z niecierpliwością kiedy go wypuszczą na rynek a możliwości ma naprawdę ogromne. Czekam na sugestie i to przedewszystkim nie od producentów wykrywek ale od prostych użytkowników. Temu projektowi przyświeca pewna myśl jednego bardzo mądrego gościa.

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
ALBERT EINSTEIN.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 21:54 
Chorąży
Chorąży

gregus napisał(a):

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
ALBERT EINSTEIN.

I to sie zgadzamy ;)
Nie ma na świecie nic czego nie można by dokonać ograniczeniem jest jedynie ludzka psychika ;)
NE5532 to chbya jest pojedynczy wzmaczniacz ?? ale chbya mi się coś kiełbasi.
nieuważasz że jak teraz zrobic układ to jak wyjdzie dsPIC33FJ12GP202 czy czasami wtedy procek nie będzie sie nudził ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 22:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam . Mówisz kolego że dsPIC33FJ12GP202 może się nudzić ale to dobrze zapas mocy obliczeniowej nigdy nikomu nie zaszkodził a i projekt jest rozwojowy to można zawsze coś dożucić np: analizator widma sygnału na wyświetlaczu graficznym i to w czasie żeczywistym . Można też napisać tak soft aby wykrywka zapamiętywała wzorce sygnału różnych metali i później z nimi porównywała a jak trafi na nieznany to doda go do biblioteki wzorców. Ale tu wykrywka stała by się praktycznie małym komputerem . To tak jak by nosić laptopa podpiętego do wykrywki. Wyobraź sobie wykrywkę z stacją dokującą dla palmtopa z odpowiednim oprogramowaniem które to analizuje sygnał taka wykrywka posiadała by własny system operacyjny . To tylko fantastyka ale od fantastyki do rzeczywistości mały krok .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2007, 17:25 
Kapitan
Kapitan

Własny system operacyjny ? A po co ? Tak naprawdę to tylko kwestia połączenia tych dwóch maszyn - odpowiednie podejście od strony wykrywki do USB i napisanie oprogramowania na palmtopa które po tym USB będzie odczytywać odpowiednie informacje. Najcenniejszym zyskiem z takiego połączenia byłaby możliwość łatwego oprogramowania maszyny przy użyciu zaawansowanych metod takich jak..... sieci neuronowe. Maszyna przechodziłaby trening i im dłużej by pracowała tym lepsze byłyby efekty. I zdecydowanie nie jest to fantastyka naukowa tylko kwestia projektu i jego wykonania. Konieczna byłaby tu współpraca dobrego elektronika i dobrego programisty o koniecznie otwartych umysłach i niestandardowym podejściu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2007, 20:02 
Kapitan
Kapitan

A nie zastanawialiście się dla czego ogromne firmy, w których są setki dobrych programistów i elektroników z otwartymi umysłami, którym w dodatku za to płacą, nie produkują wykrywaczy z siecią neutronową, systemem operancyjnym Mobile, i kabelkiem usb do wgrywania mp3?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2007, 21:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam . Pomyślcie dlaczego wielkie firmy (prawie wielkie) produkujące wykrywacze nie chcą zastosować w swych wykrywaczach PDA.
Panowie koszty sprzedaży i jeszcze raz koszty sprzedaży są niebotycznie wysokie . Dlaczego są koszty wysokie na pewno nie jest droga elektronika w tych wykrywaczach ale soft jeśli wykrywka ma procesor . W tym wątku wcześniej jest opis prac nad wykrywaczem i to drogim. I co zastosowali w nim może i część analogowa na wysokim poziomie ale obróbką sygnału zajmuje się procek bądź co bądź mierny.
Wolę zastosować procek nawet za 200zł + przetwornik za drugie 200zł i zrobić analizę sygnału w pełni cyfrową . Pewnie powie ktoś że się nie da owszem da się i to bardzo prosto. Jeśli ktoś widział w działaniu oscyloskop lub analizator widma z obróbką matematyczną sygnału
(ja widziałem i używam takiego ) to może powiedzieć coś o tym .Powie ktoś to są drogie urządzenia . Owszem są drogie ale one mierzą sygnały od 100MHz w górę a my mamy mierzyć sygnał około 5kHz. Więc procek który wykonuje 20 milionów operacji na sekundę radzi sobie z tym bez problemu. Owszem nie będzie tu zaawansowanej obróbki ale to tylko początek sam czekam na to aż Microchip wypuści coś takiego dsPIC33FJ12GP202 . Jeszcze jeden powód dlaczego wykrywacze (niektóre ) są tak drogie , płacimy za firmę . A teraz pomyślcie mamy wykrywacz który ma ogromny potencjał w procesorze , mamy otwartość kodu programu i każdy kto chce (umie ) dodaje swoje funkcje a następnie jeśli jest na tyle skłonny publikuje je ogółowi. Wykrywacz a raczej jego możliwości rozrosną się do takich możliwości że wykrywacze firmowe mogą się schować. Wykrywacz taki byłby wykrywaczem ogółu ,a wiem z doświadczenia że nic nie zastąpi kilkunastu lub kilkudziesięciu użytkowników testujących i ulepszających swój wykrywacz niż dwóch inżynierów probujących sprostać wymaganiom wielu użytkowników.

