Teraz jest wtorek, 5 sierpnia 2025, 15:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146 ... 211  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Boratynka dla bardziej wymagających ;-) z kolekcji
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 18:56 
Specjalista
Specjalista

Kupiłem za całe 4 złote :D Dlaczego?Z trzech powodów:
-pod tym brudem jest ładna brązowa patyna,a dzisiaj w dobie powszechnego "czyszczenia" trudno o taką,
-przez przypadek autorowi stempla udało się stworzyć piękną i dynamiczna scenę;galopujący koń za chwilę staranuje łbem cyfry daty,a kopyta zmiażdżą literę T :)
-trzeciego powodu nie jestem pewien ale gdyby się potwierdziły moje przypuszczenia,to by była niezła sensacja.Postawiłem na to całe 4 złote :D Ktoś zgadnie o co chodzi?
Boratynka z Brześcia 1666

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 21:29 
Specjalista
Specjalista

Zmartwię - to zwykły DVC ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 maja 2017, 07:38 
Specjalista
Specjalista

Oj tam,oj tam powodów do zmartwienia nie ma.A ten dreszczyk emocji wart kwoty zakupu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 09:28 
Specjalista
Specjalista

Dzisiejszy dzień jest odpowiedni do pokazania pięknych królewskich Orłów z krakowskiej mennicy na piekielnie rzadkich boratynkach.Widok każdej z tych monet z osobna powoduje szybsze bicie serca kolekcjonera,a co dopiero widok tych dwóch monet razem :D
Monety zostały wybite 356 lat temu,dokładnie 130 lat przed uchwaleniem Konstytucji 3 Maja

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 16:56 
Specjalista
Specjalista

Parę dni temu pokazałem przykład hybrydy litewskiej;awers krakowski,a rewers ujazdowski.
Jeden z kolegów w tym wątku: viewtopic.php?f=4&t=185044
pokazał ciekawą hybrydę koronną/awers ujazdowski,a rewers krakowski/. To rzadkie i bardzo ciekawe monety.O hybrydach sporo napisał w boratynkowej monografii heniek151.To jedna z moich:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 01:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

do nabycia w zestawie odmiana "I66I" na WCN w ładnym stanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 12:20 
Specjalista
Specjalista

No to jeszcze jedna hybryda krakowsko- ujazdowska.Nie tak rzadka jak poprzednia,ale też z R :)
Boratynki są bardzo wdzięczne do zbierania,jest wiele tematów,w których można się specjalizować:
roczniki,mennice,portrety,falsyfikaty,hybrydy itp.Jeszcze stosunkowo niewielkim kosztem można stworzyć ciekawą kolekcję.Zachęcam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 10:32 
Specjalista
Specjalista

Bardzo ciekawym tematem są przebitki daty w mennicy krakowskiej 1660/1
Katalog notuje 6 odmian.Wszystkie są rzadkie.W swoim zbiorku mam 3 sztuki.Na pierwszym zdjęciu moja z ulubiona główką.Katalog notuje 2 odmiany z kropką lub gwiazdką nad korona Orła.Niestety na moim egzemplarzu nie widać czy to kropka czy tez gwiazdka
Drugie i trzecie zdjęcie,to przebitki z inną odmianą portretu,jedna z kropką nad Orłem,z druga z rozetą.Ta druga piekielnie rzadka.W czasie zbierania boratynek nie spotkałem drugiego egzemplarza.Mój egzemplarz kupiłem od GNDM http://archiwum.gndm.pl/a,search.html&rne=boratynka nr 4305 i to zdjęcie znajduje się w katalogu.Oczywiście na brakujące odmiany dalej poluję.Zachęcam posiadaczy przebitek do pokazania swoich egzemplarzy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 09:45 
Specjalista
Specjalista

