Teraz jest piątek, 26 września 2025, 11:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Clone PI
PostNapisane: niedziela, 30 października 2005, 19:29 
Kapitan
Kapitan

Pare dni temu skończyłem składać rosyjski wykrywacz. Cały projekt znajduje się na tej stronie: www.fandy.front.ru . Jest to trzeci wykrywacz który zrobiłem, po niedziałającym BFO i działającym PI z PE. Po prawidłowym polutowaniu układ startuje od razu. Należy jednak pamiętać że jest to konstrukcja oparta na procesorze - czyli trzeba go zaprogramować a do tego potrzebny jest programator(schemat takiego prostego programatora również znajduje się na stronie projektu). Co prawda układ startuje od razu, ale bez niewielkiego strojenia się nie obejdzie i tutaj dobrze jest mieć oscyloskop, ale można sobie poradzić bez jak się mas dużo czasu :) . Całość zasilam napięfiem powyżej 12V - jakoś 12-14, ale działa też do około 11V, niestety zauwałyłem że wykrywacz ten jest bardzo baterio żerny, ale to jak na razie jego jedyna wada, która jest całkowicie wynagradzana przez ogromny zasięg, zasięg co najważniejsze nie tylko na żelazo, ale i na złoto(!) i inne metale kolorowe, których wykrywacze typu PI z PE nie widzą w ogóle, jeśli nie zastosuje się odpowiednich przeróbek(wtedy zyskuje się jeden metal, a inny traci). Jeśli metal znajdzie się w zasięgu cewki informowani jesteśmy o tym przez narastajacy dźwięk i 16 stopniową skalę na wyswietlaczu LCD. Na wyświetlaczu pokazują nam jeszcze:
-tryby pracy literki A i S(jeszcze nie rozgryzłem o co chodzi :) )
-podświetlanie literka L( u mnie to nie działa, bo cyba mam uszkodzony wyswietlacz)
-głośność dźwięku V=0-7
-napięcie zasilania
-próg czułości od 1-15
Wszystkim tym sterujemu za pomocą 4 przycisków.

Dokładnych osiągów na razie nie podam, gdyż w pokoju ciężko mi znaleźć takie miejsce żeby w okolicy nie było metalu( nie to że mam tyle fantów :) ) ale na prawde są niezłe...
Co ciekawe wykrywacz ten może posiadać Dyskryminację ! Jeszcze tego nie wypróbowałem, ale na stronie projektu znajduje się wersja programu który rozróżnia metale, ale podejrzewam że to bez wielkich rewelacji, gdyż autor napisał że to wersja bardziej testowa. Cóż, projekt jest bardzo rozwojowy, a każdy poszukiwacz jeśli chce może dowolnie zmieniać program wykrywacza do jego wymogów, gdyż autor podał kod źródłowy, musi jednak znać się na programowaniu procesorów w Asemblerze.
Jeszcze napiszę ile mnie to wszystko kosztowało. Zrobiłem sobie jednego dnia wycieczkę na wolumen gdzie wydałem ok. 70zł nawiększość elementów pasywnych(sporo kondensatorów mialem już w domu), stabilizator, tranzystor irf740, diody, kwarc, drut na cewkę(50m śr 0,7mm powinno starczć na luzie na 3 cewki)guziki, koszyk na baterie, przewody, złącza i inne takie :) , na allegro kupiłem wyświetlacz 2x16 za chyba 12zł, w portalu Elektroda.pl kupiłem tranzystory 2n5551 za 1,5zł bodajże, na wolumenie chyba kupiłem ostatni i już nigdzie indziej nie znalazłem. Resztę elementów miałem za darmo, a sporo na tym zaoszczędziłem bo PIC16F873A(serce układu) kosztuje chyba koło 30 zł, też nie tak łatwo go dostać, ale w internecie już można bez problemu, MCP3201(ADC - służy do zmieniania analogowego sygnału na cyfrowy zjadliwy dla procesora) chyba nie dostępny w polsce kosztuje chyba koło 10zł gdzieś w rosjii, TL074 (wzmacniacz operacyjny) w każdym sklepie za złotówkę(u mnie LT1058 lepszy wzmacniacz w Polsce do kupienia w jednym sklepie za jakieś 10zł), CD4066("klucz") w każdym sklepie chyba też za złotówkę(u mnie MAX4066 - lepszy. błąd ortograficzny!!! ile kosztuje, w Polsce go nie znalazłem). To by było wszystko, myslę że cena eementów zmieściał by się w 150zł. Czy warto? Jeszcze nie wiem, gdyż elementy do F555 można mieć chyba za 200zł o ile dobrze pamiętam, ale konstrukcja też trudniejsza... Myślę że to zależy czego chce się szukać.
Podsumowując, na razie jestem zadowolony jak tylko zrobię jakąś konstrukcję nośną to idę do lasu wtedy będzie coś miarodajnego o osiągach.
Jedno mogę Wam powiedzieć z pełną odpowiedzialnosci:
Inne PI(w tym Jabel) mogą mu czyścić klawisze :)