Ok. Koniec mojego smucenia czas popracować .Kiedyś napisałem że czekam na sugestie jeśli ktoś chce się podzielić nimi to proszę bardzo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2007, 21:51 
Kapitan
Kapitan

tojatomek napisał(a):
A nie zastanawialiście się dla czego ogromne firmy, w których są setki dobrych programistów i elektroników z otwartymi umysłami, którym w dodatku za to płacą, nie produkują wykrywaczy z siecią neutronową, systemem operancyjnym Mobile, i kabelkiem usb do wgrywania mp3?

Coś akurat wiem o podejściu dużych firm... ale ja nie o tym. Chodzi o sieci neuronowe a nie neutronowe, to jedno. Drugie to, ze ta dziedzina jest zapewne przez panów od programowania uProcesorów niezbyt znana... bo najczęściej prezentują czysto 'elektroniczne' podejście. Tomek wiesz w ogóle w czym rzecz ? Bo że w elektronice jesteś całkiem niezły to ja wiem, ale chyba w programowaniu... w tym tak akademickich rzeczy to chyba nie jesteś za mocny ?

Nawiasem mówiąc MP3 w momencie kiedy nie ma ciekawego sygnału mogłoby sobie grać.... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2007, 21:54 
Kapitan
Kapitan

gregus napisał(a):
Jeszcze jeden powód dlaczego wykrywacze (niektóre ) są tak drogie , płacimy za firmę . A teraz pomyślcie mamy wykrywacz który ma ogromny potencjał w procesorze , mamy otwartość kodu programu i każdy kto chce (umie ) dodaje swoje funkcje a następnie jeśli jest na tyle skłonny publikuje je ogółowi. Wykrywacz a raczej jego możliwości rozrosną się do takich możliwości że wykrywacze firmowe mogą się schować. Wykrywacz taki byłby wykrywaczem ogółu ,a wiem z doświadczenia że nic nie zastąpi kilkunastu lub kilkudziesięciu użytkowników testujących i ulepszających swój wykrywacz niż dwóch inżynierów probujących sprostać wymaganiom wielu użytkowników.

