Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 18:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zgadza się pod uszczelka, tylko czy guma była używana przed wojną? czy tylko korek?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 20:23 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W obu moich manierkach - światowid z 1938 i FWAB z 1939, uszczelką jest gumowy krążek, przytwierdzony do zakrętki metalowym krążkiem na śrubkę :) Korka tutaj nie widzę, a manierki na pewno nie były kombinowane.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 22:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Być może fabrycznie był korek[tu widziałem mnóstwo manierek z tym materiałem a z gumą tylko 2-3 sztuki] a podczas "remontu" w jednostkach lub przez samych żołnierzy robiono 'tuning' i wymieniano na gumę jako praktyczniejsza i trwalszą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 00:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bolas, bardzo ladny jest ten mundurek wz.19. Czy bedziesz go kompletowal? Jezeli tak, to w jakich barwach?
Troche raza mnie te zdjecia starych mundurow na brudnych kratach czy podlodze. W koncu to nie jest jakas szmata tylko mundur Polski. Jeszcze takie pytanie do kolekcjonerow mundurowki, Czy w ogóle i jak czyscicie wasze mundury?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 09:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

o własnie Pawciu dobre pytanie... Bo mi sie moje manekiny kurzą troche ... a sciagac co chwile nie bede mundurów bo jeszcze jakis szef pusci czy cos ... w koncu mają po 70 lat... Pranie ich tez mi sie nei widzi ...
BTW . Obserwóje wasz temat od początku z boku - ale jest dla mnie najciekawszym na forum :) Czy moze ktos mi napisac ile mniejwiecej wynosi koszt skompletowania szeregowca Polaka Wrzesniowca???

pozdrawiam
Karol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 10:22 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:33 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 10:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Uważam ze najlepiej trzymać manekina w stojącej oszklonej gablocie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 11:11 
Pułkownik
Pułkownik

pawcio75 napisał(a):
Bolas, bardzo ladny jest ten mundurek wz.19. Czy bedziesz go kompletowal? Jezeli tak, to w jakich barwach?
Troche raza mnie te zdjecia starych mundurow na brudnych kratach czy podlodze. W koncu to nie jest jakas szmata tylko mundur Polski. Jeszcze takie pytanie do kolekcjonerow mundurowki, Czy w ogóle i jak czyscicie wasze mundury?

Nie ma się co zrażać ... ta kratownica to poprzedni właściciel, w takich warunkach leżał i się zachował. U mnie warunki ma zdecydowanie królewskie. Oczywiście będe kompletował tą dziewietnastkę, marzeniem jest zrobienie z tego zawodowego starszego podoficera gdzieś z 1930-33 roku. Patki podoficerskie wz.27 piechoty, POS na boku (widać że był). Nie bardzo mogę dojść co to był za stopień, ale zaryzykuję chyba sierżanta.

Myślę, że to zdjęcie dość dobrze pokazuje sylwetkę zbliżoną do tego co chciałbym osiągnąć:
[ img ][ img ][ img ]

Póki co zastanawiam się, czy warto dodawać do kurtki takie detale, jak odznaczenia ? Myślę konkretnie o dwóch - Medalu Pamiątkowym za Wojnę 1920 i X-leciu Niepodległości. Przy przeglądaniu zdjęć archiwalnych to praktycznie standard ma fotkach gości w takich kurtkach (patrz st. sierżant wyżej). Jak myślicie ? Chyba w wypadku kurtki garnizonowej jest to w miarę uzasadnione ? Marzeniem byłoby jeszcze dorwanie "kątów" za lata wysługi ... ale to chyba nierealne.

Także, jeżeli ktoś chciałby pomóc - bo posiada np. odpowiednie patki, czy "kąty" to zapraszam na priv, na pewno jakoś się dogadamy w kwestii odkupienia/wymiany.