Czekam na pytania, ale już chyba wszystko napisałem :)

Ostatnio edytowano wtorek, 22 listopada 2005, 23:03 przez tojatomek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 18:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

I co testowaleś go w lesie? Jak się zachowuje napisz coś więcej bo robi się zimno a ja mam zamiar coś zbudowac przez tą Zimę. Zastanawiam się tylko czy F555 czy tego Twojego od Rosjan.
A i Napisz koniecznie czy dyskryminacja działa i jak działa.

-----------------
pozdrawiam
macber

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 01:23 
Kapitan
Kapitan

no niestety jeszcze nie testowałem w lesie gdyż gotowa jest tylko elektronika i cewka, a na konstrukcjie nie mam czasu - muszę się uczyć :)
Obiecuję więcej szczegółów do poniedziałeku.
Mogę za to powiedzieć o testach w powietrzu, które wypadły chyba nieźle:
na przykład:
zlota obraczka ok. 15 cm
Aktualne monety polskie 10 20 50 gr kilkanaście cm - 10-15cm
Cyna lutownicza - w ogóle nie widzi, ale należy pamiętać że to po prostu drut o śr. 1mm
Większe monety polskie 1-5zł spokojnie ponad 20cm
Wydaje mi się że wyniki są zaniżone, gdyż w pokoju nie mogłem zanleźć miejsca żeby dokładnie wyzerować układ - wszędzie coś łapał.

Jeżeli zastanawiasz się między F555, a "moim od rosjan :) " to zdecydowanie wybierz F555, choć to teoretycznie zależy jeszcze czego chcesz szukać. Bo:
Jeśli militarka, to możesz wybrać mój pod warunkiem że masz czyste pole - pole bitwy na który od 50 lat nikogo nie było, po za tym chyba lepiej wybrać statyka jakim jest F555 bo posiada on sprawną dyskrymincję, ale będzie on tracił zasięg w mocno zmineralizowanym gruncie, a PI to właściwie nie grozi(przynajmniej tak mi się wydaje).
Jeśli moentki i kolor to zdecydowanie wybierz F555, ale najlepiej jakiś wykrywacz dynamiczny np. ALL-1, który nie będzie tracił zasięgu w zmineralizowanym gruncie. Piszę o All-1 ponieważ słyszłem o nim bardzo dobre opinie szczególnie jeśli chodzi o dyskryminację śmieci...
A może będziesz szukał na plaży? Wydaje mi się że na plaże wykrywacz ten będzi się nadawał, ale będziesz kopał wszystkie kapsle, co przy dyskryminacji w VLF Ci nie grozi :) Pi na plaży wg. mnie sprawuje się nieźle. W tym roku chodziłem z bardzo marnym wykrywaczem PI i pare złotych wpadło najczęściej 1-5gr i 1-5zł, reszta tylko jak była płytko. Poza mną chodzili jeszcze jacyś ludzie z MD(ale nie tym najtańszym, tylko "dla profesjonalistów" na allegro mówią teraz między innymi na nie "produkcji niemieckiej" choć oczywiście to chińszczyzna :) ) i nie widziałem żeby się specjalnie obłowili, swoją drogą ich sposób szukania sprawiał mi wiele radości, ale to już nie na temat.
Pozdrawiam
Acha Info o dyskrymnacji w tym wykrywaczu znajdziesz(jak Cię to interesuje) w wątku o dyskryminacji w PI, pare oczek niżej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 10:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

