Teraz jest niedziela, 5 października 2025, 22:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jabel... :(
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2004, 19:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
No więc wróciłem do stanu poprzedniego. Wyjście wynosi +5 i –5V, wyjście od rezystora 0V. I niestety nie działa. Zmienił się pisk. Teraz jest cichszy i inny :) . Co mam zrobić?? Mam nową cewkę i to samo :( ...
Proszę o pomoc...
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Sniper

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2004, 23:35 
Małomówny czytacz

hmmm..
sluchaj..
w Jablu nie stwerdziłem pisków..
powinny być raczej swego rodzaju puknięcia - tzw "pik'i"

i regulacja potencometru powinna pozwolić Ci zmienić ich czestotliwość - albo bardzo szybkie piknięcia, albo ich brak..
przy dobrze przykręconym potencjometrze powinieneś mieć powolniejsze stuknięcia w głośniku..

jesli piszczy to może masz akurat tą partie Jabla w której potrzebna była zmiana ścierzek [wyjaśnienie w erracie]

a jeśli to nic nie pomogło, to chyba coś spieprzyłeś w układzie, bo innego powodu nie widze..
może żle poprawiłeś błąd na płytce??

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 22:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Sprawdziłem raz jeszcze są stuknięcia a nie pisk :D. Robiłem tak żeby były wolne stuknięcia ale i tak mi metalu nie wykrywało. No chyba że postawiłem na cewkę metal to przestał pikać :P . Co mam robić???
Z góry dzięki
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 22:17 
Małomówny czytacz

powiem tak..
w momencie gdy zmienisz parametry cewki [położenie metalu na cewce] to właśnie powinien zamiknąć a odpowiednie ustawienie potencjometru dopasowało by Ci tą nową "pseudo cewke".

co mnie dziwi to ten brak wykrywania.

może cewka nie taka jak trzeba ??
napisz może jaką masz cewke??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 22:20 
Generał Broni
Generał Broni

Hmm, uzyskałeś efekt odwrotny do zamierzonego, spróbuj pokręcić potencjometrem montarzowym i wypróbuj różne wartości na chybił-trafił, bo zauważyłem że 0V na wyjściu US2 nie koniecznie oznacza największą czułość, u mnie dla przykładu przy 0V piszczał/stukał(niepotrzebne skreślić) niezależnie od ustawienia zewnętrznego potencjometru, ale miałeem podłączoną zupełnie inną cewkę :roll: błąd ortograficzny!!! czym to jest spowodowane, możliwe że to pole elektryczno-magnetyczne generowane przez urządzenia i przewody elektryczne, bądz inne metalowe przedmioty w domu, także zbrojenia ścian i stropów! Ewentualnie proponuje zadzwonić do firmy JABEL, o dziwo ich elektronik zamiast zbywać człowieka sporo pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! cierpliwie tłumaczy i w razie niepowodzenia proponuje serwis na całkiem korzystnych warunkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 22:32 
Małomówny czytacz

hmm..
jeśli chodzi o kontakt telefoniczny i fachowość wypowiedzi, to nie moge powiedziec - byłem mile zaskoczony..
ale drogi POLAK'u.. co do serwisu to poczekajmy aż Jable wróca do nas i będa zrobione..
bo na razie wszystko fajnie wyglądało, ale czy odeślą to już zupełnie inna bajka :|

mam nadzieje że zostaniemy po raz kolejny miło zaskocza..

Sniper
nie bój sie zadzwonić ipo porstu spytać się co wg nich powoduje takie a nie inne zachowanie..

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 08:08 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć. miałem ten sam problem ale z innym wykrywaczem. nawijałem różne cewki i działa, zmieniłem średnicę, ilość zwoi, "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nawiń na jakiś szablon np 60zw DNE 0.35mm kw i zobacz nie potrzeba żadnych ekranów, (nie wiem jak jest w Jablu, ale to chyba PI) do połączenia możesz użyć nawet linki 2*0,75mm kw w moim wykrywaczu nawet polepszyło parametry. Następnie jak nie działa nawiń o 10zwoi więcej, albo mniej i zobacz czy możesz ustawić pojedyncze stukanie. Nie powinno śię lutować do cewki nie działającej drutu i dowijać bo u mnie coś nie chciało działać a jak całym odcinkiem nawijałem to działało.
Pozdrowienia dla wszystkich
P.S aha nie buduj płaskich cewek szkoda czasu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 czerwca 2004, 14:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Dziś sprawdziłem. Ustawiłem tak że z około 30cm wykryło mi hełm :D. Chyba cewka jest zła :(...
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 16:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nikt niewie?? :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 16:26 
Generał Broni
Generał Broni

Hmm z tej odległości to powinno naboje od mauzera łapać. Cewka raczej ma dużą tolerancje na wykonanie, zarówno jeżeli chodzi o średnicę, jak i kształt a także liczbę zwojów. Ważniejsza jest rezystancja cewki zwłaszcza średnica przewodu, ale i tak są to różnicę w zasięgu sięgające kilku-kilkunastu cm. nie ma też aż tak ogromnego znaczenia kabel łączący cewkę z wykrywaczem(w niedługim czasie mam zamiar zamieścić test 5 różnych cewek a także kilku kabli łączących cewkę z wykrywaczem). Mam wrażenie że coś z elektroniką jest nie tak bo hełm mi wykrywa jednoznacznie sygnalizując piskiem z 70-80cm. Czy na pewno dokładnie ustawiłeś 0V na wyjściu wzmacniacza US2? Ważne także żeby w czasie ustawiania nie było w pobliżu cewki przedmiotów metalowych lub zmiennych pól elektrycznych bo wtedy z ustawiania nici będą bo czułość ogromnie spada!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 czerwca 2004, 18:43 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam

