Hmm, trochę nie rozumiem tego zestrojenia na monety? Jabel to jest bardzo prosta konstrukcja i w ogóle jest fabrycznie zestrojony tak zeby uzyskać najwiekszy zasięg. Ze względu na jego budowę nie widzę w ogóle w takiej konfiguracji mozliwości zestrajania pod konkretny typ wykrywanych przedmiotów, a jeżeli nawet to takie coś wymagało by powaznych ingerencji zarówno w elektronikę jak i "oprogramowanie" mikroprocesora. Potencjometr montażowy służy do dokładnego dostrojenia cewki do wykrywacza, i kazda nastawa dająca inne napięcie niż 0V tylko psuje zasieg i tyle. Jedyne czym skutecznie mozna wpływać na dostrojenie pod konkretne przedmioty to cewka, a dokładniej jej wielkość i kształt. "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! czy te 40 cm to jest już maksymalny zasięg czy dla konkretnego przedmiotu? U mnie zasięg np. dla niemieckiego hełmu wynosi około 70 cm, a z 40 łapie mi granat lub bagnet. Jak mozesz sprawdz zasięg dla monety 1-groszowej: przy standardowej cewce powinno ją łapać z ok 13cm, a np. moja "moneciarska" cewka łapie ja z 17cm. Co do tego że powyzej pewnej granicy tresholda piszczy to tak powinno być- maksymalną czułość uzyskujesz ustawiając gałkę na granicy piszczenia, a właściwie nieznacznie pod nią.
|