Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 18:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 13:22 
Pułkownik
Pułkownik

noszenie paska od chlebaka jako pasa nośnego do ładownic było regułą - prawie zawsze to widać gdy nie noszą tornistrów/plecaków - zarówno ładownic do rkm jak i zwykłych do kb/kbk ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 13:26 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:09 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 13:38 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:10 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 13:44 
Pułkownik
Pułkownik

Zmoczyć nie próbowałem ale jak się wpatrzy w fotkę to widać zarys naziwksa kończącego się na SKI ... więc może i Warszawski ? Jak to zmoczyć - nie próbowałem nigdy takiej opcji ;D ... ?

A co do szelek piechoty ... jeden ze stołecznych kolekcjonerów ma coś takiego (zapewne Ci znany Sławku) - szelki parciane piechoty, mocno zbliżone do tych które są w tornistrze wz.33 ... czy to oryginał cięzko mi powiedzieć. Nigdy nie widziałem tego na fotce z okresu, a i ten egemplarz widziałem tylko na cieniutkiej jakościowo fotce cyfrowej. Nie mniej jednak sens istnienia tego był dość duży i sądzę że faktycznie mogło być coś takei w fazie projektów nad zmniejszaniem cięzaru oporządzenia - skoro projektowano pasy główne parciane to czemu by nie miano pomyśleć o szlekach ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 13:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

chyba wiem gdzie te forki byly robione . Jest u tego sprzedawcy jedna fotka co prawda ze szkopskimi czolgami ( panzer I ) z 39 w okolicach Lomzy wiec prawdopodbnie te fotki do korych podeslalem linki byly robione na polnocnym mazowszu w okolicach granicy z Prusami wschodnimi ( czyli w okolicach z skad pochodzi czesc mojej rodziny - no moze nie z okolic Lomzy ale z Kurpii w kazdym razie - moja babcia miala do granicy Prus wschodnich 800 metrow czy nawet mniej - do dzis w okolicach jej rodzinnej miejscowosci ciagnie sie row graniczny) tu jest ten link : http://cgi.ebay.de/Deutsche-Panzer-Aufm ... dZViewItem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 14:07 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 12:03 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 14:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

wiecei musze powiedziec ze bylo by bardzo ciekawie znalez fotke przedstawiajaca polskiego zolnierza z sprzed 39 w oporzadzeniu parcianym tzn z szelkami i pasem . kurcze jesli cos takkiego istnialo a byl dopiero w fazie projektow czy tez testow to bardzo mozliwe ze szkopy wykorzystaly to i stad moga pochodzic ich pozniejsze produkty wykonane z party ( szelki pasy i rozne inne duperele ) . po prostu mogli skorzystac z uzyskanych przez naszych naukowcow i wojskowych wnioskow i informacji uzykanych podczas testwo . zreszta nie bylby to pierwszy raz - podobnie moglo byc z ich karabinami samopowtarzalnymi w koncu my przedwojna testowalismy sowje samopowtrazalne i i wyprodukoalismy ich nawet pare ladnych sztuk . tylko zapewne jak w przypadku URow bykly ta utajnione ze w zuytku znalazlo sie zalediwe niewielka ilosc tych karabinow. Ponoc jedyna istniejaca sztuka tego poslkiego karabinu samopowtarzalnego i jest w jakims amerykanskim muzeum . Jaka ironia - wiekszosc istniejacych po wojnie sztuk tego karabinu zostala zniszcona bo wszyscy uwazali ze sa niemieckie . Nie zdziwil bym sie gdzt nasz samopowtrazlny byl identyczn badz bardzo podobny do niemieckiego G41.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 16:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie tak dawno na niemieckiej wersji e.... był hełm wz.31 w bardzo ładnym stanie z charakterystyczym odpryskiem lakieru na górze. Widziałem że kilku kolegów znanych z tego portalu brało udział w tej aukcji. Nie chce nic sugerować więc zapytam: czy widzieliście w tym hełmie coś niezwykłego czy była to klasyczna 31-ka ?.
P.S. nie wiem czy widzieliście ale dokładnie ten sam hełm z tymi samymi fotami znów pojawił się u innego sprzedającego kilka godzin po zakończeniu pierwotnej aukcji a potem tajemniczo zniknął.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 16:26 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:10 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 18:57 
Pułkownik
Pułkownik

Hmmm z tymi szelkami to kto wie ... :)
Ładownice obejrzę w weekend - może coś się wyczaruje z tego stempla.

Beryl widziałem tą 31kę ... moim zdaniem zwykła sztuka, to co zapewne podbiło jej cenę to brak stempli i charakterystyczne wgniecenie czerepu sugerującę dość jasno odmianę hełmu. To prawdopodobnie była tzw. "lekka" wersja 31ki. Tak sobie ją zdiagnozowałem na podstawie fotek i opisu. Re-odsłony nie widziałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 19:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Powiem szczerze ja nie widzialem w tym hełmie nic nadzwyczajnego a to opinia kolekcjonera ze Stanów: "NA EBAY DE NIE BYL WZ 31 A PRAWDOPODONIE JEGO PIERWOWZOR TLOCZONY W SZWECJI, WYKANCZANY U NAS .BIALY KRUK PRZEZ DUZE K "
Sam nie wiem co o tym mysleć, aż tak nie siedzę w "garach"...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 20:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

haha dobre białe "k" ;) po tych fotach toto zwykła wz31 a cena...ceny na ebay to normalka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 22:46 
Pułkownik
Pułkownik

Hmmm aż tak bardzo się nie przyglądałem - zwrociło moją uwagę to ze tak łatwo wgniotła się powierzchnia czerepu - wiadomo że normalnie te hełmy albo pękają albo się nie wginają. A tu ładne wgniecenie jak po uderzeniu łopatką. Kiedyś przewróciła mi się w domu szafa z klamotami i na lekką silesie spadła łopatka z wys. ok 1,5 m - wgniecenie identyczne jak w hełmie na aukcji ... stąd moje skojarzenie ... no a lekka silesia jest swego rodzaju rzadkością ...

to moja lekka silesia - stan raczej cieniutki, ale póki co lepszym mnie los nie obdarzył - ładnie widać za to co zrobiła siła grawitacji wsparta łopatką z czerepem ...
[ img ]

a tu ten z aukcji:
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 23:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

No toś se "lepiej" z ta saperką zrobił, nie powiem :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 17:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

eee lepiej sie przyznaj, ze po pijaku przyje..... w gar ;) to to nie mozliwe sapera by sie szybko osuneła,no chyba ze tam był jakis garb ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]