Teraz jest środa, 17 września 2025, 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Najlepsze ustawienie Jabla.
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2007, 14:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam wszystkich forumowiczów!

Niedawno kupiłem Jabla, już nie mogę się doczekać jego przyjścia, z kolegą mamy już umówione miejsce na wykopki, wszystko praktycznie zapięte na ostatni guzik.

Mam jednak jedno pytanie dotyczące najlepszego ustawienia Jabla:

Jak najlepiej ustawic Jabla na militarkę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2007, 16:48 
Generał Broni
Generał Broni

Jablowi poświęcona jest ponad połowa tego działu, jest opisane chyba wszystko co sie da- jeżeli nie masz cierpliwości żeby poświecić parę godzin i przeczytać kilka tematów, to raczej szybko zniechęcisz się do szukania, zwłaszcza jablem. I to nie jest żadna złośliwość...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2007, 20:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Szukałem dużo w tym dziale... jednak nie uzyskałem odpowiedniej odpowiedzi. Może jakies linki do odpowiednich tematów, bardzo o to prosze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2007, 22:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

musiex napisał(a):
Szukałem dużo w tym dziale... jednak nie uzyskałem odpowiedniej odpowiedzi. Może jakies linki do odpowiednich tematów, bardzo o to prosze.

Pewnie nie znajdujesz dlatego, że zamiast szukać pytasz. W efekcie forum jest zawalane w kółko zadawanymi tymi samymi pytaniami. Znalezienie odpowiedzi w takich warunkach wymaga odrobiny wysiłku, tym nie mniej jest jak najbardziej możliwe. Sugeruję przynajmniej raz przeczytać instrukcję do Jabla, dostępną chociażby tutaj:
viewtopic.php?t=4396

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 08:52 
Szeregowy
Szeregowy

Witam

Żeby nie rozpoczynać nowego wątku podłączam się do dyskusji. Nagle stałem się posiadaczem używanego Jabla za niewielkie pieniądze. Cewka 25cm, ale robiona przez kogoś kto na Allegro wykonuje je na zamówienie. Wygląda dość solidnie. Za to reszta technicznie niezbyt ciekawie, zwłaszcza przewody. Z cewki wychodzi przewód dwużyłowy (zwykły sieciowy płaski) potem połączenie na chinch lutowane byle jak i owinięte taśmą izolacyjną, potem dalej kabel koncentryczny jakby od słuchawek. Wymieniłem najpierw baterię 9V na nową żeby być pewnym i włączyłem sprzęt. Niestety na sucho wykrywa słabiutko. 5zł praktycznie z odległości 1cm, duży metalowy stary klucz ok 2cm, duża stalowa wycieraczka do butów - jakieś 10cm. Tali stan jest na dzień dzisiejszy. Teraz spróbuję go trochę usprawnić, mam nadzieję, że się uda poprawić parametry. Postaram się napisać co z tego wyjdzie. Jeśli ktoś ma jakiś komentarz do tego, to chętnie poczytam. Aha, po części ten sprzęt kupiłem za namową synka, który tak się napalił do zabawy w wykrywanie skarbów w ogródku, że będzie bardzo zawiedziony jeśli mi się nie uda, więc może będę prosił o pomoc na forum. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 08:57 
Szeregowy
Szeregowy

Wreszcie znalazłem trochę czasu żeby zrobić coś z moim Jablem. Rozkręciłem pudelko, sprawdziłem napięcia - są ok, prawie jak katalogowe. Na początek postanowiłem wyrzucić połączenie chinch. Było tak badziewnie zrobione, że nie mogłem uwierzyć jak to zobaczyłem. Wyrzuciłem je a przewody po prostu zlutowałem na stałe. Po tym zabiegu zasięg Jabela poprawił się zdecydowanie. Małe przedmioty wykrywa z ok. 10-20cm, większe 40-50cm. Poszliśmy do parku sprawdzić sprzęt. Jabel piszczał jak szalony głównie z powodu niezliczonej ilości kapsli zalegających pod powierzchnią. Jednak znaleźliśmy monetę 5zł z 1985 roku :) a to już coś. Niedługo napiszę coś jeszcze.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]