Co nieco o stanach zachowania boratynek.
Niedawno na innym forum jeden z użytkowników pokazał boratynkę,według niego,w stanie I-/II+
Od jakiegoś czasu przestałem się wypowiadać na temat stanów zachowania,bo w powszechnym obiegu funkcjonuje tylko stan II i III.Jak się komuś napisze,że jego moneta jest w stanie IV lub V,to wątpi :D Uważam,ze monety z ziemi nigdy nie są w stanie I lub II,bardzo rzadko w III,a zazwyczaj od IV w dół.Nieprawidłowe określanie stanu zachowania wynika z niewiedzy.Rzadko ogląda się monety w pięknych stanach i właściciel nie ma możliwości porównania swojej monety z naprawdę pięknym egzemplarzem.Podobnie z monetami czyszczonymi,czy jak to się teraz ładnie nazywa"umytymi" :D Moneta czyszczona nie ma prawa otrzymać I lub II w skali stanów zachowania.Zawsze się uśmiecham jak widzę czyściutką,pięknie się srebrzącą monetę w gradingowym pudełku z napisem MS.Chyba mało kto dzisiaj wie,że srebro patynuje i nie ma takiej możliwości aby moneta mająca kilkaset lat była bez patyny,no chyba,ze została wyczyszczona.Polecam ten tekst: http://monetysap.blogspot.com/2017/04/1 ... yli-z.html
Wracając do tej boratynki w stanie I-/II+. Tym razem nie zdzierżyłem i zapytałem "Jak można monetę po elektrolizie z widocznymi wżerami określić na 1-/2+. W takim razie jak Pan oceni stan mojej monety z tej samej mennicy i z tego samego rocznika?" całość do poczytania tutaj: http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,11216.0.html i pokazałem to zdjęcie /pod tekstem,górna moneta moja/
W następnych postach pokażę trochę ładnych boratynek,które mogą być jakimś punktem odniesienia dla każdego zbieracza :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 09:56 
Specjalista
Specjalista

Oceniając stan zachowania kieruję się tą tabelą:/ https://e-numizmatyka.pl/portal/strona- ... monet.html /
1 - sm - STAN MENNICZY - bez żadnych defektów, zarysowań i śladów czyszczenia.
2 - zn - ZNAKOMITY - bez żadnych defektów, zarysowań i śladów czyszczenia - dopuszczalne drobne uszkodzenia powstałe w mennicy na skutek normalnego postępowania z wybijanymi monetami i naturalna patyna; tło ze śladem połysku stempla.
3 - bp - BARDZO PIĘKNY - monety z obiegu z minimalnymi śladami zużycia, rysunek i napisy doskonale czytelne z ostrymi krawędziami, niedopuszczalne obicie obrzeża (rantu).
4 - p - PIĘKNY - widoczne dość znaczne ślady zużycia np. starte drobne szczegóły rysunku i legendy, ale rysunek rozróżnialny, a legendy w pełni czytelne.
5 - bd - BARDZO DOBRY - bardzo znaczne zużycie, ale kontury rysunku widoczne. Pojedyncze litery legendy i drobne detale rysunku nie zupełnie czytelne. Można określić monetę (nominał, data, mennica).
6 - d - DOBRY - część rysunku i legendy zupełnie wytarta. Można określić monetę (niektóre elementy tylko na podstawie znajomości literatury).
7 - z - ZŁY - na skutek wytarcia i innych uszkodzeń moneta nie daje się w pełni określić

Boratynka w I stanie zachowania.Niewiele osób ją widziało,jeszcze mniej ja ma,bo kosztuje kosmiczne pieniądze.Po prostu unikat.Trudno zdobyć nawet zdjęcie.Na szczęście C.Wolski w monografii Miedziane szelągi Jana Kazimierza Wazy z Lat 1659-67 pokazał na stronie 373 taką piękną monetę.Pozwoliłem sobie powiększyć to zdjęcie i pokazać w tym wątku.Innego nie znalazłem.Też nie mam boratynki w stanie I w zbiorze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 10:04 
Specjalista
Specjalista

Boratynka w stanie II

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 10:11 
Moderator
Moderator

Zawsze zastanawiała mnie nomenklatura dotycząca stanów IV, V i VI. Semantycznie zupełnie nie przystaje do opisów. Jak można nazywać stanem dobrym numizmat, którego stan nie pozwala na szybką identyfikację. Ja widziałbym to tak:
1. menniczy
2. znakomity
3. piękny
4. dobry
5. dostateczny
6. mierny
7. zły
Tak bardziej punkty skali odpowiadałyby ich opisom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 10:14 
Specjalista
Specjalista

Stan III

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 10:23 
Specjalista
Specjalista

Stan IV

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 11:18 
Specjalista
Specjalista

Uważam,ze nie ma sensu włączać do kolekcji monet słabszych popularnych odmian.Sam mam parę sztuk monet w stanie złomu ale np R5 i takiej nie wyrzucę.Podobnie z monetami czyszczonymi chemicznie lub elektrolizą.Uważam takie monety za pozastanowe,ale też takie mam.Jak się uda zdobyć w pięknej patynie,to wymienię.
Każda ocena stanu zawiera w sobie trochę subiektywizmu.Podobnie z moją oceną stanów zachowania.Traktuję ją jako wkład w dyskusję na temat sposobów oceny stanu monet i oczywiście nie oczekuję,że wszystkim się spodoba

Stan V

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146 ... 211  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]