Witam wszystkich. :)
Łukasz zwrócił moją uwagę na ten wątek i dlatego postanowiłem napisać kilka słów.
Ad. zdjęć orta 1616 zamieszczonego przez
wojtek_w Potwierdzam jest to niestety falsyfikat.
Ad. zdjęć orta 1618 zamieszczonego przez
staregratyNie dziwię się uwagom Łukasza, ponieważ według mnie ta moneta wygląda podejrzanie. Jednak wierząc w zapewnienia właściciela, że znalazł tego orta nie pozostaje nic innego jak uwierzyć. Niemniej gdybyś mógł zamieścić jeszcze lepsze zdjęcia, np. pod kątem żeby łatwiej było spojrzeć na powierzchnię to byłbym wdzięczny.
Dla porównania zamieszczam identyczne dwie sztuki.
Ad. Pytania zadanego przez
ogi11Cytuj:
jaki jest sens fałszować monety za tak zwane parę złoty !
Niby nie ma sensu, bo lepiej sfałszować jakiegoś talara lub orta 1610, ale takie monety będę sto razy dokładniej oglądane i sprawdzane niż zwykłe orty za kilkaset złotych.
Proszę zauważyć, że na allegro w dziale kopie-falsyfikaty czasem dostępne są podróbki np. ortów 1615, 1618 za 15-25zł. Jeśli komuś opłaca się sprzedać za tak niewielką kwotę taki wyrób to tym bardziej opłacalne jest puszczenie w obieg X monet, gdzie za każdą uzyskało się dziesięć razy więcej a nawet i stokrotność. Ponieważ były aukcje ortów w slabach gdzie zakończona kwota wynosiła 1200-1300 zł. ;)
W ogóle trzeba pamiętać, że profesjonalni sprzedawcy często ledwie spojrzą na monetę jeśli jest pospolita i wystawiają do sprzedaży. Znane są wpadki Niemczyka, WCN.
Np. ten ort
http://wcn.pl/auctions/55/338 wydaje się falsem. :o
Czy mogę zapytać, czy większość monet to wykopki? Pytam, ponieważ kilka monet dziwnie się prezentuje. Możliwe, że to wina gleby i warunków leżakowania, ale jeśli zostały zakupione to warto upewnić się w jakimś sklepie numizmatycznym.
Np. Orty gdańskie 1624 i 1625 wstawione przez
marczello22 mają dziwny kolor i przypominają falsy rozprowadzane w slabach PCG. Możliwe, że to złe zdjęcie oraz szara patyna.
Również ort gdański 1624 ze zdjęcia załączonego przez
adam74 wzbudza podejrzliwość.
Zresztą proszę samemu porównać tego orta z innym.
Gratuluję pomysłu z tematem. :1