Teraz jest środa, 24 września 2025, 22:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: jaki wykrywacz PI zrobic?
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2006, 23:44 
Sierżant
Sierżant

witam mam pytanko jaki polecacie wykrywacz PI do samodzielnego wykonania oprocz jabe(o)la. o mozliwie najwiekrzym zasiegu(najlepiej okolo 1m. dla karabimu lub wiecej :) ) czy ten ze strony proscana jest dobry(jakies inne propozycje?), jaki jest jego realny zasieg powiedzmy na mausera(karabin nie luski) chodzi mi o sprawdzenie pewnego miejsca, wykrywacz ramowy nie wchodzi w gre(ukrztaltowanie terenu, cewka najlepiej ok. 30-35cm. max.). prosil bym o konkretne odpowiedzi. z gory dzieki i pozdrawiam.

PS

sciaglem sobie program oscyloscop na komputer i chodzi mi w jaki sposob moznaby zmniejszyc napicie wejsciowe z max 20V do ok 1-2V(zeby karta z dymem nie poszla :) ) i zeby nie zmienialo ksztaltu impulsu wejsciowego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 lutego 2006, 01:20 
Kapitan
Kapitan

No to byś musiał zrobić dzielnik napięcia dla wysokich napięć - banalna sprawa - nie pytaj tylko poszukaj. A co do oscyloskopów w kompie to nie jestem do nich przekonany, gdysz mialem coś takiego w szkole i z praktyki wiem że to(a niby było on profesjonalny, bo jeszcze z przystawką jakąś) G

Co do wykrywaczy PI o dużym zasięgu to po prostu trzeba zarobić dużą cewkę i tyle :) no i oczywiście wybrać dobry model. Ja ze swojej strony mogę Ci polecić Clone PI, ale to nie jest na pewno najtańsze wyjście.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 lutego 2006, 12:43 
Sierżant
Sierżant

tez myslalem o dzielniku napiecia ale obawialem sie ze moze bardzo znieksztalcic sygnal dzieki za info w tym temacie, co do przydatnosci(dokladnosci) takiego "oscyloskopu" to sprawdze, prawde mowiac nie spodziewem sie cudow. czy ktos jeszcze polecilbymi tego clona PI czy moze jakiegos innego PI-kacza???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 lutego 2006, 15:07 
Kapitan
Kapitan

Czemu dzielnik napięcia miałby zniekształcić napięcie inaczej niż tego chcesz?
Clone PI nikt chyba poza mną nie skaładał :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 lutego 2006, 17:27 
Sierżant
Sierżant

a cos bez prockow? czytalem duzo na temap ich programowania i zwatpilem :( . dlatego szukam cos podobnego do wykrywki z proscana.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 02:24 
Kapitan
Kapitan

Zaprogramowanie procesora typu PIC to nie jest wielki problem, a właściwie żaden problem :) dla osoby posiadającej komputer.
A co do wykrywacza Proscana, to wygląda trochę podobnie do sandbanksa(ale ja się na tym nie znam) - większość PI które widziałem to zmienione sandbanksy. Z mojego doświadczenia wiem że jeśli się myśli o poważnym szukaniu wykrywaczem PI, to tylko i wyłącznie z procesorem, gdyż daje to o wiele większe możliwości, ale to tylko moje skromne zdanie na podstawie niewielkiego dorobku :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2006, 11:30 
Generał Broni
Generał Broni

Dyskusję na temat modyfikacji dokonanej przez Mrand'a wydzieliłem do nowego, przyklejonego postu, i tam też prosze ją kontynuować.
viewtopic.php?t=22072

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 22:51 
Sierżant
Sierżant

witam pisze swoje pytanie tutaj poniewaz nie dotyczy przebudowy jabolka. mianowicie czy jest sens bawic sie z plaska cewka, jak sie zmieniaja zasiegi dla duzych przedmiotow typu browar :D(puszka oczywiscie)? wiem ze zmniejsza sie stala czasowa takiej cewki i ponoc jest mniej czula na zaklucenia. planuje w najblizszym czasie zrobic jakas pozadniejsza cewke i sie zastawiam czy zrobic plaska czy zwykla. gdzie mozna by błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" jakies porownanie takich dwoch cewek tej samej srednicy? przejzalem cale forum i nie znalazlem zadych ciekawszych danych oprocz tego jak taka cewke wykonac. pozdrawiam.
PS
czytalem ze najleprzy stosunek bokow cewki "kwadratowej" do PI do 1;3 czy w takim ukladzie cewka 1m;33cm bedzie dobra do jabolka czy nie, jaki by byl orietacyjny zasieg takiej cewki, powiedzmy dla puszki piwa?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]