Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 09:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 211  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Boratynka dla bardziej wymagających ;-) z kolekcji
PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2017, 06:57 
Specjalista
Specjalista

Bardzo ładny awers Oliwy i rewers Kowna.Obie warte zachowania.Jednak ta,o którą się biłem ładniejsza :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2017, 08:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tak bo ma naturalną zieloną patynę no i centrycznie bita po obu stronach co w Oliwie nie często się zdarza ale mimo wszystko moim zdaniem ta kwota jest za duża chyba spotkały się osoby co nie lubią przegrywać ;) zastanawiałem się czy nie spróbować poskrobac głowy Kowna ale chyba się nic więcej z tego nie wycisnie :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2017, 10:13 
Specjalista
Specjalista

Dzisiaj o wędrówkach,a powodem tego wpisu jest fajna monetka,która takie wędrówki poświadcza.
Mowa oczywiście o wędrówkach pracowników między mennicami produkującymi boratynki.
Swego czasu kol.rom57 zwrócił uwagę na dziwne kropki na awersach i rewersach monet.Okazało się,ze to kropki centrujące- ślady po cyrklowaniu wielce pomocnym przy planowaniu stempla.Pojawiły się w Ujazdowie,a potem w ślad za wędrówkami pracowników tej mennicy wykorzystywano ten pomysł w innych mennicach.Na pierwszym zestawieniu przykłady z Wilna,Brześcia i Kowna.
Równie ciekawym zjawiskiem są monety z awersami charakterystycznymi dla jednej mennicy i rewersami pochodzącymi z innej mennicy.Pokazywałem już monety koronne z awersem ujazdowskim i rewersem krakowskim,monety litewskie z awersem krakowskim i rewersem ujazdowskim.Na zestawieniu 2 ostatnia,to najnowszy nabytek;awers z portretem brzeskim,a rewers wileński.Moneta słabo zachowana,nieprawidłowo wybita ale jest :) Katalogowo to LW66.A22.11.3.1a rzadkość R.Więcej na ten temat można poczytać w monografii C.Wolskiego :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lipca 2017, 15:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Coraz trudniej dostać ładną boratynkę w dobrej cenie ale mimo wszystko jeszcze coś tam się znajdzie. Ostatnio sporo osób zainteresował ten temat i ceny pozwoli idą w górę nie wiadomo czy się cieszyć czy być złym bo z jednej strony staje się ta piekna moneta coraz bardziej poszukiwana na rynku a z drogiej cieszy fakt że w końcu kolekcjonerzy zaczęli ją doceniać Tak dla ciebie Zdzicho ten Brześć;) no i kilka ciekawostek zwłaszcza Kowno i Oliwa choć lekko podparte to pięknie centrycznie wybite;) pozdrawiam wszystkich ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lipca 2017, 16:21 
Specjalista
Specjalista

Dzięki :) Akurat te odmiany Brześcia mam,ale monetki bardzo ładne :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lipca 2017, 23:26 
Generał Broni
Generał Broni

Monetki "ładne" ale mam wrażenie że są czyszczone mechanicznie i polerowane do gładzi, te kanty wszystkie są zaokrąglone - ciekawy efekt pytanie jak to się ma do stanu :? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2017, 08:27 
Specjalista
Specjalista

Przyganiał kocioł garnkowi.
Wszystkie monety nie są pospolitymi,a ich stan pozwala na pełną katalogową identyfikację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2017, 08:55 
Generał Broni
Generał Broni

Zdzichu nic nie mam do tych boratynek interesował mnie tylko sposób czyszczenia i czy to ma wpływ na wartość monet - nic złego nie miałem na myśli, nie neguję ich wręcz odwrotnie jestem zainteresowany :), jak właściciel będzie skłonny podzielić się wiedzą :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2017, 11:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Takie nabyłem więc na temat ich czyszczenia nic pewnego nie wiem. Nasz rację że manetki w ładnej wiekowej patynie raz że są zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi a 2 to że ładnie wyglądają. Mi osobiście podoba najbardziej brązowa i zielona patyna o jednolitym odcieniu ;). Niestety ostatnio jest trend wszechobecnej czyszczenia monet i często nowi właściciele czyszczą do gołego monety które tego nie wymagają niszcząc czesto w mojej ocenie je lub znacznie zmniejszają tym zabiegiem wartość monety. Tę które tu pokazałem to ciekawostki 3 sztuki z ciekawym orłem bardzo fajne Kowno i Oliwa w miarę ok Brześć i dość ładne Wilno z gwiazdą po IOAN i po lewej stronie HKPL. Zważywszy na to co jest teraz na rynku to całkiem przyzwoite monety niektóre jak Kowno czy Oliwa tak centrycznie wybite czytelnie trudno znaleźć no i cena przyzwoita a do tego dowód zakupu na kazdą sztukę od poważnej firmy. Może Rom sam się pokusisz o szczegółową identyfikację tych sztuk wdług katalogu Hanka pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 lipca 2017, 18:38 
Specjalista
Specjalista

Odnośnie ładnych boratynek, to mam ich trochę na zbyciu, a i w cenach nie większych niż 100 zł za ładne i rzadsze sztuki:) Nawet Oliwy, Wilna i Kowna by się znalazły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 lipca 2017, 20:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Żadna z tych nie kosztowała więcej niż 10zl a co niektórzy co przeglądają allegro wiedza ze na początku roku była sprzedawana dość pokaźna kolekcja przez kilka miesięcy. To byl fajny czas mozna bylo kupic piekne sztuki z wiekową patyną parę osób z tego forum skorzystało ja zakupiłem też trochę często w cenie do 10zl głównie pospolite ale stan zachowania i ta patyna wynagrodzila wszystko. Niektórzy się bili o te rarytasy ja te pospolite wychaczałem i myślę że długo takiej okazji nie będzie pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 10:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tę są na bank nie czyszczenie mają oryginalną wiekową patynę zdjęcia nie oddają ich piękna ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 14:20 
Specjalista
Specjalista

Tak,patyna podkreśla urodę tych monet. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 16:07 
Specjalista
Specjalista

manierka napisał(a):
Tę są na bank nie czyszczenie mają oryginalną wiekową patynę zdjęcia nie oddają ich piękna ;)

Jesteś w błędzie , wszystko wskazuje na to , że były czyszczone. Ale zadzam się , że są piękne. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 17:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tego co wiem i widze to nie były czyszczone zdjęcia trochę przekłamują mają piękną naturalną patyne nie sztuczną widać np że ta po prawej u góry jest czekoladowa te pozostałe jasniejsze czekolada mleczna;) na jednej widać gryszpan nam jeszcze kilka na których jest więcej tego swinstwa ale celowo nic nie robię moim zdaniem ewentualne usunięcie bardziej oszpeci niz pomoze chyba ze chodziło ci o wykalaczke wacik i przetarcie spirytisem;) na jakiej podstawie twierdzisz że je ktoś czyscił? ;) trochę już miałem w ręku takich monet i na pewno żadna agresywna chemia czy inne inwazyjne metody ich nie tknely;)pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 211  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]