Witam !!!
Ciekawi mnie jakie macie sposoby na nawijanie płaskich cewek ?
Ja ostatnio męczyłem się „ ręcznie „ – szczerze nie polecam ( bardzo czasochłonna metoda) , ale może ktoś mimo wszystko skorzysta ;)
A oto mój sposób :
Wyszukujemy starą deskę J, następnie rysujemy na niej okrąg , obwijamy kilka razy folią kuchenną (może być Jan niezbędny ;) ), dobrze naciągamy folię na desce zaklejając ją od drugiej strony taśmą. Następnie nabijamy deskę gęsto gwoździkami na narysowany wcześniej okręgu. Gwoździe od zewnętrznej strony okręgu owijamy taśmą izolacyjną – to żeby nie pocharatać gotowej już cewki przy ściąganiu z deski.
Teraz należy zażyć 2 tabletki uspakajające i możemy już przystąpić do żmudnego procesu nawijania ... sklejając kolejno zwoje – przyklejamy je co jakiś czas do folii , po zużyciu zamierzonej długości drutu usuwamy gwoździki i mamy gotowa cewkę :] - i cyrk na bani gratis :ups:
Efekt:
[ img ]
Ostatnio w necie widziałem fotki amatorskich maszyn do nawijania tego typu cewek,
Może ktoś z forumowiczów taką skonstruował?? , jeżeli tak to wklejajcie foty z opisem jak i z czego są wykonane, a jeżeli macie jakieś inne „domowe” metody nawijania, lub pomysły z jakim typem cewek warto jeszcze pkombinować to się podzielcie. :1
Pozdrawiam.