zdzicho napisał(a):
Przed chwilą kupiłem :D
Ujazdów 1665 odmiana z dużą cyfrą 5 w dacie.Stan taki sobie/na razie zdjęcie sprzedającego/. Zobaczymy co mi się uda z tą monetka zdziałać.Ale głównym powodem zakupu jest herb Ślepowron cudownej urody :D takiego nie mam,nigdzie dotychczas nie widziałem!
Witam
Jak dla mnie herb Korwin Adama Macieja Sakowicza administratora skarbu litewskiego, który nadzorował i odpowiadał za produkcję szelągów litewskich w mennicy ujazdowskiej w latach 1660-1661. Mamy tu do czynienia z unikatem - co niech potwierdzi jeszcze Cezary. Dzięki niemu wiemy, że dochodziło do pomyłek menniczych i użyto po 1660 r. Korwina do produkcji szelągów koronnych. Znane są roczniki 1661, 1663-1664 - a ten byłby kolejnym z 1665 r., którego ja nie znałem - dlatego dla mnie jest unikalny :) Potwierdzeniem błędu jest i to że z herbem Ślepowron Jana Kazimierza Krasińskiego są znane szelągi litewskie z mennicy ujazdowskiej. Po drugie właściciel Korwina zmarł w 23 marca 1662 r. Korwin to odmiana Ślepowrona, a przy tak niskiej jakości monecie obarczonej wieloma problemami społeczno-gospodarczymi wykorzystanie puncy z herbem Korwin na szelągach koronnych lub Ślepowron na szelągach litewskich ukazuje nie tylko nieprzestrzeganie prawideł heraldycznych i spraw odpowiedzialności nad produkcją tych monet, ale przy małych różnicach w herbie n ie tylko nietrudno o pomyłkę jak i doszło zapewne do wykorzystanie niezużytych punc herbu ze względu na ich podobieństwo. Jak wiemy te monety się zdarzają i to nie sporadycznie :) Co potwierdza powyższe wnioski. A szerzej o tym w mojej książce. Czy mogę wspomnieć o tej monecie w niej właśnie? Z góry dziękuję :)