Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 18:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 15:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Mówisz i masz.
Chlebak kompletny sztuk 1

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 15:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Super! Mógłbyś zapodać fotki pasa wz24? Czym się różnił od wz31? Rozmiarami?

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 15:43 
Pułkownik
Pułkownik

Śmiało, śmiało ... zrób mu całą sesje rozbieraną ;D Pieczątki, detale ... ten wzór to rzadka sprawa, fajnie mieć okazję do porównania ze znanymi sobie nowych ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 19:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Pozostałe fotki chlebaka jutro.

Z tego co się orientuje to pasy wz.24 i wz.31 różniły się min. zakończeniem końcówek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 22:08 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wz 24 ma pół okrągłą końcówkę a wz 31 ostrą, był jeszcze pas wz 22 szer., 45 mm i też miał końcówkę pół okrągłą. Panowie robimy sesje zbiorów, ja cyknę swoje i wrzucę na forum jutro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 22:42 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Zapomniana fotka ładownicy z przegródkami na 5 szt. magazynków do wz 28.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 10:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Bardzo się cieszę, że Pawelec40PP zaczął pokazywać swoje zbiory. Sporo o nich słyszałem ;) Czy przegródki w ładownicy 5-tki są oryginal (jeżeli tak to bardzo rzadki stan). Gratuluję fantów. Czy masz może plecak typu norweskiego (tak na marginesie wątku o plecakach). Ja swój przywiozłem z Krakowa wiele lat temu, ale brakuje mu trochę do ideału.Chetnie spojrzę na Twoje egzemplarze.
Bolek świetna fotka z rkm. Jakie jest źródło pochodzenia tego zdjecia?
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 14:23 
Pułkownik
Pułkownik

Paweł W.: Fotka z wz.28 w mroźnych niemieckich łapach to ebay dawno, dawno temu - znalazłem ją całkiem niedawno zaś na jednym z zachodnich forum dyskusyjnych - w temacie o Niemcach i ich "beute waffen".

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 22:10 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 17:36 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Przegródka w ładownicy jest oryginalna ale nie z tego egzemplarza trafiłem kiedyś na strychu w starej chałupie już dość ostro rozwalonej, dwie ładownice do RKM- na 5 magazynków jedna była z przegródkami a druga ta późniejsza wersja ale niestety ta z przedrukami była w ciężkim stanie wilgoć zrobiła swoje w połowie byłą zgniła zachowało się kilka części od niej no i te przegródki. Leżały one kilka lat no i się przydały. Trafiłem tą ładownice we Francji niedawno w wersji z przegródkami i wszyłem przegródki z tamtej do tej i jest komplet. Plecaki wz 22 mam obecnie trzy, jeden ostatnio nabyłem w takim sobie stanie można powiedzieć że w średnio dobrym ale kompletny tylko ktoś jak to zawsze musiał przy nim kiedyś kombinować i podszywać jakieś wynalazki wzmocnienia i tym podobne elementu, ale już wszystko usunąłem i plecak jest gotowy, oto jego fotki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 17:54 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

I tak z mojej kolekcji jeszcze coś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 18:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

chlebak-wewnątrz

Mam pytanie co się troczyło do pasków skórzanych na zewnątrz tego chlebaka? Do Dringa zapewne manierkę a do nich?

Paweł pokazał na zdjęciu woreczek -czy to woreczek do niezbędnika? Ile ich dokładnie miał żołnierz i jak wyglądały.

Niezbędniki [ponawiam pytanie]- kiedy weszły w użycie i czy maja jakoweś nazwy tak jak rogatywki np. wz.36 chlebnak wz.25 etc.
Jaki był niezbędnik w latach 20tych? w ogóle w jakich latach weszły do WP II RP niezbędniki te co znajdujemy- łączona łyżka+ widelec i te rozłączane?

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 01:25 
Pułkownik
Pułkownik

Jakoś dziwnie mocowane są szelki w tym plecaku wz.22. U mnie jest rzemyk, a dopiero do niego przytwerdzone dwie szelki. A na tych fotkach widać jakiś sznurek biały ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 10:22 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki Paweł za info. Fotki plecaka fajne, ale rzeczywiście mocowanie szelek jest dziwne. Zrobię fotki swojej sztuki i wrzucę. Odnośnie pozostałych fotek to w oczy klują ;) ładowniczki podwójne do rkm. Jakie masz tam bicia. Ja mam Dermapolu. Dawałem fotki wcześniej na forum trzeba tylko pogrzebać w historii. Odnosnie tych ładownic to ostatnio trafiłem ciekawą fotkę. Żołnierze przenoszący te ładownice często dla odciążenia przekładali przez szyję pas chlebakowy mocowany do pasa lub ładownic. Fotka którą trafiłem pokazywała żołnierza przenoszącego standardowe ładownice karabinowe który zostosował identyczne odciążenie paskiem chlebakowym przełożonym za szyję. Tak mi się to skojarzyło z ładownicami do rkm.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 11:33 
Pułkownik
Pułkownik

To standard z tymi paskami, często widać że celowniczy rkm nosi w ogóle 2 paski od chlebaka. Jeden tradycyjnie przy chlebaku, a drugi podpięty przez szyję do ładownic rkm. Analogicznie często robiono ze zwykłymi ładownicami do kb/kbk.

Tu ciekawa fotka bo pokazuje amunicyjnego:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 17:37 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Plecak był trochę poprzerabiany i szelki były przyszyte do drylingu, faktycznie ja mam przy pozostałych dwóch plecakach końcówki szelek zawinięte przy szelkach i przez otworu powstałe przełożony żemuk o średnicy 1 cm i następnie rzemyk przedłożony przez dwa okucia przy plecaku i zszyty rzemyk. Na razie tak przyczepiłem za pomocą sznurka szelki do plecaka, dokąd nie dorobię rzemyka. W ładownicach mam stemple tuszowe "LENKO 1936" w obu. Berlin w kolekcji mam 6 niezbędników cztery rodzaje od 1920 do 1939 jakie były używane zrobię fotki i wzucęna forum. Panowie niech mi ktoś powie jak naprawdę były zakładane ładownice do RKM-u na pas szeregowego jedną komora na jeden magazynek czy komorą na dwa magazynki z przodu bo na fotkach obie wersje widziałem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]