Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 12:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 10 Groszy 1838
PostNapisane: środa, 22 lipca 2015, 07:49 
Moderator
Moderator

No i niech ktoś teraz powie, że czyszczenie nie wyszło monecie na dobre. Spójrzcie na herb Moskwy - św. Jerzego Zwycięzcę. Przed czyszczeniem nieregularna plama, po czyszczeniu widać go pięknie ze szczegółami. To czarne na monecie to patyna. Co prawda na awersie kryje monetę tylko częściowo ale może już tak zostawić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lipca 2015, 09:41 
Specjalista
Specjalista

W dalszym ciągu uważam,ze przed czyszczeniem moneta wyglądała lepiej,miała swój klimat.To,ze teraz lepiej widać jeden czy drugi szczegół nie zmienia postaci rzeczy.Jak chcę oglądać szczegóły,to kupuję menniczą sztukę.Ale jak pisałem o gustach się nie dyskutuje;jak ktoś chce mieć sreberko wyczyszczone do gołego metalu to ma :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 lipca 2015, 07:23 
Moderator
Moderator

zwiru3 napisał(a):
Nietajenko napisał(a):
Pomimo kiepskiej jakości zdjęć ja również uważam, że czyszczenie wyszło monecie na dobre. Po zabiegu wysło sporo detali a te które były niewyraźne zyskały na kontraście - oznaczenia herbowe, korona, poszczególne pióra na skrzydłach i ogonie, oznaczenia mennicy i pewnie kilka innych. Można by ją jeszcze troszkę wyrównać i potem wedle gustu pozostawić na powietrzu na trochę by pokryła się cienką warstwą patynki lub srebrzącą się od razu włożyć do holdera by odciąć dopływ tlenu. Mam takiego ziemniaka dwu szylingówkę z Jerzym V, która wyczyszczona poleżała sobie troszkę i nabrała równiutkiej złotawej patynki.

Możesz wrzucić zdjęcie tej monetki i podać mniej więcej czas jaki sobie leżakowała, żeby tak wyglądała?

A proszę Cię bardzo, kolego. Na powietrzu leżakowała sobie pół roku z czego część w klaserku. Potem nabyłem holderki i włożyłem ją już w tej delikatnej naturalnej patynce. Według mnie wygląda ślicznie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 11:05 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Nietajenko napisał(a):
zwiru3 napisał(a):
Nietajenko napisał(a):
Pomimo kiepskiej jakości zdjęć ja również uważam, że czyszczenie wyszło monecie na dobre. Po zabiegu wysło sporo detali a te które były niewyraźne zyskały na kontraście - oznaczenia herbowe, korona, poszczególne pióra na skrzydłach i ogonie, oznaczenia mennicy i pewnie kilka innych. Można by ją jeszcze troszkę wyrównać i potem wedle gustu pozostawić na powietrzu na trochę by pokryła się cienką warstwą patynki lub srebrzącą się od razu włożyć do holdera by odciąć dopływ tlenu. Mam takiego ziemniaka dwu szylingówkę z Jerzym V, która wyczyszczona poleżała sobie troszkę i nabrała równiutkiej złotawej patynki.

Możesz wrzucić zdjęcie tej monetki i podać mniej więcej czas jaki sobie leżakowała, żeby tak wyglądała?

A proszę Cię bardzo, kolego. Na powietrzu leżakowała sobie pół roku z czego część w klaserku. Potem nabyłem holderki i włożyłem ją już w tej delikatnej naturalnej patynce. Według mnie wygląda ślicznie.

No muszę przyznać,że bardzo fajnie wygląda :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 12:39 
Plutonowy
Plutonowy

Myślałem nad zakupem tego super preparatu, jednak powiem tak widziałem jak kolega czyścił identyczną monete jak Twoją, dodatkowo ja również doczyściłem zmasakrowane 15 kopiejek do stanu idealnego... czym ??
Kwaskiem cytrynowym wymieszanym w szklance z wodą, (Moczenie, czyszczenie, moczenie, czyszczenie)
Wychodzę teraz do pracy ale jak wróce wstawie kilka zdjęć "Sreberek". (P.s żeby Ci nie przyszło do głowy innych monet czyścić kwaskiem cytrynowym, zeżre) :) Myślę że gdybyś pomoczył trochę tą monetkę i wycierał szmatką, to lepiej byś ją doczyścił niż tym cudownym preparatem :1