Co do zaś zbierania całej postaci szeregowca WP to jest to piekielnie cieżkie wyzwanie. Pomijam oczywiście zabójczy koszt, bo problemem tu nie są pięniądze, ale raczej po prostu trudność zakupu wielu niezbędnych elementów. Oczywiście bez większego wysiłku (poza wydaniem kasy) kupi się chlebaki, maskę, pasy, ładownice, kostkę i popularne elementy wyposażenia, ale zakup butów, spodni czy kurtki mundurowej to już prawie granie w Totka ;) Kurtkę mundurową czy płaszcz może jeszcze jakimś cudem się trafi, ale np. bieliznę pod mundur, troki czy wszystkie elementy wyposazenia kostki czy chlebaka to naprawdę trudna sprawa. Ja zbieram już ładne parę lat i nie widzę szans, żebym w następnych pięciu latach postawił jedną sylwetkę w 100% kompletną i dobrą od góry do dołu. I podejrzewam, że niewielu z nas może pozwolić sobie na podobny wyczyn. Owszem wiele osób ma większość, czy już prawie wszystko - ale zawsze brakuje czegoś. Przeliczanie tego na finanse to obłęd i chyba lepiej w ogóle nawet nie próbować ;) Także na postaci kompletne WP raczej cieżko się zbiera, no może z wyjątkami sylwetek garnizonowych, które wydają się być nieco prostsze do skompletowania. Lepiej zbierać WH, albo Rosjan - złożenie postaci będzie o wiele prostsze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 12:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

bolas napisał(a):
Co do zaś zbierania całej postaci szeregowca WP to jest to piekielnie cieżkie wyzwanie. Pomijam oczywiście zabójczy koszt, bo problemem tu nie są pięniądze, ale raczej po prostu trudność zakupu wielu niezbędnych elementów. Oczywiście bez większego wysiłku (poza wydaniem kasy) kupi się chlebaki, maskę, pasy, ładownice, kostkę i popularne elementy wyposażenia, ale zakup butów, spodni czy kurtki mundurowej to już prawie granie w Totka ;) Kurtkę mundurową czy płaszcz może jeszcze jakimś cudem się trafi, ale np. bieliznę pod mundur, troki czy wszystkie elementy wyposazenia kostki czy chlebaka to naprawdę trudna sprawa. Ja zbieram już ładne parę lat i nie widzę szans, żebym w następnych pięciu latach postawił jedną sylwetkę w 100% kompletną i dobrą od góry do dołu. I podejrzewam, że niewielu z nas może pozwolić sobie na podobny wyczyn. Owszem wiele osób ma większość, czy już prawie wszystko - ale zawsze brakuje czegoś. Przeliczanie tego na finanse to obłęd i chyba lepiej w ogóle nawet nie próbować ;) Także na postaci kompletne WP raczej cieżko się zbiera, no może z wyjątkami sylwetek garnizonowych, które wydają się być nieco prostsze do skompletowania. Lepiej zbierać WH, albo Rosjan - złożenie postaci będzie o wiele prostsze.

No i tu jest odpowiedz dla wszystkich tych, ktorzy stwerdzaja ,ze dziwne jest dla nich ze kolekcjonerzy w Polsce nie zbieraja polskich fantów tylko niemieckie albo rosyjskie ( chociaz z tymi rosyjskim tez nie jest zbyt latwo ). Faktem jest, ze zbieranie postaci zolnierza WP sprzez wrzesnia 39 nie dosc ze kosztuje pare razy wiecej niz zbieranie postaci zolnierza WH to jeszcze zebranie wszystkiego graniczy z cudem. Piekne sa tu prezentowane przez was postacie WP i ciagnie troche do zbierania tych fantow ale koszty sa zabojcze i odstraszaja , nie wspominjac o dorwaniu wszystkiego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 13:44 
Moderator
Moderator

pawcio75 napisał(a):
Jeszcze takie pytanie do kolekcjonerow mundurowki, Czy w ogóle i jak czyscicie wasze mundury?

