Oceniając stan zachowania kieruję się tą tabelą:/
https://e-numizmatyka.pl/portal/strona- ... monet.html /
1 - sm - STAN MENNICZY - bez żadnych defektów, zarysowań i śladów czyszczenia.
2 - zn - ZNAKOMITY - bez żadnych defektów, zarysowań i śladów czyszczenia - dopuszczalne drobne uszkodzenia powstałe w mennicy na skutek normalnego postępowania z wybijanymi monetami i naturalna patyna; tło ze śladem połysku stempla.
3 - bp - BARDZO PIĘKNY - monety z obiegu z minimalnymi śladami zużycia, rysunek i napisy doskonale czytelne z ostrymi krawędziami, niedopuszczalne obicie obrzeża (rantu).
4 - p - PIĘKNY - widoczne dość znaczne ślady zużycia np. starte drobne szczegóły rysunku i legendy, ale rysunek rozróżnialny, a legendy w pełni czytelne.
5 - bd - BARDZO DOBRY - bardzo znaczne zużycie, ale kontury rysunku widoczne. Pojedyncze litery legendy i drobne detale rysunku nie zupełnie czytelne. Można określić monetę (nominał, data, mennica).
6 - d - DOBRY - część rysunku i legendy zupełnie wytarta. Można określić monetę (niektóre elementy tylko na podstawie znajomości literatury).
7 - z - ZŁY - na skutek wytarcia i innych uszkodzeń moneta nie daje się w pełni określić
Boratynka w I stanie zachowania.Niewiele osób ją widziało,jeszcze mniej ja ma,bo kosztuje kosmiczne pieniądze.Po prostu unikat.Trudno zdobyć nawet zdjęcie.Na szczęście C.Wolski w monografii Miedziane szelągi Jana Kazimierza Wazy z Lat 1659-67 pokazał na stronie 373 taką piękną monetę.Pozwoliłem sobie powiększyć to zdjęcie i pokazać w tym wątku.Innego nie znalazłem.Też nie mam boratynki w stanie I w zbiorze