Teraz jest wtorek, 30 września 2025, 01:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2005, 19:44 
Podporucznik
Podporucznik

Nie wiem o co ci chodzi... :) a tak btw to pisze sie przewÓd ( odmienia sie na przewOdy ) /pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 11:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kolego Zul, wpadles sam ne ten pomysl? Jest bardzo dobry, ulatwia bardzo porzeszukiwanie dolkow,taki "pinpoint":-).Patent ten wymyslony zostal prez zasluzonego poszukiwacza i moderatora tegoz forum. Nawin "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! taka sama dlugosc(16m) drutu ,jaka potrzebowales do duzej cewki, naturalnie ilosc zwoi bedzie pokazna, i podlacz tak jak planowales.Nie wiem czy z punktu widzenia "elektronicznego" jest to optymalne wyjscie,ale ja tak zrobilem i funkcjonuje bez zaklocen, zasieg wystarczajacy i naprowadza w dolku wystarczajaco dokladnie na fanciki, mnie naprowadzil na boratynke, nie wspominajac o gwozdziach,luskach od ppsz itp. Wynalazek ten oszczedzi ci wiele nerow, tudziez duze polaty sciolki lesnej, ktorej nie bedziesz musial przekopywac na slepo.
Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 11:31 
Podporucznik
Podporucznik

Nie wpadlem na ten pomysl sam :) Cewka 60 zwojowa ciagnieta drutem 0.7 mm da ... 42 mm .To strasznie wysoka cewka. A ja chcialem ja wsadzic do rurki pcv 0.5" /pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 13:33 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Cewka 60 zwojowa ciagnieta drutem 0.7 mm da ... 42 mm .To strasznie wysoka cewka. A ja chcialem ja wsadzic do rurki pcv 0.5"

A kto Ci każe układać zwój na zwoju w postaci cylindra albo dysku?
Drut o średnicy 0.7mm ma pole przekroju poprzecznego ~0,385mm^2. Przy uzwojeniu masowym należy go traktować jako sześciokąt o powierzchni ~0,424mm^2.
60 zwojów potrzebuje więc ~25.5mm^2. Po uwzględnieniu 20% zapasu na chaotyczne uzwajanie mieści się w ~30mm^2.
Rurka 1/2" ma ponad 120mm^2 przekroju wewnętrznego i możesz teoretycznie w nią wepchnąć około 240 zwojów takiego drutu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]