splecha napisał(a):
Chciałem się zapytać o to czy baterie czy aku.
Mam Jabla i sprawuje się całkiem dobrze, tylko baterie (akumulatorki) umarły śmiercią naturalną.
Skoro sprawuje się całkiem dobrze to proponuję wymienić akumulatorki na nowe, jakiejś uznanej firmy (która nie podaje pojemności "z kosmosu"). Baterie, jak wiesz - po zużyciu wywalasz zaś akumulator(ki) ładujesz. Ładowarkę pewnie już Masz, ale tanie ładowarki przyczyniają się niestety do przedwczesnego umierania akumulatorków śmiercią nienaturalną ;) Wybór należy do Ciebie...
splecha napisał(a):
Zastanawiam się nad zakupem akumulatora żelowego 12V tylko nie wiem ile Ah czy 1,3 albo 2,3. Dodam, że nie znam się na elektronice czy Ah ma jakieś znaczenie z tego, co wiem to ten 2,3 będzie dłużej działał, ale czy nie spali elektroniki.
Akumulator kwasowo-ołowiowy będzie zapewne cięższy (ok. 1kg przy pojemności 2,3Ah) i gabarytowo większy od pakietu akumulatorków Ni-MH lub Ni-Cd o porównywalnej pojemności. Elektroniki nie spali. Musisz jednak mieć czym go naładować (np. prostownikiem samochodowym lub innym).
P.S
Ah to tzw. amperogodzina - jednostka pojemności akumulatora określająca ile energii jest zgromadzonej w akumulatorze. Im więcej - tym dłużej "działa". Teoretycznie 1Ah pozwala na pobieranie z akumulatora prądu 1A (jednego ampera) przez jedną godzinę [h].
Powodzenia ;)