Teraz jest czwartek, 4 września 2025, 13:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: tani PI do militarki
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 13:52 
Szeregowy
Szeregowy

Witam , szukam jakiejś taniej (do 300zł.) wykrywki typu PI typowo na militarkę najlepiej z sądą 30 - 40 cm .
myślałem nad Jablem i zrobieniem sądy 35-40cm ale znalazłem soc takiego :
http://allegro.pl/wykrywacz-metali-gerb ... 44296.html
http://allegro.pl/impulsowy-wykrywacz-m ... 54698.html
i nie wiem co będzie najlepsze ?
teren to pola i lasy
szukane będą duże przedmioty typu bagnety hełmy itp. ( znam teren gdzie jest tego zatrzęsienie i nikt tam nie szuka chodząc po tych terenach bez niczego znalazłem magazynek dwa bagnety i i parę innych )
i czy cewka 30-40cm bedzie dobra do dużych kąsków a drobnice przepuści ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tani PI do militarki
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 16:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Błagam.... sondy/cewki, a nie sądy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 17:19 
Szeregowy
Szeregowy

A coś w sprawie pytania, który z tych wykrywaczy będzie najlepszym wyborem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 11:26 
Kapral
Kapral

Po co chcesz go robić? Kup na allegro. Ostatnio widziałem ktoś go puścił za 120zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2011, 01:04 
Kapitan
Kapitan

Ja używałem do militarki Protona i byłem z niego zadowolony .Ma on dobre osiągi biorąc pod uwagę cenę , posiada on również dyskryminacię wielkościową co jest jego zaletą.Sprzęt mało znany ale radzi sobie całkiem nie żle.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 01:40 
Kapral
Kapral

mario02 napisał(a):
Ja używałem do militarki Protona i byłem z niego zadowolony .Ma on dobre osiągi biorąc pod uwagę cenę , posiada on również dyskryminacię wielkościową co jest jego zaletą.Sprzęt mało znany ale radzi sobie całkiem nie żle.Pozdrawiam.

mógłbyś podać link allegro do tego wykrywacza ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 07:25 
Generał Broni
Generał Broni

krzysiekx
A co to nie działa u ciebie opcja szukaj na allezło ?? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 10:15 
Kapral
Kapral

damiano napisał(a):
krzysiekx
A co to nie działa u ciebie opcja szukaj na allezło ?? ;)

Wpisałem Proton i nie ma ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 10:52 
Generał Broni
Generał Broni

Bo nikt aktualnie go nie wystawia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 lipca 2011, 12:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Obawiam się że za 250zł to nikt nie zrobi dobrego wykrywacza.Osiągi słabe, z sondą 26cm graniczny zasięg dobrego PI to nawet ponad 2,5 metra a zwykłą puszkę bo browarze można wykryć nawet z 70-75cm, hełm spokojnie z metra.
Monetę wielkości 5 złotówki z odległości przynajmniej 25cm.Jednak do tego trzeba doświadczenia i wiedzy gdyż większość konstrukcji dostępna dla amatora w necie to cienizna która bez poważnych przeróbek nie będzie dysponowała ponadprzeciętnymi osiągami.Ponadto trzeba dysponować pewnym czasem potrzebnym na regulację wykrywacza dobranie elementów, dokładne ustawienie stałych czasowych.W wielu amatorskich konstrukcjach brak zerowania wzmacniacza wejściowego, przetwornica napięcia ujemnego jest niezsynchronizowana z częstotliwością nadawczą detektora.Ponadto bardzo ważna jest odp. wykonana płytka drukowana a ta w niemal wszystkich dostępnych konstrukcjach jest beznadziejnie zaprojektowana, w sensie złego oddzielenia bloków, złego prowadzenia masy itd...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 lipca 2011, 12:26 
Podporucznik
Podporucznik

Maniu58 napisał(a):
Obawiam się że za 250zł to nikt nie zrobi dobrego wykrywacza.Osiągi słabe, z sondą 26cm graniczny zasięg dobrego PI to nawet ponad 2,5 metra a zwykłą puszkę bo browarze można wykryć nawet z 70-75cm

Na cewce 26cm ŻADEN wykrywacz nie osiągnie 2,5m! Gdyby istniał taki wykrywacz, to za cenę powyżej 5tyś. chyba. Ja na cewce 45cm osiągam ok. 2m na stabilnym sygnale, na max. coś ok. 2,5m. A z tym, że za 250zł się nie zrobi dobrego wykrywacza - zrobi ale po znajomości. Normalnie chodzą drożej. No i musiałem oczywiście trochę pracy i pieniędzy włożyć aby dopracować system zasilania, bo ta cena była najniższa z najniższych i bez zasilania. Z resztą zależy jaki wykrywacz określa się mianem "dobry". Dla jednych to Jabel, dla innych Cibola, a dla zawodowców HS-3.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 lipca 2011, 12:37 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

siara napisał(a):
Maniu58 napisał(a):
Obawiam się że za 250zł to nikt nie zrobi dobrego wykrywacza.Osiągi słabe, z sondą 26cm graniczny zasięg dobrego PI to nawet ponad 2,5 metra a zwykłą puszkę bo browarze można wykryć nawet z 70-75cm