witam
Co do poszukiwań i ich charakteru to mała militarka, monetki, trochę plaży - tylko głowa mnie boli bo naprawdę nie wiem co wybrać. Słyszę F555, dalej - salamandra dalej ALL dalej Bartek. Nie mam czasu na to aby przejrzeć wszystkie schematy i moja wiedza z elektroniki jest również ograniczona. Jeżeli się zdecyduje to już będę robił jedno bo i z kasą to tak trochę głupio wywalić 200 , 300 PLN na coś co później nie będzie się sprawowało. Co do moich wymagań to gdyby był jabel z dysktyminacją to więcej bym nie potrzebował. Zasięg jego jest ok tylko już jestem za stary na kopanie wszystkiego co piszczy, a i trafiają się miejsca tak zagracone że naprawdę bez dysktyminacji szukać się tam nie da.

--------------
pozdrawiam
macber

PS. A może kupić coś gotowego? Tylko nie chcę się obudzić "z ręką w nocniku " po tym jak się okaże iż to co kupiłem jest dwa razy droższe od tego co mogłem zrobić samemu i wcale nie jest od samoróbki lepsze. Czytając forum i opinię na temat różnych rodzimych producentów oraz przedstawicieli firm zajmujących się sprzedażą "wykrywaczy zagranicznych" nie można nic z tego wywnioskować. Utworzyły się obozy A,B,C które bronią swoich produkcji i smarują konkurencję. Na co to komu? Mnie to utwierdziło tylko w przekonaniu żeby nie kupować nic od nikogo!!! Zupełny brak profesjonalizmu.

nie ma takiego słowa w języku polskim !!! "tojatomek" że musiałeś to przeczytać (szczególnie długie PS) ale to jest moje zdanie. Jeżeli możesz to pomóż mi wybrać schemat jakiejś wykrywki z dyskryminacją.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 11:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
...Co do moich wymagań to gdyby był jabel z dysktyminacją to więcej bym nie potrzebował. Zasięg jego jest ok tylko już jestem za stary na kopanie wszystkiego co piszczy...

Zapomnij o dyskryminacji w PI.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 23:12 
Kapitan
Kapitan

Gdyby jabel był z dyskryminacją to nikt by nic więcej nie potrzebaował :)
A jeżeli mam CI pomóc wybrać, to musisz mi najpierw powiedzieć jak sobie radzisz z "elektroniką", czy masz oscyloskop i czy potrafisz się nim posługiwać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2005, 14:44 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Co do radzenia sobie z Elektroniką to nie mam problemu z wytrawianiem płytek również itd. Dawno nie robiłem żadnych układów elektronicznych ale tego się chyba nie zapomina. Natomiast jest problem z oscyloskopem bo go nie posiadam. Jeśli bedzie trzeba to znajdę kogoś z tym ustrojstwem.

--------
pozdrawiam
macber

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 00:58 
Kapitan
Kapitan

No właśnie oscyloskop jest potrzebny, aby zestroić cewki wykrywaczy VLF, czyli np. f555 o którym była mowa. Poszukaj na forum (na forum odkrywcy głównie) aby zobaczyć na czym to polega dokładnie, ja nigdy tego nie robiłem... Czyli zorientuj się w temacie i już sam musisz ocenić czy dasz sobie radę... A może ktoś z forumowiczów pomoże ? :)

A wracając do mojego Clona, to niestety jeszcze go nie skończyłem - poszukuję już tylko odpowiedzniej rury, tak czy inaczej nic nowego dzisiaj nie podam, choć obiecałem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 18:18 
Plutonowy
Plutonowy

Tojatomek chciałbym spróbować zrobić takiego Clona PI. Dlatego miałbym do Ciebie kilka pytań związanych z konstrukcją elektroniki i w ogóle prośbę o podzielenie się Twoimi doświadczeniami. Zostawiam też wiadomość prywatną z moimi namiarami.
Pozdrawiam Marian

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]