Teraz jest środa, 1 października 2025, 23:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: CZy da rade zrobić w jablu takie coś żeby ///...............
PostNapisane: niedziela, 3 października 2004, 13:24 
Chorąży
Chorąży

CZy da rade zrobić w jablu takie coś żeby ///............... zmniejszyć wykrywanie małych odłamków i takich tam .?? coś jak zmiana czułości ?? bo niehcce mi się półtora metrowej cewki robić :D żeby ominąć te holerne odłamki :D POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 października 2004, 13:51 
Chorąży
Chorąży

nie szukałem jablem ale przecież jest tam pokrętło, dajesz lekko w lewo-zmniejsza się czułość, "oprócz" pisze się przez "ó" - błąd ortograficzny!!! tego możesz wyżej prowadzić sondę to powinno pomóc ale nie na 100%, każdy wykrywacz ma swoje wady, trzeba je omijać.....jakoś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 października 2004, 14:40 
Generał Broni
Generał Broni

No niestety lis ale twoje rozwiązanie jest wybitnie nie praktyczne, gdyż odłamki są przeważnie w miarę płytko i jeżeli ustawisz tresholda tak że ich nie będzie łapać to jak 30-40 cm pod ziemią będzie sobie leżał powiedzmy VIS to wykrywacz go też nie wykryje bo w ziemi zasięg spada niestety nie liniowo, a dużo szybciej, nawet dla dużej wielkości przedmiotu. Ja u siebie w jablu mam dodatkowy potencjometr zmniejszający moc sygnału podawanego na cewkę, czyli czułość samego wykrywacza(nie mylić z treshold!), ale poza mniejszym zużyciem energii też występuje efekt jak powyżej- odłamków nie łapie ale zasięg w głąb ziemi spada drastycznie. Jako że jest to wykrywacz impulsowy to bez poważnych przeróbek zarówno samej elektroniki, jak i programu w mikroprocesorze takiej "dyskryminacji" zrobić się nie da. Niestety jak się wydaje tak małą ilość kasy to coś za coś- albo rybka albo akwarium...
Większa cewka tylko połowicznie rozwiązuje problem. ja mam błąd ortograficzny!!! cewkę o średnicy 32cm- żeczywiście jak odłamek jest głębiej to nie wykrywa go(generalnie spada zasięg na małe przedmioty), ale jak jest płytko to tak przeciąga sygnał że mozna nakopać się jak głupi. Ja używam jej tylko w niezaśmieconym bardzo terenie(daleko od siedlisk ludzkich i nie ostrzeliwanym przez artylerie, badz bombardowanym z powietrza.)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 października 2004, 15:30 
Porucznik
Porucznik

Witam

Też mam Jabla i całkowicie zgadzam się z Polakiem - coś za coś.

Wykrywka za taką cene sprawuje się ta i tak bardzo dobrze a kopanie czego popadnie rzeczywiście jest pracochłonne, ale przynosi fekty. Często po małym sygnału i powiedzeniu sobie "no dobra - kopie" wydlubać można całkiem fajny, choć mały fant.
Osobiście jestem zwolennikiem kopania każdego sygnalu. Męczące bo męczoące, ale działa :D

KOP KOP :)

Pozdrawiam
Royalty

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]