Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 13:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 23:47 
Pułkownik
Pułkownik

Co do biegania z maskami - właśnie tu nieco miałem okazję sprawdzić przy rekonstrukcji historycznej - biegałem z jedną i z drugą i haczyk jest jak zbawienie ;)

A teraz zgaduj zgadula co pokaże srebrna kula - byłem właśnie u kolegi i ten zarzucił mi taki orzech do zgryzienia - jakaś dziwna "maniorka" ... :D
Tyle że wygląda bardzo podobnie do naszych wz.31 - jest stalowa, nie ma żadnych karabińczyków ani uchwytów do nich ... w sumie podobna do ruskiej nieco ale chyba nie jest ruska no i jak mowiłem to stalówka. Wydaję się że powinna mieć jakiś pokrowiec. Na szyjce ma jakieś bicie ... ale farba (chyba nieoryginalna) ją zamazuje. Ja w tej sygnaturze widzę ewidentnie "ARMA" ... jak firemka "ARMA LWÓW" ktora modyfikowała rosyjskie mosinki do polskiego kbk wz.91/98/23 i ../25 - czy macie jakieś pomysły ?

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 00:11 
Pułkownik
Pułkownik

...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 marca 2008, 22:17 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 00:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jesli chodzi o to manierke to przyjrzyj sie jej dokladnie tzn syganturze . wydaje mi sie ze to chyba AEMA . jesli tak to jest niemiecka stalowa manierka z II wojny - wczesny model stalowej manierki tloczonej jeszce jak aluminiowe ale wykonanej juz ze stali ( pozniejsze ze wzgledu na osczednosc czasu byly wykonane z dwoch osobnych elemetow i spawane ze soba). mialem kiedys podobna - stad tez moje przypuszczenia. po za tym ja bardzo charakterystyczbna ceche dla niemieckich menierek tzn jest po jednej stronie wklesla - polskie manierki czy ruskie nie mialy z tego co pamietam takich wklesniec. Sprawdz czy farba jest rowniez wewntarz manierki . farba wyglada mi na oryginalna szkopska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 00:57 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki Hainrich - własnie bardzo podobna do niemieckich - ale jako laik "niemiecki" założyłem że WH miał tylko alu - takie przynajmniej widziałem. W sumie masz chyba rację :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 11:51 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 11:19 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 12:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

bolas napisał(a):
a przy okazji jeszcze taki fancik - nie mój ale piękna sprawa ... pamiątka po plutonowym z 28 Pułku Strzelców Kaniowskich z Łodzi...

Czapka rewelacyjna i na dodatek w stanie "near mint" jak piszą na międzynarodowych aukcjach militariów, czyli prawie idealnym. Piękna rzecz. Ciekawe z którego roku? Na metce widnieje końcówka fleksyjna liczebnika, jakiej surowo zakazał w roku 1936 Komitet Ortograficzny Polskiej Akademii Umiejętności i wprowadził odmianę z kropką.

C. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 16:02 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Rogatywka "miazga". Ostatnimi czasy zainteresowałem się tematem rogatywek. Jednak bez literatury (do takowej nie mogę dojść, a wiem, że była na pewno) ciężko jest niektóre rzeczy ustalić. Czy może ktoś mógłby określić wz. tej sztuki? Mówię, nie jestem żadnym specem, na razie tylko gromadzę jakiekolwiek informacje, zdjęcia itd. Czy nie jets to przypadkiem wz.39? Wydaje mi się, że rogatywki wz.35 nawet w przypadku wersji żołnierskiej miały okuty daszek. Czy mam rację? I zostaje kwestia materiału wykonania, słyszałem, że rogatywki niższych stopniem wojskowych były sukienne. Może tylko szeregowców?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 16:40 
Pułkownik
Pułkownik

Co do okuć daszków to byo nieco inaczej ... szeregowcy mieli nieokute daszki, podoficerowie zawodowi mogli chyba nosić już okute. Okute na pewno nosić mieli już prawo podchorążowie rezerwy i zawodowi oraz oczywiście rzec jasna oficerowie. Szeregowych winny być sukienne - ta niestetety nieco odbiega od reguły i wyglada na niesukienną - chyba ze tak sie zestarzałao sukno. Co do wzoru to na pewno nie jest to czapka wz.39 (nie słyszałem nawet o takiej) - to pewno wz.35 (jak dobrze zwę) ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 17:16 
Sierżant
Sierżant

Rogatywka z denkiem usztywnionym wzór 1935

Rogatywka, wykonana z sukna czapkowego barwy ochronnej, należała do zestawów poszczególnych rodzajów ubioru (z wyjątkiem polowego) podoficerów niżej chorążego, uczniów szkół podchorążych zawodowych oraz wszystkich szeregowych.
Oficerowie i chorążowie nosili przy poszczególnych rodzajach ubioru (z wyjątkiem polowego), rogatywki wykonane z tkaniny czesankowej (krepa, diagonal, kangam). Rogatywki z takiego samego materiału mogli nosić poza służbą starsi wachmistrze (równorzędni) i wachmistrze (równorzędni). Rogatywki oficerów, chorążych i podchorążych zawodowych miały daszki okute ciemnooksydowaną blachą. Rogatywki oficerów były obszyte galonem szerokości około 6 mm, oksydowanym na kolor starego srebra, rogatywki chorążych tasiemką bawełnianą szerokości około 6 mm, barwy karmazynowej. Pośrdku przodu otoku, pod orłem a nad górną krawędzią podpinki były haftowane lub naszywane, równo i symetrycznie oznaki stopni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 21:18 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
:) Z określeniem wz.39 spotkałem się m.in. na stronie Whatfora (dział mundury, szeregowiec piechoty).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 marca 2006, 16:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Dorwałem bardzo przyjemny chlebaczek wz26 niestety ktos odciął haki :/ Pragnę teraz to naprawic....Czy ktos moze zrobic mi wymiary oraz foto oryginalnego haka??? Dobrze by było takze zwymiarowac cała "szlufke" na hak. Czym mozna go zastąpić ??? Szukałem po giełdach orygianlnych haków ale nic z tego :/ Czy pruskie haki z chlebaków beda sie nadawały ??? Prosze o pomoc
pozdro Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 01:16 
Pułkownik
Pułkownik

no dobra ...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 marca 2008, 22:18 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 09:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To nie jest ten z "pewnej znakomitej publikacji", ale w rownie ladnym stanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 12:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Bolas litości!! Jestem chyba jeszcze młody, ale palpitacji serca dostałem.Podobnie czułem się ostatnio jak wypiłem trzy red bule pod rząd :666 . Piękna sztuka i co tu więcej pisać.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 13:13 
Pułkownik
Pułkownik

Hehhe Paweł widać chorujemy na podobną chorobę ... miałem podobne objawy ;) Właśnie nie mam pod ręką tej "pewnej znakomitej publikacji" ale z pamięci nie pasował mi ten granatowy stempel który znajduje się na dole obok czerwonej pieczątki producenta. Piekny ehhh ... no cóż może okaże sie kiedyś że jakiś mój wujek trzyma klucze do samochodu w takim samym :luv

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]