Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 00:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2009, 21:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Piękny hełmik szczerze i naprawde :1 widac że nie wszyscy mają kryzys mnie niestety dorwał :( i muszę na razie przystopować z kolekcją - ten zamalowany farbą wentylator fajna ciekawostka co do stanów osobiscie wolę też lekkie uzywki niż mint ale to kwestia gustu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2009, 23:59 
Generał Broni
Generał Broni

Z mintem hełmem to raczej mógł by być problem, bo ja jeszcze takiego nie spotkałem ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 marca 2009, 18:23 
Podporucznik
Podporucznik

Bardzo ładny hełm,szczególnie podoba mi się jego malowanie.
Ktoś zadał sobie trud aby nie zamalować orła a jednocześnie pozwolił na zaklejenie wentylatora.
Miałem kiedyś hełm w którym wentylator został wybity ale nadal tkwiło w nim nieodłamane ,lekko podgiętę kółeczko .Może u Ciebie też jest taka mała niedoróbka i dlatego farba zakryła cały wentylator ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 15:36 
Porucznik
Porucznik

Tak w tym wentylatorze coś jest - widać od wewnątrz coś zalanego farbą. Nie chcę jednak skrobać, by się przekonać, co to jest, czy to sama farba. Mam jeden hełm, gdzie wentylatory są zatkane patyczkami. Nie ma wentylacji, ale może jest ciut cieplej w zimie.

Teraz kolej na coś innego. Przyborniki do MG. Skórzanego się nie dorobiłem (co widzę jakiś, to zaolejony do granic możliwości). Za to dwa w różnych Presstoffach. No i zawartość, w konfiguracji dla MG34. Parę braków (szczególnie jeden duży) - ale wiadomo dlaczego. Jeden datowany na 1945. Taki sam stempel jak na ładownicach G43 produkcji fuq.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 22:10 
Porucznik
Porucznik

Papiery.... Nigdy zbytnio mnie nie pociągały, ale przez te kilka lat coś tam musiało wpaść. A jak wpadło, to ciężko się z tym rozstać. Ten Soldbuch i Ausweisy należą do nielicznej grupy przedmiotów, jakie udało mi się pozyskać za część wartości. Soldbuch należał do spadochroniarza Kurta Kuehne, najpierw w stopniu Feldwebla, potem Oberfeldwebla, na koniec Hauptfeldwebla. W 1940 należał do Luftlande-Sturmregiment 1 i lądował na Krecie (opaska "Kreta" przyznana według wpisu w 1943). Potem w 5 i 6 Fallschirmjaeger Regiment. Jest na liście obsady stanowisk 6 pułku z przełomu 43/44. Jako Hauptfeldwebel był prawdopodobnie szefem 3 kompanii (Mutter der Kompanie). Oprócz tradycyjnych EK I i EK II otrzymał też odznakę spadochronową (1941) oraz Erdkampfabzeichen w 1943.

Do Soldbucha wsadzone były dwa Ausweisy - nie są to jakieś przepustki, lecz stosowane często w Luftwaffe zamienniki Soldbucha zabierane zamiast niego na akcję. W przypadku dostania się do niewoli przeciwnik mógł z nich dowiedzieć się o wiele mniej, niż z Soldbucha - tylko stopień, datę urodzenia, adres.
Ostatni papier to bilet na przejazd służbowy z Goslaru do Francji - koleją, wystawiony na "Kuehne, 2 podoficerów, 3 szeregowców.

Urodzony w 1918 - w roku 1944 miał więc 26 lat - w tym wieku był to już, jak na 6 Regiment, bardzo stary weteran - średnia wieku tej jednostki w 1944 wynosiła 19 lat !

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 09:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zawsze mnie ciekawiło jak eksponujesz swoją kolekcję przy tak dużej ilości przedmiotów. Trzymasz to wszystko pozamykane w skrzyniach aby się nie kurzyło, czy tez może leży to sobie na półeczkach? Do tego też trzeba mieć sporo miejsca, może trzymasz to wszystko w jakimś oddzielnym pomieszczeniu? Mile widziane foto.
Oczywiście nowo pokazane fanty, jak zawsze I klasa. Szczególnie ta data na jednym z przyborników. Głośniki logitech tez fajne ;) Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 11:03 
Specjalista
Specjalista

Hehehe
Bardzo dobre pytanie :1
Pokaż nam fotki kolecji na regałach , manekinach itd

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 12:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ten fug jest ciekawy spotałem się dwa razy z taką datą oj pasowałby mi do mojego uchwytu ;) dokumenty to Marcin fajna sprawa szczególnie takie jak teraz zaprezentowałeś kawał czyjejś historii :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 12:58 
Porucznik
Porucznik

FeRReR napisał(a):
Hehehe
Bardzo dobre pytanie :1
Pokaż nam fotki kolecji na regałach , manekinach itd

A jak nie pokażę - to można będzie powiedzieć, że to wszystko to fotki z Fotoshopu, albo pościągane z sieci :) I jaka ulga...

