Teraz jest czwartek, 2 października 2025, 21:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2003, 14:55 
Kapral
Kapral

Mam pytanie opdnośnie budowy wykrywacza Jabel,w jaki sposób nalezy dokonac regulacji i dostrojenia układu; w jakim dokładnie miejscu trzeba przyłżyć kabelki z miernika elektronicznego by dostroić potencjometr montażowy VR1 by na wyjściuukładu US2 uzyskac 0V; jak kontrolowac pobór pradu; i wkońcu w jakiej pozycji trzeba ustawić gałkę miernika elektronicznego by odczytać te pomiary. <BR>Dzięki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2003, 20:49 
Specjalista
Specjalista

majluj do loctansa <BR>on coś wie (mi pomógł)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2003, 22:46 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, akurat niedawno złożyłem sobie Jabla, wiec co nieco mogę ci pomóc. <BR> <BR>Zacznijmy od poboru prądu. miernik ustawiasz na ampery (A) prądu stałego, dajesz na zakres 200 mA, miernik wpinasz w przewód zasilający, czyli odlutowywujesz jeden kabelek od baterii i wpinasz tak, żeby zamknąć obwód. Odczytujesz wskazania miernika, prą nie może być większy niż 50 mA, tak chyba pisze w instrukcji. <BR> <BR>Napięcie 0V sprawdzasz w ten sposób, że masę miernika podpinasz do masy układu np. do minusa od baterii, drugą końcówką miernika dotykasz trzecią górną nużkę układu NE 5534N (patrząc na napis układu). W takim podłączeniu miernika regulujesz podkówką do ustawienia 0V, aha miernik ustawiasz na zakres 200 mV prądu stałego. <BR> <BR>Jakby było coś niejasne to pisz śmiało. <BR>Pozdrawiam. <BR> <BR>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2003, 23:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

mam pytanie bo tez składam jabla . chodzi mi o to ze tak jak pisze w instrukcji sprawdzilem napiecie na wyjsciu us7 ICL7660 i zamiast +5v i -5v mam okolo +7.7v i -7,7v czy to normalne <BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: HESTOS dnia 2003-07-23 23:44 ]</font>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2003, 12:45 
Szeregowy
Szeregowy

<marquee>WYKRYWACZ METALI JABEL - tuning</marquee> <BR><BR> <BR> <BR>1) Przedewszystkim cewka musi być zdala od czegokolwiek metaloweko (najlepiej ok 2 m) <BR>telewizja i monityry muszą być wyłączone. <BR> <BR>2) + z miernika podłącz na 6 nóżkę US2, a - do - zasilania <BR><BR> <BR>3) Pobór prądu mierzymy wpinając miernik szeregowo z wykrywaczem. <BR><HR size=4>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2003, 09:22 
Dekownik

Witam, <BR><!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Quote:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> <BR>sprawdzilem napiecie na wyjsciu us7 ICL7660 i zamiast +5v i -5v mam okolo +7.7v i -7,7v czy to normalne <BR></BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR><TR><TD><HR></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End --> <BR>hmm te napięcia powinny być mierzone na wyjściach stabilizatorów a nie na wyjsciach ICL i powinny wynosić +5V i -5V z dokładnością do ok 0,2V <BR> <BR>pozdrawiam <BR>AndrzejB<BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: AndrzejB dnia 2003-07-25 09:25 ]</font>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2003, 13:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ten wykrywacz jest nie do zdarcia. Ja nie ustawialem pradu bo i tak nie byl w normie a potencjometrem krecilem na ucho i tez dziala. I osiagi ma fajoskie:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 16:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27198528
Mnie działa bez problemu . Dzięki tym wskazówkom. Zdjęcia w dużej rozdzielczości. Pozlecam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 16:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hmmmmmm ,

sie rozbujałeś wszystkie posty o jablu wyciągnołeś na światło dzienne , przystopuj troche chyba juz wszyscy wiedzą o tym gościu co fotki i jak złorzyć przesyła za drobną opłate

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 18:30 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

@ Krynioo & All

Napisalem emaila do naszego Wielkiego Sprzedawcy i wychodze z zalozenial, ze byla to jego ostatnia akcja w tym stylu.

Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lipca 2004, 23:15 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Cris napisał(a):
Napięcie 0V sprawdzasz w ten sposób, że masę miernika podpinasz do masy układu np. do minusa od baterii, drugą końcówką miernika dotykasz trzecią górną nużkę układu NE 5534N (patrząc na napis układu). W takim podłączeniu miernika regulujesz podkówką do ustawienia 0V, aha miernik ustawiasz na zakres 200 mV prądu stałego.

Dziś wykonałem pierwszą cewkę, w taki też sposób wyregulowałęm VR1, ale nie wiem czemu nie da się ustawić P1 tak aby było słuchać pojedyńcze puknięcia, są albo wyjątkowo szybkie i nagle przechodzą w cisze ?! Potencjometr został wymieniony z Telpoda, a dodatkow w szereg jest wpięty 1k, pomimo to jest taki efekt :/
Sama elektronika zostałą wcześniej sprawdzona z inną cewką u Polaka - jest sprawna. Gdzie mogłem popełnić błąd (i jaki ?!)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lipca 2004, 23:20 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

cewka wykonana według "przepisu" Jabla, tj. drut 0,7, 20 zwoi, garnek 25 cm :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lipca 2004, 23:30 
Generał Broni
Generał Broni

Ooo, widzę ten sam problem co mam ja i BtS- jabelek pływa. :cry: Absolutnie nie wiem co może być nie tak, jabelki wysłaliśmy do ustki do serwisu i wszystko gość stwierdził że to jest prawidłowe zachowanie. :mad: Co ciekawe do momentu regulacji VR1 wszystkie nasze jabelki pracowały nadzwycaj stabilnie(udało się ustawić stabilne stuknięcia co 3 sekundy). Po regulacji strasznie pływa. :? Ja ze swojej strony wymnieniłem wszystkie układy scalone, a diody i tranzystory sprawdziłem i dalej jest tak samo. "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! jabelek wyraźnie zaczyna piszczeć przy zbliżeniu do ziemi, a tak ponoć tez nie powinno być! Joseph, ja myślę że trzeba by wykrywkę wysłać lub zawieść to do ustki i pomeczyć ich elektronika- w instrukcji wyraźnie napisali że trzeba ustawić wyraźne pojedyncze stuknięcia(a tego się nie udaje), oraz że jest zupełnie nieczuły na mineralizację gleby(a jednak jest). :evil:
PS. Wsumie to pewny jestem że tak będzie, ale wyjmij układ US2- NE5534 i zobacz czy wtedy uda Ci się stabilne stuknięcia ustawić. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 04:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Rzeczywiście, po wyciągnięciu US2 da sięwyregulować bez problemów.
Spojrzałęm na stare posty, i widzę że problem BtS z płwaniem różnił się tym od mojego, e mój bez cewki chodzi stabilnie, (puknięcia są w równych odstępach), a po podłączeniu cewki granica pomiedzy szybkimi a wolnymi uderzeniami jakt ardzo "krótka". nie da się ustalić położenia z rzadkim puknięciami.
Gdy ustawie potencjometr nieco ponżej granicy (tak aby była cisza) to w momencie przybliżenia metalowego przedmiotu zaczyna szybko pikać, ale zasięg jest niewielki. (2kg żeliwa z 30 cm., garnek 25 cm z 60 cm.)Nie ma takiego efektu jak u Ciebie, im bliżej cewki, tym szybsze puknięcia.
Jak wyśle go to pewnie powiedzą że zgubiłęm erratę płytki i to zmodyfikują :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 04:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Rzeczywiście, po wyciągnięciu US2 da sięwyregulować bez problemów.
Spojrzałęm na stare posty, i widzę że problem BtS z płwaniem różnił się tym od mojego, e mój bez cewki chodzi stabilnie, (puknięcia są w równych odstępach), a po podłączeniu cewki granica pomiedzy szybkimi a wolnymi uderzeniami jakt ardzo "krótka". nie da się ustalić położenia z rzadkim puknięciami.
Gdy ustawie potencjometr nieco ponżej granicy (tak aby była cisza) to w momencie przybliżenia metalowego przedmiotu zaczyna szybko pikać, ale zasięg jest niewielki. (2kg żeliwa z 30 cm., garnek 25 cm z 60 cm.)Nie ma takiego efektu jak u Ciebie, im bliżej cewki, tym szybsze puknięcia.
Jak wyśle go to pewnie powiedzą że zgubiłęm erratę płytki i to zmodyfikują :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]