Generlanie stam sie unikac zbednego prania czy czyszczenia mundurow, ale w pewnych okolicznosciach podysktowanych stanem danego egzemplarza jest to niestety nieunikniowe, dotyczy to glównie mundurow pochodzacych z roznych strychow, garderob teatralnych, czy innych zakamarkow, posiadam w zbiorze takie sztuki ktore uzyskane byly własnie z takich miejsc i o ile na szczescie kondycja materialu jest dobra, a dziury po molach i innych szkodniach sa w ilosciach bardzo umiarkowanych, o tyle brudne byly do tego stopnia ze nie bylo widac oryginalnej barwy materialu, wiec generalnie nie mialem wyboru - letnia woda plyn do welny i pzostaje niestety czysty manual :666, za to pozniejszy efekt jest w stanie wynagrodzic trudy i stresy z tym zwiazane
bolas napisał(a):

Genaralnie duzo latwiej jest postawic manekina w mundurze ganizonowym niz jego odpwiednika w mundurze i oporzadzeniu polowym, dotyczy to praktycznie kazdej z armii ktore brały udzial w obu swiatowych konfliktach ubiegiego wieku, mundurow garnizonowych jest troche w obiegu bo zachowalo sie ich mimo wszystko stosunkowo duzo, czego nie mozna powiedziec o polowych, tez troche sie zajmuje Wrzesniem i mimo dosc intensywnych poszukiwan, nie udalo mi sie do tej pory pozyskac zadnego emelentu umundurowania wrzesnowego do zbioru, ale i z popularniejszymi armiami typu wehrmacht czy Armia Czerwona jest podobnie ( choc tu sa wieksze szanse) umundurowanie polowe sie zuzywalo dosc szybko, a to co przetrwalo jakims cudem wojne ( i czego nie zniszczono po jej zakonczeniu) bylo bardzo czesto uzywane w charakterze ubran roboczych, zreszta abstrahujac od Wrzesnia i II wojny powiem Wam sytuacja z eksponatami I wojennymi wyglada podobnie o ile nie gorzej i tak np o ile zakup do zbioru austrowegierskiego munduru wyjsciowego chocby typu waffenrock to w sumie tylko kwestia niewielkiego szczescia, a głównie kasy ( nie jest ich za duzo ale sie trafiaja) , o tyle naprzyklad zdobycie oryginalnej i dobrze zachowanej polowej bluzy m 1908 z lat 1914-15 ( pozniejsze wersje sie trafiaja choc tez rzadko) juz jest bardzo skomplikowane i drogie, a oryginalnych spodni do tej bluzy, jak dlugo sie w kolekcjonerstwo bawie tak dlugo jeszcze na zywo nie widzialem, a o bieliznie czy elementach typu oryginalne troki mozna jak sadze zwyczajnie zapomniec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 19:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

owijacze wz.36 (niezauważyłem takowych dotychczas w tym wątku więc wrzucam :-)
[ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 października 2007, 00:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jedrzej to sa te z pod podłogi ? ;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 października 2007, 01:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dokładnie te Marek, dlatego w takim mintowym stanie ;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 października 2007, 14:18 
Pułkownik
Pułkownik

Chyba wszystkim wypadająca szczęka połamała palce i dlatego nikt nic nie pisze ... ;) Co tu dużo mówić ... masakra ;)

Ja jeszcze pozwolę sobie wrócić do tematu kurtek garnizonowych podoficerów zawodowych. Czy obszywano je tylko tą taśmą podoficerską srebrzoną ? Czy także możliwe, że obszywano je też tą białawą jak u szeregowych ... ? Zdecydowanie ładniej wygląda ta srebrzona, ale coś nie mogę zdobyć podobnej ... Patrząc na fotki zachowanych kurtek wydaje się, że standardem była raczej srebrna taśma, a sporadycznie obszywano biała, która wygląda gorzej. Jakie macie obserwacje w tym temacie ?

Biała:
[ img ]

Srebrzona:
[ img ]

I parę przykładów:
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 października 2007, 23:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taśma była od poczatku fabrycznie srebrna, nie było wymogu barwienia jej na stare srebro tak jak miało miejsce z bajorkiem na patkach we wczesnych latach 20tych. Naszywano srebrną taśmę dystynkcyjną która z czasem patynowała (jak każdy metal). Dla porównania zamieszczam foto pagonów oraz fragment nieuzytej taśmy dystynkcyjnej która ma miejscowe ślady patyny. Choć ta którą pokazał Bolas jest znacznie jaśniejsza ;-) [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]