Bardzo mi to pochlebia, gdy ktoś nie jest w stanie uwierzyć. Wirklich.

A dzisiaj jeszcze jedna pozycja z działu "Papiery". Zestaw ukazany na zdjęciach został znaleziony w Białogardzie, niedaleko Kołobrzegu. Należał do jednego żołnierza, odbywającego służbę w okolicach roku 1943 w 374 zapasowym batalionie grenadierów właśnie w Białogardzie. Wypełnione zeszyty, notatniki, bloczki meldunkowe, potem instrukcje do moździerza, kompasu, broni strzeleckiej, regulaminy itd. świadczą po co były takie zapasowe jednostki. Większość podpisana przez właściciela - Obergefreitra Gerharda Luschra.

Bardzo podobają mi się bloczki meldunkowe - znakomity element do raportówki, w dodatku nie tylko z meldunkami sytuacyjnymi, ale z rysunkami map.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 13:10 
Specjalista
Specjalista

Ale ja uwierze że te twoje fanty i 100% ludzi z forum :1
Tylko sam jestem ciekaw jak je eksponujesz,
no fullriede pochwal się nie bądz sknera ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 13:15 
Generał Broni
Generał Broni

Sam jestem ciekaw, sporo tego i super fanty, gdybym miał taka kolekcje to chyba cała ściana była by w gablotach :luv takie małe muzeum :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 13:34 
Porucznik
Porucznik

Wszystko pokażę na koniec, choć nie będzie to widok imponujący. Mam zabudowaną pod wymiar szafę, od podłogi po sufit, długości ponad 3 metrów. Całość zasuwana drzwiami bez szyb. Wewnątrz różnej wysokości półki gdzie leży wszystko po kolei. Przy pewnej ilości eksponowanie przedmiotów na "widoku", aczkolwiek wygląda to super, stanowi już problem - np. kurz. Najgorsze jest jednak światło dzienne (słoneczne). Oczywiście chodzi tu przede wszystkim o elementy mundurów, choć dotyczy to i też skóry. Wystarczy kilka lat dla manekina narażonego na światło słoneczne - i po zdjęciu z niego np. pasa czy innego ekwipunku widać różnicę w kolorze munduru - po prostu czapki, kurtki, spodnie blakną w miejscach narażonych na słońce. A im jest to bardziej stary materiał, tym ta degrengolada postępuje szybciej. Dlatego w muzeach nie ma okien i jest sztuczne oświetlenie.

Rozwiązaniem będzie pomieszczenie specjalnie przeznaczone pod kolekcję - albo bez okien, albo po prostu ze stale zakrytymi oknami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 14:40 
Generał Broni
Generał Broni

Też wszystko trzymam w szafkach.
Ogólnie jestem ciekaw różnych rozwiązań przechowywania swoich zbiorów, bo to z większą ilościa zaczyna stwarzać problemy, jak będziesz mogł to porób fotki, bo sam musze coś zacząć kombinować :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 kwietnia 2009, 00:58 
Specjalista
Specjalista

fullriede napisał(a):
Wszystko pokażę na koniec, choć nie będzie to widok imponujący. Mam zabudowaną pod wymiar szafę, od podłogi po sufit, długości ponad 3 metrów. Całość zasuwana drzwiami bez szyb. Wewnątrz różnej wysokości półki gdzie leży wszystko po kolei. Przy pewnej ilości eksponowanie przedmiotów na "widoku", aczkolwiek wygląda to super, stanowi już problem - np. kurz. Najgorsze jest jednak światło dzienne (słoneczne). Oczywiście chodzi tu przede wszystkim o elementy mundurów, choć dotyczy to i też skóry. Wystarczy kilka lat dla manekina narażonego na światło słoneczne - i po zdjęciu z niego np. pasa czy innego ekwipunku widać różnicę w kolorze munduru - po prostu czapki, kurtki, spodnie blakną w miejscach narażonych na słońce. A im jest to bardziej stary materiał, tym ta degrengolada postępuje szybciej. Dlatego w muzeach nie ma okien i jest sztuczne oświetlenie.

Rozwiązaniem będzie pomieszczenie specjalnie przeznaczone pod kolekcję - albo bez okien, albo po prostu ze stale zakrytymi oknami.

czy to już koniec???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 kwietnia 2009, 11:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

fullriede napisał(a):

Marcin ja podobnie też wszystko na prawie oprocz hełmów trzymam w specjalnej szafie pod wymiar jedną połową dałem żonie ale za nie dlugo pewnie zabraknie mi miejsca na umundurownie też mam specjalne wieszaki. Swego czasu miałem postawione dwa manekiny ale po dwóch latach zrezygnował jak piszesz denerwujacy kurz oraz niestety światło słoneczne a okno jest w kazdym pokoju. Widok też nie jest powalajacy ale przynajmniej nic się nie niszczy a od czasu dla wykonania fotek itp mozna ubrać postać i pocieszyć oko ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]