Cytuj:
...Mam schemacik chyba z AVT tylko jest na 12 V czy mozna go przerobić na 9 V. Jest zbudowany na trzech diodach LED dzięki czemu łatwiej jest oszacować zużycie baterii w skali od 1 do 3. Jak ktoś potrafi to proszę o pomoc. Jeśli się nie da to zrobię trzy połączone schematy sylura na trzy różne napięcia progowe i pewnie też wyjdzie.
Podstawową zaletą "mojego" układu jest to, że dopóki bateria jest dobrej kondycji to praktycznie nie masz dodatkowego poboru prądu, czyli nie skracasz czasu życia baterii.
Oznacza to, że układzik może być podłączony na stałe.
Jak bateria przysiądzie to zaczyna ostrzegawczo świecić dioda, pojawia się dodatkowy pobór prądu, ale na tej baterii i tak już nie pociągniesz (przynajmniej tak należy dobrać R) więc Ci to nie przeszkadza.
Dioda nie zapala się skokowo, tylko rozjaśnia się na pewnym przedziale (na oko jakieś 0.5V), więc nie jest to takie całkowite zaskoczenie. Ponadto będzie świeciła jaśniej przy większym obciążeniu baterii (na przykład jak wyje głośnik).
Ten układ z AVT bierze sporo dodatkowego prądu. Nie może być podłączony na stałe bo istotnie skróci Ci czas poszukiwań. Podobnie będzie jeżeli zrobisz 3x ten mój najprostszy. Nie o to chodzi.
Jeżeli zdecydujesz się na przycisk/wyłącznik do testowania baterii to daj znać i wymyślę Ci coś prostego na przykład na dwóch LEDach