Na cewce 26cm ŻADEN wykrywacz nie osiągnie 2,5m! Gdyby istniał taki wykrywacz, to za cenę powyżej 5tyś. chyba. Ja na cewce 45cm osiągam ok. 2m na stabilnym sygnale, na max. coś ok. 2,5m. A z tym, że za 250zł się nie zrobi dobrego wykrywacza - zrobi ale po znajomości. Normalnie chodzą drożej. No i musiałem oczywiście trochę pracy i pieniędzy włożyć aby dopracować system zasilania, bo ta cena była najniższa z najniższych i bez zasilania. Z resztą zależy jaki wykrywacz określa się mianem "dobry". Dla jednych to Jabel, dla innych Cibola, a dla zawodowców HS-3.
Pozdrawiam

Wiesz jakby Ci to powiedzieć.Ćwicz - ćwiczenie czyni mistrzem.Nie mam w tej chwili żadnego konkretnego PI pod ręką, ale dosłownie za góra tydzień będę jednego składał na zamówienie, będziesz miał dowód na to, że to co piszę jest jak najbardziej możliwe i nie będzie to sprzęt za parę tysięcy, aczkolwiek za 250zł to nie chciało by mi się w ogóle siadać do roboty.Za taką kwotę to można "na prędce" sklecić przeciętny sprzęt. Za 250zł się nie zrobi dobrego wykrywacza, bo samo "dopieszczenie" wykrywacza zajmuje nieco czasu a czas to pieniądz.Uwierz mi że wykrywacz złożony i odpalony "od kopa" bez odp. wnikliwej regulacji nie będzie miał ponadprzeciętnych zasięgów.Powiem więcej, PI wymaga więcej uwagi przy strojeniu niż VLF/TR, to tylko się amatorom wydaje, że złożysz odpalisz wyregulujesz z użyciem prostego multimetru albo "na słuch" i już.Żeby osiągnąć takie parametry gotowego detektora o jakich pisałem trzeba się więcej "napocić" i nikt za marne dwie stówy nie będzie ślęczał kilka dni nad wykrywaczem.Jeśli już poustawiasz co trzeba i wyśrubujesz czułość detektora to okaże się że zwykła byle jak namotana cewka do sondy to za mało.Wtedy się okaże, że trzeba wyliczyć parametry cewki ,idealnie układać zwoje, zaimpregnować żeby osiągnąć sztywność oraz zaekranować.Sposoby amatorskie typu "weź 16 metrów drutu 0,7mm i namotaj na dowolnej średnicy" tutaj się raczej nie nadadzą. Co do zasilania detektora to jest ono ważne ale nie tędy droga, sztuką jest uzyskać odp. czułość detektora przy umiarkowanym poborze prądu.Długo by pisać.....Po Twoim poście widać że jeszcze sporo się musisz pouczyć nt. detektorów impulsowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2011, 23:33 
Podporucznik
Podporucznik

No to ja też chętnie zobaczę ten dowód - poskładałem ostatnimi czasy parę wykrywaczy PI, nasiedziałem się nad konstrukcjami cewek aż prawie posiwiałem i coś nie widzę tych paru metrów zasięgu na cewkach o małej średnicy, przeciętny zasięg (stabilny) wynosi 3 do 4 * średnica cewki, dla dużych przedmiotów nieco więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 12:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Bo tu nie chodzi o samą SONDĘ (cewka to tylko jedna z części) !Wykonanie odpowiednio dopasowanej sondy to tylko następstwo zwiększenia czułości detektora oraz zmian wprowadzonych w czasie trwania impulsów/przerwy między nimi.Czym większa częstotliwość generatora oraz mniejsze stałe czasowe tym większe wymagania co do dobroci uzwojenia sondy, zwykle pociąga to również za sobą konieczność ekranowania.

Ps.Czego Wy oczekujecie od amatorskich konstrukcji ? Przecież bez gruntownej przeróbki takich detektorów ich możliwości będą właśnie przeciętne.Nie trzeba składać wielu detektorów tylko trzeba dogłębnie zrozumieć zasade działania
następnie powybierać rozwiązania optymalne i poskładać do kupy.Czego się można spodziewać od detektorów typu "gerber/kret", skoro tam są trywialne błędy i oczywiste niedoróbki, że już o nienadającej się do niczego płytce drukowanej nie wspomnę.Zresztą tam nawet pominięto ustawienie balansu(tzw. zerowanie) wzmacniacza wejściowego więc czułość wykrywacza w takim wypadku jest loterią w zależności od użytych podzespołów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 14:54 
Podporucznik
Podporucznik

Pokaż najpierw te efekty swojej pracy, bo na razie to tylko puste gadanie. Najpierw teścik z zasięgami w powietrzu, a później w ziemi po zakopaniu przedmiotu, ostatecznie może być otwarta dziura z wstawioną miarką.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]