Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 00:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2009, 19:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

pięknie to wygląda w takim stanie zero rdzy, ale nie chciałbym tym oberwać :fon zapewne robiło to w najlepszym wypadku poważne rany...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2009, 20:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

pzo napisał(a):
Do wątku granatowego dorzucę po jednym dzidziusiu. Najpierw wcześniejszy dzidziuś, SS.

pzo, czy ta koszulka rzeczywiście jest określana jako model dla SS?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: koszulki
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2009, 20:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Tak stoi w literaturze. W drugim numerze Archeologii Wojskowej jest dobry artykuł Bogusława Perzyka na temat: "Niemiecki granat trzonkowy wz. 1924". Pierwsze, proste koszulki, wykonane z kawałka sprężynującej blachy, wprowadził Zarząd Uzbrojenia Waffen SS. Następną koszulkę, z wymuszoną fragmentacją i pierścieniem ustalającym, przypisuje się Wehrmachtowi. Cieszę się, że dzidziusie się podobają.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 10:06 
Podporucznik
Podporucznik

Witaj Marcinie,
jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kolekcji. Tak jak powiedział wcześniej Darek, tylko nas w ten sposób zmobilizowałeś do ulepszania swoich zbiorów. Ciekaw jestem co też przyniosą Ci kolejne tygodnie.

Pozdrawiam
Monsun

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2009, 14:22 
Porucznik
Porucznik

Cały czas zabieram się za dalsze działy, ale brak mi jakoś ostatnio energii. Trochę jej jednak wykrzesałem dzisiaj, a to na okoliczność uzupełnienia działu dotyczącego garłacza. Dość długo polowałem na taki egzemplarz pocisku i oto jest. Nie wykop, nie wyciągnięty z wody - stan magazynowy. Pudełko, ślepak - wszystko od kompletu. Pełne oznaczenia, oryginalna farba na korpusie (jak zwykle niedokładnie naniesiona). Na ślepaku są jeszcze resztki oryginalnej taśmy klejącej, którą był on przyklejony do pocisku. Lepiej już chyba nie można?

Informacja dla CBŚ, ABW, Policji, Straży Więziennej, SOK, Straży Granicznej, Służby Celnej, Straży Leśnej, wywiadu, kontrwywiadu, jednostki Grom, Formoza, jednostek AT, komandosów z Lublińca: amunicja by być amunicją musi zawierać SUBSTANCJE wymienione w przepisach Ustawy o Broni i Amunicji. Jak nie zawiera, to obywatel, czyli JA, mogę sobie ją posiadać do woli. Te sprężynki czy iglice wewnątrz nie mają znaczenia. Choć faktycznie mogą prowokować bardzo chore rojenia u osób na nie podatnych :)

P.S. Spłonka ślepaka jest też zbita.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2009, 14:53 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawy fant i stan piękny :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 lutego 2009, 16:18 
Porucznik
Porucznik

A z kolei dzisiaj późna Puma z jednym z dwóch rodzajów głowni. Nieco noszona, ale nie używana - głownia tak jak dała fabryka. Bardzo długo przepatrywałem wszelkie Pumy jakie widziałem na giełdach szukając przede wszystkim dobrej głowni - bez ostrzenia, polerowania, czyszczenia oraz bez korozji. Zachowany tutaj praktycznie cały fabryczny "crossgraining" daje podstawy przypuszczać, że żaden pan wędkarz ani pan harcerz nie smarował sobie nim w 1965 roku chleba, ani nie otwierał sobie konserwy rybnej w roku 1975 - ani też nie został wypolerowany przez Pana Edzia w 2008, bo "nóż, to się Panie, świcić musi". Ktoś powie - "szuflada", nic nie widziała oprócz magazynu, e tam. A ja wolę by nic nie widziała, niż miał to być egzemplarz, którego cała historia to tak naprawdę krojenie chlebka w gospodarstwie, albo wycinanie leszczynowych witek na wędki przez dzieci.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 lutego 2009, 21:35 
Podporucznik
Podporucznik

Kolejny raz gratuluję. Miodne okazy. O ile mnie pamięć nie myli, to w pociskach do garłacza były dwa zapalniki, prawda?

Pozdrawiam
Monsun

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: stany super
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 00:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Stany super, gratuluje pieknej kolekcji. Chcialbym dowiedziec sie czegos wiecej o nozu pumie. ma ktos jakies info lub jakies linki. Dzieki Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 03:07 
Porucznik
Porucznik

Monsun napisał(a):
Kolejny raz gratuluję. Miodne okazy. O ile mnie pamięć nie myli, to w pociskach do garłacza były dwa zapalniki, prawda?

PozdrawiamMonsun

Punkt 1 - Dziękuję
Punkt 2 - Nieprawda, a raczej prawda niepełna. Było kilka wariantów pocisków odłamkowych tego wzoru - z różnymi kombinacjami zapalników. Można je rozpoznać po wyglądzie dołu - jeżeli nie ma dwóch dziurek ani wyżłobienia pod śrubokręt - to w dnie nic nie ma. Ten egzemplarz ma gładki dół.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 20:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Indiana Jones napisał(a):
Ciekawy fant i stan piękny :1

ciekawe jaka cena ?? :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: stany super
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 20:46 
Porucznik
Porucznik

olin napisał(a):
Stany super, gratuluje pieknej kolekcji. Chcialbym dowiedziec sie czegos wiecej o nozu pumie. ma ktos jakies info lub jakies linki. Dzieki Pozdro

O nożu Pumy nie ma za wiele. Jest garść informacji i zdjęcia trzech wariantów w książce Halasza. Pozostają obserwacje własne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2009, 13:35 
Podporucznik
Podporucznik

Wielkie dzięki za wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Monsun

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2009, 12:54 
Strzelec galicyjski

o.k już przeniosłem . Pozdr.

Ostatnio edytowano niedziela, 1 marca 2009, 15:09 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 14:08 
Porucznik
Porucznik

A dzisiaj kolejne uzupełnienie - hełm M40 przemalowany tzw. okopówką, ale z obmalowanym dekalem. Komplet. Lewy wentylator zakryty farbą, widać była dość gęsta. Wewnątrz okapu ślad po podpisie właściciela, sądząc po korozji usunięty wieki temu. Pewnie, jak to często z hełmami i innym wyposażeniem, zmieniał właściciela. Drugi podpis widoczny jest na skórze fasunku. Akurat hełmy chcę mieć w różnych stanach - i używane słabo i mocno. A i mintowy by się przydał, choć przyjdzie poczekać.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]