Wykrywacz Open Source. Co za szczytny pomysł :) No ale skoro jest projekt Open Source samochodu to dlaczego nie wykrywacza ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2007, 22:17 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam . Chcę przedstawić jedną z możliwości takiego wykrywacza była mowa wcześniej o filtrach cyfrowych i tym podobnych . A teraz troszkę matematyki. Mamy dużą militarkę ale głęboko a więc sygnał będzie narastał wolno w funkcji czasu i dodatkowo będzie to żelazo , następnie mamy monetę nawet jak będzie na granicy zasięgu to i tak sygnał a raczej jego narastanie będzie dość szybkie i do tego będzie to pewnie kolor . A więc analizujemy amplitudę sygnału w funkcji czasu ( prędkość narastania i zanikania ) i do tego mamy analizę fazową sygnału która mówi nam czy jest to kolor czy złom. Jeśli mówię źle proszę mnie poprawić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2007, 23:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cześć, wątek już trochę się ciągnie więc dodam swoje trzy grosze...
Generalnie wszystko fajnie i rzeczywiście obróbka sygnału przetworzonego na cyfrę moze być łatwa i przyjemna, tylko pozostaje jedna skromna kwestia w rozwiązaniach tradycyjnych (a o takich tutaj jest mowa) o której wspomniał RUTUS - tj. znaczenie dobrej analogówki. Jeśli ta strona będzie kiepska to cały bajer cyfrowej obróbki sprowadzi się do znaczków na wyświetlaczu i kilku nocy spedzonych na napisaniu 2kB kodu w mnemonikach (no chyba, że ktoś woli "klimaty okołobaskomowe" :) ).
Skoro już mowa o ucyfrowieniu - przyszła mi ostatnio do głowy (przy piwku) inna myśl, którą skrzętnie odnotowałem sobie na świstu papieru(co by nad ranem pamietać). Może warto pomyśleć nad stworzeniem innej koncepcji - np TR-IB gdzie w cewkę nadajnika wpuszcza się nie sinus tylko impulsy (jak w PI) i po odpowiednim zastrobowaniu w torze odbiorczym odbierało by się je (może przy okazji problem dokładnej kompensacji sondy odpadnie bo w czasie nadawania impulsu tor odbiorczy będzie wyłączony - włączy się po jakimś czasie t->0 po zaniknięciu impulsu w cewce nadawczej :) :) ). potem można to wzmocnić, np. przerobić na sinus (zaprogramowana pamięć lub cały kontroler) i C/A - oczywiście wyjdzie z tego pseudosinus, ale coś z tym można dalej robić. Strobowanie odbywałoby się po odpowiednim opóźnieniu (cyfrowym :que :que ) z tej samej podstawy czasu (wskazane aby podstawa czasu dawała sinus, a następnie przez przesuwnik napiecia (dodanie składowej stałej) i coś jeszcze (układ różniczkujacy i/lub/lub nie schmidta) doprowadzony do poziomu szpilek lub prostokątu o krótkim czasie trwania - w mojej koncepcji). Sądzę, że nie byłoby problemu z porównaniem fazy czy obróbka przez filtry cyfrowe. Koncepcja jest akademicka (browarna), ale może warto pójść w takim kierunku, należałoby przeanalizować to uwzgledniając czasy propagacji w elementach, ewentualne przesunięcia czasowe (cyfrowo) - może pomysł do bani, ale jest szansa na odskoczenie od łażenia ciągle utartymi ścieżkami wokół tego co wymyślili swego czasu konstruktorzy z za oceanu. Takie rozwiązanie o ile ma rację bytu mogłoby w znacznym stopniu uprościć tor analogowy, ponadto impulsy napięciowe w cewce nadawczej mogłyby jak w PI sięgać ponad stu voltów. Może warto byłoby też badać czas opadania impulsu jak w PI (zawsze to kolejny czynnik do analizy).
Ucyfrawianie sprawdzonych konstrukcji analogowych poprzez eliminacje ich elementów moim skromnym zdaniem da niewiele, dostawianie kontolera "zbajeryzuje" urządzenie (nawet w sensie obsługowym) - ale czy warto???? czego by nie powiedzieć - na pewno nie będzie to ALL :)

Pozdroofki :piwo
IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2007, 01:39 
Kapitan
Kapitan

Nie jestem za mocny i choć mam swoje zdanie to go nie wypowiadam, po co wkładać kij w mrowisko, z tym że jest to zdanie bardziej oparte na praktyce a nie na dyskusji akademickiej z kimś tam, więc tym bardziej niemógłbym go poprzeć teorią - a kto by mi wtedy uwierzył. Tym bardziej żę nie mam zielonego pojęcia o sieciach neuronowych(sorry za neutronowych)

Cytuj:
potem można to wzmocnić, np. przerobić na sinus (zaprogramowana pamięć lub cały kontroler) i C/A - oczywiście wyjdzie z tego pseudosinus, ale coś z tym można dalej robić.

A tego fragmentu specjalnie nie rozumiem...
Mógłbyś mi to rozjaśnić?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 marca 2007, 09:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

tojatomek napisał(a):
Tym bardziej żę nie mam zielonego pojęcia o sieciach neuronowych

Nie przejmuj się. Po napisanej treści widać że nie tylko ty.

Cytuj:
potem można to wzmocnić, np. przerobić na sinus (zaprogramowana pamięć lub cały kontroler) i C/A - oczywiście wyjdzie z tego pseudosinus, ale coś z tym można dalej robić.

Ten fragment jakby całkowicie obala wymyśloną wcześniej metodę pomiaru przesunięcia fazowego jako pomiaru czasu liczonego od przejścia przez zero. Jeżeli to nie będzie czysty sinus to miejsce przejscia przez zero będzie zależało od zawartości harmonicznych. Właśnie tak jest w rzeczywistości. Zmienia się spektrum harmonicznych i każda z harmonicznych reaguje inaczej.

Panowie zamiast pisać nie kończące się elaboraty bez perspektywy technicznej realizacji weźcie się wreszczie do roboty, bo chyba nie ma innego sposobu abyście się przekonali że was wyobraźnia poniosła.

Jakby komuś znowu przyszło do głowy, że jestem złośliwy to od razu odpowiadam - nie jestem złośliwy tylko przytomny.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]