[ img ]Detektor Kabli z Lidla! 16.01.2015r ;D cena 49zł
[ img ][ img ]Rozkręcamy 4 śrubki. Jedna pod rzepem, dwie pod bocznymi czarnymi okładzinami.
[ img ]Po prawej stronie zdjęcia ( góra detektora ) jest cewka, nasza najważniejsza część :)
[ img ]Ja znalazłem w szafce kolorowy podkreślacz, wystarczy jakiś marker, ewentualnie rurka PCV która jest srednicy cewki detektora. Do przedłużenia drucików między cewką a detektorem użyłem drutu nawojowego 0.25mm z moich obliczeń wynika że możemy użyć max 80mm drutu o srednicy 0.30mm aby nie psuć pomiarów :) Ja użyłem 70mm drutu nawojowego o śr. 0.25mm.
[ img ]W celu lepszego lutowania należy: najpierw zapalniczką przypalić końcówki drucików od stron lutowania (ok 10mm) następnie to co zostało przypalone zarysować nożem, skalpelem, nożyczkami jak na zdjęciu.
[ img ]Widzimy dwie pary drucików. Czerwone i złote- przedłużenie złotych to 70mm, czerwonych 50mm.
[ img ]Widok cewki jak ma leżeć w moim wypadku w zakreślaczu.
[ img ]Lutowanie drucików przedłużających cewkę.
[ img ]Przedłużone druciki, zalutowane zabezpieczone rurką termokurczliwą. Cewka umieszczona w zakreślaczu.
[ img ]Cewka wciśnięta do zakreślacza. Dobrze jeśli będzie ciasno wchodziła.
[ img ]Jeśli bedzie wchodziła ciasno to gites malina, jeśli będzie luźna nalezy ją zalać klejem. Gorącym silikonem bądz klejem którego użyłem na kolejnych zdjęciach.
[ img ][ img ][ img ][ img ]Dwuskładnikowy klej który akurat miałem pod ręką. Może być również "kropelka" lecz trzeba pamiętać że potrzebny będzie silikon gorący bądź zimny w celu uszczelnienia otworów w detektorze.
[ img ]Polecam użyć kleju dwuskładnikowego lub poxiliny aby nasza osłona cewki trzymała się mocno detektora. Kropelka może nie wytrzymać wbijania w glebę.
[ img ]Tak wygląda przyklejony mazak klejem dwuskładnikowym.
[ img ]Tak wygląda Lidlowy Pinpointer po przeróbce :) Należy jeszcze zalać otwory w detektorze gorącym bądź zimnym silikonem ewentualnie klejem pokazanym wcześniej.
Wstępne testy na biurku pokazują że monetę 2zł pokazuję z odległości ok. 30mm od pierwszych kresek na wyswietlaczu, piszczeć zaczyna od 15mm od koncówki detektora wykonanego przeze mnie :)
[ img ]Należ pamiętać że od samej cewki do monety dzieli nas 20mm "przedłużenia do pisaka" w celu zwiększenia mocy należy obciąć końcówkę pokazaną na zdjęciu :)
Jak pisałem wcześniej- nie musi być wykorzystany taki sam zakreślacz jakiego ja użyłem. Może być cokolwiek o średnicy podobnej do cewki, obowiązkowo z plastiku! :)
Pozdrawiam i czekam na wasze projekty! ;)