P.S Mam nadzieje że mod mnie nie skarci ale masz tu "Mocno zapatynowane" 1/2 guldena wyczyszczone właśnie tą metodą o której wspominam, wiem jak to wyglądało bo kopaliśmy wtedy wspólnie, efekt jest powalający moim zdaniem. viewtopic.php?f=59&t=156955

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 13:24 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Nie wiadomo kolego Mara kogo słuchać jeśli chodzi o sposób czyszczenia sreberek.Jedni twierdzą,że kwasek jest dobry drudzy zaś,że moneta może robić się po nim czerwonawa bo miedź się wytrąci czy coś w tym rodzaju.Jeśli uda mi się znaleźć więcej srebrnych monet,a myślę,że może tak być biorąc pod uwagę zbliżające się u nas żniwa :D to będę robił testy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 17:25 
Podporucznik
Podporucznik

Moim zdaniem sok z cytryny nie nadaję się do czyszczenia tych 10 - cio groszówek ,na innych daje rade .Zwykły płyn do czyszczenia srebra też psuje te monetki-czernieją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 17:57 
Specjalista
Specjalista

zwiru3 napisał(a):
Nie wiadomo kolego Mara kogo słuchać jeśli chodzi o sposób czyszczenia sreberek.Jedni twierdzą,że kwasek jest dobry drudzy zaś,że moneta może robić się po nim czerwonawa bo miedź się wytrąci czy coś w tym rodzaju.Jeśli uda mi się znaleźć więcej srebrnych monet,a myślę,że może tak być biorąc pod uwagę zbliżające się u nas żniwa :D to będę robił testy.

Generalnie kwasek cytrynowy jest do potraw,pasta do zębów do zębów.Do czyszczenia monet odpowiednie środki chemiczne.Ale jak już chcecie czyścić srebrne monety kwaskiem/sokiem cytrynowym,to sprawdzajcie najpierw próbę srebra konkretnej monety..10 groszy ma próbę 0,194,a to znaczy,że z tysiąca jednostek stopu tylko 194 to srebro,a reszta miedz i inne metale/to srebro bilonowe inaczej bardzo słabe.Jak taką monetę potraktujecie kwaskiem,to jest duża szansa,że wyjdzie miedz.Np monety srebrne międzywojenne mają próbę 0,750,to znaczy,ze w stopie na 1000 jednostek 750 to srebro-dobre srebro i nawet kwasek cytrynowy monetki nie zniszczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2015, 20:23 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Miedź raczej nie wyjdzie. Pomimo słabej próby zachowa ona lekko srebrny kolor :lol: Czyściłem już kilka takich i z efektu końcowego nigdy nie byłem zadowolony. Po kwasku efekt jest taki, że oczyścisz ją do żywego, a kolor uzyskasz matowy, taki mleczno - srebrny (nie wiem jak to inaczej określić).
Ja za każdym razem sobie powtarzam, że nie będę już czyścił żadnej z monet, oczywiście z wyjątkiem delikatnego usunięcia brudnej powłoki po wyciągnięciu monety z ziemi. Póki co udaje mi się z miedzianymi, ale ze srebrnymi już nie :lol: To jest silniejsze.
Kwasek na pewno skuteczny jest przy czyszczeniu 10 i 15 kopiejek, tam efekt jest zdecydowanie lepszy. Chociaż fakt jest taki, że np. 10 kopiejek pokryte jest wyłącznie cienką warstwą dobrego srebra, a pod spodem już jest taka sama lipa jak przy 10 groszach lub przy 24 części talara. Z 24 częścią talara jest jeszcze gorzej, tam pod powłoką słabego srebra jest zwyczajnie miedź. Czyszczenie takiej kwaskiem to duże ryzyko. Takie są moje doświadczenia z kwaskiem cytrynowym :D
Podsumowując 10 groszówkę ze zdjęcia powinieneś zostawić w stanie takim jakim masz teraz i nie kombinować więcej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]