Teraz jest poniedziałek, 6 października 2025, 23:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mikroprocesowrowy wykrywacz metali - jaka cewka?
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 09:55 
Generał Broni
Generał Broni

Czy ktoś ma pomysł jak należy wykonać cewke do mikroprocesowrowego wykrywacza metali(typu BFO) z PE7/99 . Sposób z PE( na kółku o śr 30 cm wbić kilkanście gwożdzi, poczym na nich nawinąć zwoje, a następnie zabezpieczyć...) wydaje mi sie ze jest do d***. Przecież liczy sie kształt cewki, upożądkowane ułożenia zwojów i ilość ich warstw, a nie kilkanascie gwożdzi w kółko! Jak wykońać taką cewkę poprawnie? Ma mieć 30cz śr, 10mH czyli ok 100 zwojów drutem śr0,3mm. Lepiej zrobić ją dłuższą o małej liczbie warstw czy krótką mającą dużo warstw? Ja myślałem żeby kwadrat zrobić(w przekroju 10 warstw po 10 zwojów). A może żeczywiście cewka ma mieć kształt kilkunastokątny? Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić jak kaształt tej cewki będzie miał wpływ na zasięg i czułość i czy samym kształtem można to zmieniać w pewnym stopniu?

Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 marca 2004, 14:04 przez Polak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 10:59 
Major
Major

W tym przypadku możesz śmiało odpuścić sobie. Wbij gwoździe i nawijaj. Parametry sprzętu są tak "imponujące", że z pewnością nie zauważysz różnicy. Podobnie jak przy zmnianie kształtu cewki z okrągłego na np. ośmiokątny. Spróbuj nawinąć cewkę w kształcie prostokąta o bokach, których długość będzie się miała do siebie jak 1:3. Zachowasz zasięg, a uzyskasz znacznie lepszą rozdzielczość (wąska sonda). Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 21:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam! cewka musi byc zrobiona tak, aby byla mozliwie sztywna tj. zeby zwoje nie mogly sie wzgledem siebie przemieszczac, przesuwać podczas pracy. najlepiej w tym celu do impregnacji uzyc podgrzaną zywice epoksydowa, ktora doskonale wypelni wszelkie szczeliny i pozwoli uzyskac mocna konstrukcję. nie bez znaczenia jest tez kondensator do niej dolaczany. najlepiej miec kilka styrofleksow i dobrac najlepszy obserwujac zachowanie sie wykrywacza przy zmianach temperatury. chodzi o to zeby kondzior ten mial w przyblizeniu podobny wspolczynnik temperaturowy jak nawinięta cewka (wypadkowy z cewka bliski zeru). mozna a nawet trzeba umiescic go przy samej cewce (zalac z cewka) dodatkowo izolujac termicznie np. pianka poliuretanowa tylko jego badz tylko cewke bodz calosc zaleznie od kierunku zmian częstotliwości "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! poprawi to stabilnosc. po tym wykrywaczu rzeczywiscie za duzo sie nie spodziewaj, ale jesli zrobisz do niego jeszcze kiepska sonde to juz błąd ortograficzny!!! mało prawdopodobne ze ci sie na cos przyda...pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 maja 2004, 15:06 
Generał Broni
Generał Broni

Mimo wielu negatywnych opinii wyżej wymieniony wykrywacz mam już prawie gotowy, na razie jednak chciałbym go przetestować z cewką pochodzącą od wykrywacza FISHER m-scope 1210-X. Jest on uszkodzony tak że jego maksymalny zasięg w powietrzu wynosi ok. 15-20 cm bez względy na wielkość przedmiotu, ale sonda jest ok. Posiada ona 2 prawdopodobnie takie same cewki(przynajmniej mają tą samą rezystancje) o średnicy 20 cm zalane żywicą lub plastikiem. Zarówno przy podłączonej jednej jak i drugiej cewce generator wzbudza się poprawnie. Pytanie czy pozostawienie drogiej cewki nieodłączonej nie będzie wpływać niekorzystnie na pracę pierwszej, bo do obu cewek są podłączone około metrowej długości przewody, których raczej nie chcę odczepiać. Może przewody drogiej z cewek zewrzeć ze sobą lub podłączyć do masy wykrywacza? A może połączyć obie cewki równolegle, tylko wtedy liczy się pewnie gdzie jest początek a gdzie koniec obu cewek? Chyba że mam podłączyć pierwszą a drugą się nie przejmować?
Będę wdzięczny za każdą radę

PS. W schemacie wykrywacza połączony równolegle z cewką jest kondensator styrofleksowy 1,2 nF. Jako że wykrywacz akceptuje bardzo różną indukcyjność cewki czy możliwe jest zastosowanie kondensatora 1nF, jako że styrofleksa 1,2n nie mogę nigdzie dostać. Mam wrażenie że w obwodzie RC przy zmniejszeniu pojemności o 0,2 nF wypadkowa impedancja nie ulegnie dużej zmianie. A może ta wartość jest szczególnie ważna z innych powodów? I czy eksperymentując z różnymi wartościami tego kondensatora mogę w pewnym stopniu wpływać na zasięg/czułość wykrywacza, czy jest on tylko potrzebny jako element obwodu rezonansowego potrzebny do wzbudzenia się generatora???

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]