Teraz jest sobota, 4 października 2025, 00:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: wykrywacz jabla
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 14:00 
Szeregowy
Szeregowy

Witam postanowiłem nabyć wykrywacz jabla i po zamówieniu zaniosłem go do fachowca , aby mi go polutował "wolałem nie ryzykować , po dwóch nieudanych próbach sklecenia czegoś samemu" parę dni temu go odebrałem i pozostało mi jedynie wlutować diodę , potencjometr i zamontować go w obudowie .Po podłączeniu zasilania wszystko było ok tylko miał mały zasięg , wiec ustawiłem na scalaku napięcie 0v i przestał praktycznie błąd ortograficzny!!! działać , tylko jak zbliżę , do monitora na jakieś 5 cm , to sygnał zmienia się z pikania w ciągły , a tak wciąż tylko pika i jeszcze mam jeden problem , bo jak się odłączy sondę , to tez słychać sygnał i można ustawić na pikanie , tylko trochę trudniej "czy tak powinno być ?" , potencjometr zamienilem , na taki ja pisaliście. Zamontowałem sondę od jakiegoś innego wykrywacza z drutu 0,4 40 zwojów na 30 cm śr nie ekranowany.
Proszę o szybka pomoc , bo za dwa dni kumpel jedzie w teren i chciałem się z nim zabrać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 15:01 
Małomówny czytacz

wziecie cewki z innego wykrywacza nie jest dobrym pomyslem..

w przypaku drutu 0,4 trzeba by chyba przelizczyc indukcyjnosc i wtedy odpowiedziec sobie ile zwojow.. [no i rezystancja tez jest wazna].

to ze po odlaczeniu cewki jest inny zakres dzialania i trzeba inaczej potencjometrem ustawic to normalna sprawa..

proponuje szybciutko zrobic cewke z drutu 0,7 [20 zwojow] nie powinno byc zadnych metalowych przedmiotow w poblizu cewki.. np sruby, wtyczka, metalowa rączka...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 16:16 
Szeregowy
Szeregowy

Hmm dzięki za podpowiedź , ale czemu zanim ruszyłem napięcie na scalaku to jako tako działało ? , a z tą sondą będzie problem , bo obecnie mam jedynie drucik 0,5 i jeśli by ktoś mógł to jakoś przeliczyć , albo chociaż powiedział jak , to był bym bardzo wdzięczny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 17:18 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli zamiast 20 dasz 40 zwojów, czyli 2 razy więcej to w przyblizeniu indukcyjność wzrośnie z 200uH do około 800uH, ale to akurat nie jest najważniejsze. Przy cieńszym drucie 0,5mm wzrośnie Ci znacząco w stosunku do 0,7mm rezystancja, a na dodatek masz tego drutu 2x więcej więc to już będzie sporo a w wypadku detektora PI optymalnie dobrana rezystancja, a właściwie stosunek indukcyjności do rezystancji cewki to jedna z podstawych spraw! Mimo wszystko nie powinno to dać takiego ogromnego spatku zasięgu!!! Ja jabla sprawdzałem z cewką do BFO śr 30cm mającą 100 zwojów drutu 0,35mm i granat f1 łapał z ok 10-12cm. Co do regulacji potencjometrem VR1 to nie jesteś 1-szą i błąd ortograficzny!!! że nie ostatnią osobą krórej po wyżej wymienionej regulacji coś wysiada, niestety błąd ortograficzny!!! co i dlaczego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 17:45 
Szeregowy
Szeregowy

Ehh to chyba następna stówa poszła na marne , wydałem już chyba z 400 zł na części itd., itp. do zrobienia jakiegoś pikacza i jak dotąd mam na biurku tylko kupę złomu , już nie mam sił … , za to co wydałem kupił bym sobie pewnie jakiegoś gotowego sprzęta .Sam już nie wiem co mam robić najdziwniejsze jest to , ze na wyjściu na sondę nie ma napięcia , czym to może być spowodowane ? przecież lampka miga , napięcia są mniej więcej odpowiednie i wszystko powinno być ok. :o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 18:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeśli jesteś z Warszawy to mogę Ci pomóc w uruchomieniu tej wykrywki (bez żadnych zobowiązań)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 18:36 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki , ale jestem niestety z okolic Łodzi :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 10:36 
Szeregowy
Szeregowy

Witam gunboy. Ja też maiłem problemy z jablem ale dziś wszystko gra. Jestem ze Zduńskiej Woli i myślę że mógłbym Ci pomóc. Ale żeby nie zaśmiecać forum napisz do mnie na mail'a krol_pawel@op.pl. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]