Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mała własna kolekcja boratynek
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 11:20 
Specjalista
Specjalista

Też z miłą chęcią przygarnę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 12:41 
Generał Broni
Generał Broni

było to adresowane do właściciela wątku, ale jak się nie odezwie to :( . oddam za friko, sorry zdichu, ale jak sam mówiłeś taki stan boratynek cię nie interesuje, więc pójdą do mirko, dodam że stan ich jest podobny do tych na zdjęciach, niektóre lepsze i nigdy nie czyszczone. z pola prosto do słoika. lepsze które mi wychodziły mają swoje miejsce, i o tych, nie mówimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 13:17 
Specjalista
Specjalista

Myślałem,że nie sortowane. :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 13:42 
Generał Broni
Generał Broni

Dziękuję z zainteresowani szanownego grona i z góry dziękuje z okazaną pomoc. mój cel jest jeden nauczyć wnuczkę miłości do kolekcjonerstwa (ma 4 lata) pomału sie wciąga.
Celem mojego postu jest pokazanie własnych małych kolekcji, a przy okazji porównanie ich ze swoimi zbiorami. Może „Heniek odkryje przypadkiem jeszcze jedną odmianę” :idea Zbieram nie tylko te o ogromnej wartości (oczywiście każdy by chciał mieć w kolekcji same R5 - np. ta co ostatnio została sprzedana na allegro za ponad 400 zł - domyślam sie nawet kto kupił) - małe jest piękne, a boratynki mnie zafascynowały od jakiegoś czasu i pomału je zbieram. Zbieram, kupuje (allegro, czasami bazary czy od złomiarza, niestety nasze okolice nie są rajem boratynkowym). :pa :zdr :1
Wysłałem adres na pw

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 15:14 
Specjalista
Specjalista

No i fajnie,że zbierasz boratynki.Swego czasu pogardzane,a obecnie te małe monetki mają coraz więcej fanów.Stąd te ceny.Jeszcze parę lat temu fajne sztuki można było zdobyć za parę złotych.Teraz za kilkadziesiąt,a rzadkości za kilkaset :(
Żeby jednak się nimi zachwycać potrzebne są dobre stany.Uważam,że lepiej mieć jedną sztukę w roczniku/mennicy w pięknym stanie niż kilkadziesiąt w słabym.Ale to tylko moje zdanie :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 18:02 
Generał Broni
Generał Broni

Może masz racje zdzicho ale zobacz czym handlowały znane firmy http://wcn.pl/archive/15_0342?q=Szel%C4%85g+1659, mam "pokaźny" zbiór monet angielskich, też kilka kupiony Roayl Mint prof. (może kiedyś pokażę) ale częściej oglądam pensy, czy half penny i boratynki, a czemu bo sam je wykopałem w tłumie innych monet, zważyłem, zmierzyłem, umyłem nie jest to kolekcja warta setek zł ale ma wartość sentymentalną i to sie dla mnie liczy. mogę wziąć do reki nie myśląc że warta jest 1000 zł i może mi wypaść, i bedzie warta (bo sie przypadkiem uszkodzi)100 zł. Monety (i nie tylko: zapałki, banknoty czy znaczki, kiedyś zapalniczki) zbieram dla frajdy, porostu sprawia mi to przyjemność, czasami sprzedaje (tylko dublety) lub daje w prezencie (już kilka osób, włącznie z moją mamą 78 lat) zbiera w ten sposób monety, nie w celu zysku, czy posiadania, ale dla samej przyjemności zbierania – trochę się rozpisałem. Pamiętam czasy kiedy katedra w Szczecinie była ruiną i tam bawiąc się znaleźliśmy kilka zrujnowanych monet, szkoda że przy przeprowadzkach przepadły, ale frajda była niesamowita, o to chodzi w tym hobby mieć radość zbierania, a nie posiadania i tego będę uczył swoją wnuczkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 18:57 
Specjalista
Specjalista

Twoje podejście tez mi się podoba :) Najważniejsze żeby zbieranie/czegokolwiek/radość sprawiało :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 19:25 
Generał Broni
Generał Broni

cd. reszta w holderach i muszę zrobić zdjecia ale pogoda w Szczecinie w kratkę i mało światła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 21:32 
Specjalista
Specjalista

darekoli napisał(a):
było to adresowane do właściciela wątku, ale jak się nie odezwie to :( . oddam za friko, sorry zdichu, ale jak sam mówiłeś taki stan boratynek cię nie interesuje, więc pójdą do mirko, dodam że stan ich jest podobny do tych na zdjęciach, niektóre lepsze i nigdy nie czyszczone. z pola prosto do słoika. lepsze które mi wychodziły mają swoje miejsce, i o tych, nie mówimy.

Nooo trzymam za słowo. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 22:27 
Generał Broni
Generał Broni

mirko100 napisał(a):
darekoli napisał(a):

Nooo trzymam za słowo. :D

autor wątku się odezwał i ma pierszeństwo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 14:24 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki. Wstyd sie przyznać ale poległem przy robieniu zdjęć boratynek w holderach to początki zbierania tych maleństw. wstawie może coś tam zobaczycie, czasami mogą sie powtarzać zdjęcia z tych pierwszych (jak mi zostały na dysku to są). :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 07:42 
Kapitan
Kapitan

takie chyba najprościej by było poskanować (o ile skanerem dysponujesz) - wtedy by równo wychodziły

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 08:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

rom57-masz rację nie ważne co zbieramy ,ale róbmy to z pasją ,ja tak samo zbieram co prawda etykiety cygar ,ale uwielbiam je przeglądać ,sortować ,układać w albumach i powoli zrobiła się z tego niezła kolekcja.

http://etykietycygar.blogspot.com/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 12:16 
Generał Broni
Generał Broni

Mam skaner, ale gubi kolory i jeszcze gorzej to wygląda. Dzięki za boratynki dziś doszedł 1 list. Niestety mam wielki problem komu odesłać pieniądze za przesyłkę mam nazwisko, ale znamy sie tylko z forum niku (przesyłka z Miasta W.W. od O.D. podaj konto na pw), trochę powalczę z nimi i co lepsze pokaże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 21:59 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Kolego rom57 jeśli się nie mylę to masz rzadką odmianę z mennicy Wileńskiej czwarta pozycja od góry rzadsza odmiana pogoni bez znaków w monogramie jeśli jest to 1666 r ? to nawet w tak słabym stanie jest dobra. Morze to być też legendarny mylony przez wielu 1668 nieistniejący , czyli 1664r przerobiony na 1665r. bardziej prawdopodobny , Jak by nie było też mało widywany . C. Wolski opisywał to na jakimś forum . Nie mogę dokładnie odczytać daty i stwierdzić 100 % , ale warto ją odłożyć do ciekawszych . Brak interpunkcji w widocznej części napisu otokowego na rewersie i poprawiana jedynka w dacie czyni ją dodatkowo też ciekawszą :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]