Jakiś czas temu kupiłem sobie zestaw Jabel i oddałęm go znajomenu do montażu. Niestety nie miał czasu - wyjechał. Zostałem "skazany" na jego samodzielny montaż :)
Z praktycznej strony elektroniki jestem kompletnie zielony, tak że mam kilka pytań.
1) jak przeciąć/ połączyć ścieżki - schemat mam, chodzi mi o technikę :) Czy można (w sensie czy jest wykonalne) przeciąć jakimś ostrym nożem ?? Nóżkę 4 można połączyć jednym lutem z R23, ale jak połączyć nóżkę 5 ?? czy należy delikatnie zeskrobać to zielone i też razem zlutować ?? czy może jakaś "taktyka zwirek"??

2) Lutownica - jeszcze nie mam :) Czy starczy taka najtańsza z supermarketu za 15-20 PLN (Toya itp.) ? Czy działając taką lutownicą będe w stanie wszystko dokładnie złożyć ??

3) A może mieszka w Gdańsku lub Sopocie jakiś amator Jabla, do którego można by wpaść z moim zestawem, sześciopakiem, lub większym wielopakiem i wspólnie zmontować zestaw :) Pod koniec piszą o testach z cewką, której jeszcze nie posiadam, z tym będe poźniej walcyć.

z góry dzięki za wszelkie info.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 czerwca 2004, 19:04 
Małomówny czytacz

joseph.. tez od niedawna mam jabelka juz zlozonego..
:)
tez z gdanska..
ten 6pak bylby idealnym dodatkiem do skladania. lutownica nie potrzebna..
czy ja, czy moze POLAK [jak skonczy trzepac nocki] na pewno z checia Ci pomożemy :)

moglibyśmy od razu Ci dołożyć potencjometr do dokładnej regulacji, włacznik/wylacznik, ew regulacje głośności, no i zobaczyłbyś jak wyglądają nasze cewki :)

jak byłbyś zainteresowany to podesle Ci najpierw wykaz elementów do kupienia, tak żeby było okej [koszt nie przekroczy 10 zł, a używanie będzie o wiele wygodniejsze].

jak coś to pisz na pewno sie jakoś umówimy:)

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: 1
PostNapisane: czwartek, 17 czerwca 2004, 19:24 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dzięki, na pewno się odezwe :)
W tej chwili też troche zarywam nocki - sesja in progress :)

Części błąd ortograficzny!!! kupować, do tej pory lepszy potencjometr (10k Telpod - polecany na forum i rzeczywiśćie znacznie "bardziej liniowy" i dokładniejszy), już wcześniej kupiłem koszyk na akumulatorki (6xAA), taką złączke jak do baterii 9V (koszyk ma identyczną) ooraz przełącznik do włączania wykrywacza.

Pisz co jeszcze :) Przypuszczam że dodatkowy potencjometr rzędu 1k ohm ??

Prawdę mówiąc to studiuje na wydziale EiA@PG (ELEKTROTECHNIKA i Automatyka), ale z elektroaniką "praktyczną" nie miałem nigdy styczności, kierunek studiów już jest nieco inny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 10:51 
Małomówny czytacz

oczywiście ten dodatkowy potencjometr mile widziany - BARDZO pomaga, astanów się czy na pewno chcesz żeby wtyczka była na czinczu.. moze wtyk bnc zastosować ?? albo jescze inny? niestety ten seryjny powoduje wypadanie kabla przy zachaczeniu o jakas przeszkode, skrecany bnc eliminuje ta niedogodnosc.. potencjometr B [logarytmiczny, akustyczny] żeby zmniejszac sile glosu, wtczka sluchawkowa.. [jesli chcesz zeby przy wkładaniu słuchawek został wyłączony głośnik, to są dostępne takie wtyki które rozłączaja głosnik.. ok 70 gr kosztuja, więc myśle że można sie tyle wykosztować, ale mieć cisze wokól siebie podzas noszenia słuchawek.. jesli chodzi o drut do cewek, to ja kupiłem sobie 180 metrow 0,7mm za 17 zł [w zakładzie przezwajania silników chcieli za 20 m 10 zł :/ chyba jescze mam troche tego drutu, a jesli jestes ambitny i bedziesz chcial sobie zrobić większą ilość cewek [różne kształty, wielkości itd, to nadam Ci namiar w gdyni gdzie ja kupowałem]

jak na razie nie moge sobie nic wiecej przypomniec, wiec koncze, jak mialbys jakies pytania dot szczegółów to wal :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 11:22 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Z tym potencjometrem do słuchawek i głośnika wczoraj kombinowałem (liczyłem :) ) i doszedłem do wniosku że musi być to jakiś logarytmiczny, ale nie byłem pewnien czy takie są :D Nad resztą jutro pomyśle, dziś mnie obowiązki za bardzo gonią :/

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]