Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 15:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jabel teoretycznie-pytanie
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2007, 19:43 
Starszy Sierżant Sztabowy

Tak patrze na schemacik Jabla i mam pytanie dotyczace dzialania tego ukladu a raczej skad sie beda brac pojedyncze stuki.Oczywiscie zakladam ze uklad jest normalnie zmontowany a tworca wszycho dobrze zaplanowal.Czytam tutaj ze ciezko jest ustawic punkt miedzy "puknieciami" a ciaglym, piskiem.
Wzbudzone napiecie trafia na wzmaka NE5534,oczywiscie wyzerowanie daje na wyjsciu w stanie bez tzw"metalu " 0 V.Trafia to na ten multiplekser sterowany prockiem.I teraz zakladamy ze pojawil sie "metal" w zasiegu cewki.Jak rozumiem na nozce 6 NE5534 pojawi sie jakies napiecie ktore w okreslonym przedziale czasowym bedzie malec.Nie bede wnikal w sterowanie prockiem i te czasy .Jak rozumiem w wyniku wykrycia metalu na dwOch wyjsciach multipleksera (14 i 15) pojawia sie dwa rozne napiecia(wynik pracy proca plus multipleksera).Te dwa napiecia podawane sa na chyba wzmacniacz roznicowy US4A(LM358) na ktorego wyjsciu (1) pojawia sie jakies roznicowe napiecie,tak to jest?Dalej chyba jest wzmacniacz tego napiecia US4B (LM358) ktorym nastepnie jest sterowany transoptor.No i wlasnie tutaj dalej mam zagwozdke jak to dziala.US 9 pracuje chyba jako generator sterowany napieciem ,tak mi sie wydaje .Ten transoptor to "swieci " caly czas tylko z rozna intensywnoscia w zaleznosci od dostarczonego napiecia ze wzmaka US4B ,czy " pulsuje" i stad te pojedyncze stuki?Gdzie tkwi moze blad mojego rozumowania?
Mi wydaje sie ze "swieci " non-stop tylko punkt jego pracy jest ciezki do uchwycenia coby napiecie sterujace VCO bylo w takim zaktresie aby generator wydawal pojedyncze stuki.Czy tak to pokrotce dzial jak mi sie wydaje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jabel teoretycznie-pytanie
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2007, 20:55 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
No i wlasnie tutaj dalej mam zagwozdke jak to dziala.US 9 pracuje chyba jako generator sterowany napieciem ,tak mi sie wydaje .Ten transoptor to "swieci " caly czas tylko z rozna intensywnoscia w zaleznosci od dostarczonego napiecia ze wzmaka US4B ,czy " pulsuje" i stad te pojedyncze stuki?Gdzie tkwi moze blad mojego rozumowania?
Mi wydaje sie ze "swieci " non-stop tylko punkt jego pracy jest ciezki do uchwycenia coby napiecie sterujace VCO bylo w takim zaktresie aby generator wydawal pojedyncze stuki.Czy tak to pokrotce dzial jak mi sie wydaje?

Zależnie od napięcia na US6.1 dioda w transoptorze zmienia intensywność świecenia od zera do jakiegoś max.
Zależnie od ilości światła tranzystor US6.5 US6.4 otwiera się od nieskończoności do jakiegoś min.
Przy całkowicie zamkniętym tranzystorze C5 NIE jest ładowany w układzie US6.5-US6.4, R23, R22.
Dopóki napięcie na US9.2 US6.6 nie przekroczy 2/3 US9.8 na US9.3 jest 0 - generator "stoi".
Wystarczy aby "rezystancja" tranzystora zmalala do kilkudziesięciu megaomów, a C5 naładuje się w czasie rzędu sekund do 2/3U US9.8
To wystarczy żeby ustawić US9.3 w stan wysoki i zewrzeć C5 przez R22 i US9.7 do masy.
W czasie rzędu 1ms C5 zostanie rozładowany do 1/3U US9.8.
To spowoduje przejście US9.3 w stan niski i odłączenie US9.7 od masy.
Następuje ponowne ładowanie C5.
Częstość pracy generatora zależy od rezystancji tranzystora czyli jasności oświetlającej go diody, czyli napięcia na wyjściu US4B.
Tam jest sprytne zabezpieczenie T3. Im większe wypełnienie generowanego syganłu tym większe straty na R27 i niższe napięcie na C14.
Inaczej mówiąc - pojedyńcze stuknięcia są głośniejsze od piszczenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2007, 21:20 

Dzieki za odzew i wyjasnienie.Teoretycznie mozna na moment podlaczyc w miejsce transoptora(jego tranzystora) jakis potencjometr aby sprawdzic samo dzialanie vco.Jak rozumiem normalna praca wykrywki tzn jego efekty dzwiekowe z glosniczka ,powinna byc to pojedyncze pykniecia a wraz ze zblizaniem sie metalu ,te pykniecia powinny byc coraz szybsze az do pisku.Spotkalem sie z Jablem ktory praktycznie nie "pykal" jedynie wchodzil w pisk.Czytalem juz tutaj o stabilnosci i problemach z wyzerowaniem pierwszego wzmaka i calego ukladu roznicowego(jego przebudowie na dokladniejsze wstrajanie).W Jablu ktorego mialem na stole nawet wyjecie NE5534 nie dawalo efektu ustawienia pojedynczych pikniec.Stad moje zastanowienie jak to dziala.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2007, 22:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Teoretycznie mozna na moment podlaczyc w miejsce transoptora(jego tranzystora) jakis potencjometr aby sprawdzic samo dzialanie vco.Jak rozumiem normalna praca wykrywki tzn jego efekty dzwiekowe z glosniczka ,powinna byc to pojedyncze pykniecia a wraz ze zblizaniem sie metalu ,te pykniecia powinny byc coraz szybsze az do pisku.Spotkalem sie z Jablem ktory praktycznie nie "pykal" jedynie wchodzil w pisk.

W oryginalnym jablu był błąd na płytce - tranzystor transoptora był włączony odwrotnie. Tam się stosunkowo łatwo ustawiało pojedyńcze puknięcia. Za to nie wchodził w pisk tylko w częste pukanie. Po zastosowaniu się do erraty... wiadomo.
Podłączenie potencjometru "zamiast" to taki sobie pomysł, bo potencjometu 100 mega to raczej nie znajdziesz.
Można wylutować końcówkę R21 od strony US4B.7 i ten koniec R21 dać na ślizgacz P1 - wtedy łatwo sprawdzisz transoptor i generator. Powtarzam - "wylutować" - żeby nie zrobić zwarcia między US4B.7 a ślizgaczem P1.
(albo można wydłubać US4 z podstawki i połączyć R21 od strony US4B.7 z P1 bez wylutowywania)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]