Teraz jest piątek, 27 grudnia 2024, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czym pospawac glownie
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2024, 23:04 
Pułkownik
Pułkownik

A możesz wrzucić fotkę z efektem spawania ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2024, 12:43 
Generał Broni
Generał Broni

... To nie moja szabla. Moze jak sie spotkam ze znajomym jak bede na urlopie to zapytam czy cos z ta szabelka zrobil. Ja sie mialem tylko dowiedziec jak ja najlepiej naprawic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2024, 14:10 
Pułkownik
Pułkownik

bucek napisał(a):
... To nie moja szabla. Moze jak sie spotkam ze znajomym jak bede na urlopie to zapytam czy cos z ta szabelka zrobil. Ja sie mialem tylko dowiedziec jak ja najlepiej naprawic.

Sorry, to było pytanie do Jacek101

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2024, 22:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Skoro nie należy spawać a tylko kleić, to może zastosować lutowanie cyną ( struktura materiału się nie zmieni przy 250st.C a wytrzymałość dużo większa od każdego klejenia). Powierzchnia styku jest mała to złącze klejone jest słabe. MK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2024, 15:40 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Trwale spawać można zniszczone przedmioty metalowe, które chcemy potraktować jako przydatne i będziemy ich używać tak jak inne przedmioty użytkowe. Przedmioty metalowe, które mają trafić na ekspozycję poza ich oczyszczeniem i zakonserwowaniem pozostawiamy nie naprawiane, a dla efektu wizualnego co najwyżej można je skleić, ale nie spawać.
W przypadku szabli i złamanej głowni, czy złamanie to skutek błędów technologicznych, czy innych wydarzeń, naprawienie spawaniem obniży jej wartość, pozostanie już szablą ze zespawaną głownią. W pewnym sensie złamana głownia może być ciekawostką kolekcjonerską.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 grudnia 2024, 13:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Właśnie Abaton wrzucił artykuł o przemycie monet, a poniżej była zajawka artykułu o klejonych mieczach, https://is.gd/OqTqKd:
Cytuj:
Niezwykle cenne antyczne miecze okazały się być... posklejane

Badania tomografem neutronowym objęły kolekcję mieczy skonfiskowaną przez brytyjskie służby celne.
Podczas badania zidentyfikowano miecze, które zostały współcześnie zmodyfikowane. Po prostu ktoś posklejał ze sobą fragmenty starożytnych żelaznych mieczy i dokleił do nich ostrze z brązu tworząc "dobrze zachowane" egzemplarze bimetaliczne i tym samym zwiększył ich wartość rynkową. Jest to proces niezwykle szkodliwy dla nauki, gdyż zaciera prawdziwą naturę tych obiektów, prowadząc często do nieświadomych, błędnych wniosków.
Analiza wykazała szczegóły konstrukcji oraz nietypowe zmiany w mieczach - przede wszystkim użycie nowoczesnych klejów, których obecność próbowano ukryć.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]