Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 13:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 211  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Boratynka dla bardziej wymagających ;-) z kolekcji
PostNapisane: sobota, 26 września 2015, 15:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zabka1987 napisał(a):
Ja mam takie brzydale tylko niestety:(

Kolego przeczytaj dokładnie tytuł tego wątku :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 września 2015, 17:17 
Specjalista
Specjalista

Żabka nie idż tą drogą :(
Wszędzie pisałem,że boratynki w czarnej patynie to nieszczęście,a tu taka niespodzianka :)
Mennica Kowno 1666 popularna odmiana,ale jaki ładny stan :D w czarnej patynie.Śliczna mimo przesunięcia stempla

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 08:27 
Specjalista
Specjalista

Takie Kowno 1665 również w czarnej patynie.Co prawda do doskonałości wiele tej monetce brakuje,ale zwróćcie uwagę na herb Kryszpin z wypukłym zakończeniem szyi i napis otokowy SOLI.MAG.DUC.LIT.Pytałem naszego specjalistę heńka151 i określił rzadkość tej odmiany na R1.Dlatego tę ciekawostkę tutaj wstawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 13:53 
Specjalista
Specjalista

Przed chwilą kupiłem :D
Ujazdów 1665 odmiana z dużą cyfrą 5 w dacie.Stan taki sobie/na razie zdjęcie sprzedającego/. Zobaczymy co mi się uda z tą monetka zdziałać.Ale głównym powodem zakupu jest herb Ślepowron cudownej urody :D takiego nie mam,nigdzie dotychczas nie widziałem!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 12:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

zdzicho napisał(a):
Żabka nie idż tą drogą :(
Wszędzie pisałem,że boratynki w czarnej patynie to nieszczęście,a tu taka niespodzianka :)
Mennica Kowno 1666 popularna odmiana,ale jaki ładny stan :D w czarnej patynie.Śliczna mimo przesunięcia stempla

Moje nie są w ogóle czyszczone bo się jeszcze boje ćwiczę jak na razie na miedziakach w drastycznym stanie jeśli je kiedyś wyczyszcze to dorzucę tutaj jeśli będą się nadawać:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 20:12 
Specjalista
Specjalista

zdzicho napisał(a):
Przed chwilą kupiłem :D
Ujazdów 1665 odmiana z dużą cyfrą 5 w dacie.Stan taki sobie/na razie zdjęcie sprzedającego/. Zobaczymy co mi się uda z tą monetka zdziałać.Ale głównym powodem zakupu jest herb Ślepowron cudownej urody :D takiego nie mam,nigdzie dotychczas nie widziałem!

Witam

Jak dla mnie herb Korwin Adama Macieja Sakowicza administratora skarbu litewskiego, który nadzorował i odpowiadał za produkcję szelągów litewskich w mennicy ujazdowskiej w latach 1660-1661. Mamy tu do czynienia z unikatem - co niech potwierdzi jeszcze Cezary. Dzięki niemu wiemy, że dochodziło do pomyłek menniczych i użyto po 1660 r. Korwina do produkcji szelągów koronnych. Znane są roczniki 1661, 1663-1664 - a ten byłby kolejnym z 1665 r., którego ja nie znałem - dlatego dla mnie jest unikalny :) Potwierdzeniem błędu jest i to że z herbem Ślepowron Jana Kazimierza Krasińskiego są znane szelągi litewskie z mennicy ujazdowskiej. Po drugie właściciel Korwina zmarł w 23 marca 1662 r. Korwin to odmiana Ślepowrona, a przy tak niskiej jakości monecie obarczonej wieloma problemami społeczno-gospodarczymi wykorzystanie puncy z herbem Korwin na szelągach koronnych lub Ślepowron na szelągach litewskich ukazuje nie tylko nieprzestrzeganie prawideł heraldycznych i spraw odpowiedzialności nad produkcją tych monet, ale przy małych różnicach w herbie n ie tylko nietrudno o pomyłkę jak i doszło zapewne do wykorzystanie niezużytych punc herbu ze względu na ich podobieństwo. Jak wiemy te monety się zdarzają i to nie sporadycznie :) Co potwierdza powyższe wnioski. A szerzej o tym w mojej książce. Czy mogę wspomnieć o tej monecie w niej właśnie? Z góry dziękuję :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 20:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

proszę o id z góry przepraszam za złą jakość zdjęć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 20:31 
Specjalista
Specjalista

W przypadku tej monety taki herb nie jest niczym niezwykłym, ponieważ na odpowiednich odmianach monet ujazdowskich z 1663, 1664 i 1665 r. wystepuje on dosyć często. Co więcej przy powiększeniu widać wyraźnie krzyż z wygiętymi do góry ramionami. Ten rodzaj herbu nigdy nie występował na monetach przed 1663 rokiem. Co więcej jesgo górna część nosi cechy jednej z odmian herbu Ślepowron z poprzednich bić ujazdowskich. Jeśli chodzi o herb Korwin na szelągach koronnych to pojawia się on na nich do 1664 r. opierając się na stylu poprzedników z lat 1661-1663 zarówno koronnych, jak i litewskich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 20:38 
Specjalista
Specjalista

heniek151 napisał(a):
W przypadku tej monety taki herb nie jest niczym niezwykłym, ponieważ na odpowiednich odmianach monet ujazdowskich z 1663, 1664 i 1665 r. wystepuje on dosyć często. Co więcej przy powiększeniu widać wyraźnie krzyż z wygiętymi do góry ramionami. Ten rodzaj herbu nigdy nie występował na monetach przed 1663 rokiem. Co więcej jesgo górna część nosi cechy jednej z odmian herbu Ślepowron z poprzednich bić ujazdowskich. Jeśli chodzi o herb Korwin na szelągach koronnych to pojawia się on na nich do 1664 r. opierając się na stylu poprzedników z lat 1661-1663 zarówno koronnych, jak i litewskich.

Dziwne ja tam tego nie widzę a porównując z odmianami herbu Korwin z Twojej książki bardziej to na czym stoi Kruk było podobne do podstawy Korwina i skłaniam się bardziej w tym kierunku. Może lepsze zdjęcie i wycinek samego herbu rozjaśni sprawę bo ja tam fragmentu krzyżyka nie widzę. A biorąc pod uwagę to co ustaliliśmy i co napisałem wyżej nie ma przesłanek do tego aby w 1665 r. pojawił się Korwin?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 08:12 
Specjalista
Specjalista

Dziękuję koledzy :) Lepsze zdjęcia będą dopiero jak moneta do mnie dojdzie.Właśnie dlatego tę monetkę kupiłem,bo herb wzbudził moje zainteresowanie.Przestudiowałem sporo monet z tego rocznika i w swoim archiwum i te dostępne w internecie.Nie zetknąłem z tak ładnie przedstawionym i wybitym herbem.Bardzo bym chciał aby racje miał Fenikx57 by to była mała sensacja,bo do tej pory w koronnych 1665 był niespotykany.Jak Korwin jest na monetach z 64,to równie dobrze może być z początków 65.Może jakaś punca się zawieruszyła :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 08:25 
Specjalista
Specjalista

Kolego reno78:
1/gdybyś chociaż zerknął na posty wyżej,to byś zauważył,że akurat rozmawiamy o monecie takiej jak twoja druga na zdjęciu czyli szeląg koronny 1665 z mennicy w Ujazdowie,odmiana z dużą cyfrą 5 w dacie
2/z szacunku dla osób oglądających twoje monety i dla ułatwienia identyfikacji bardzo cie proszę umyj je :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 10:19 
Generał Broni
Generał Broni

Wracając do tematu czy to ten sam herb viewtopic.php?f=52&t=139808&start=45 1665_c1p.JPG :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 10:35 
Specjalista
Specjalista

Porównaj i się wypowiedz :h
Od lewej Korwin,po prawej Ślepowron

Ostatnio edytowano wtorek, 6 października 2015, 10:52 przez zdzicho, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 10:48 
Generał Broni
Generał Broni

Zdzichu, nie jestem aż tak "dobrym znawcą", szczególnie herbów, a porównać trudno bo u mojej widać duże zużycie stempla, a twoja zabrudzona. :) jak dla mnie to jeszcze czarna magia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 17:57 
Specjalista
Specjalista

Zgodnie z obietnicą Ujazdów 1665 po czyszczeniu

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 211  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]