Teraz jest poniedziałek, 1 września 2025, 20:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Monety i liczmany z herbami urzędników w Twojej kolekcji
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2016, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

Tu ciekawe spostrzeżenie, w wielu boratynek w kilku rocznikach występuję (tak mi się może wydaje - coś na kształt "ukrytego znaku mincerza") podobne do litery U raczej nie podobna do podkowy czy litery omega ja znalazłem to w rocznikach 1660,1,3,4,6 :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2016, 09:06 
Specjalista
Specjalista

Oj rom :ups: następnym razem zerknij na herby w internecie zanim coś napiszesz.Powinieneś już wiedzieć,ze na boratynkach koronnych przybijano herb Podskarbiego Wielkiego Koronnego Jana Kazimierza Krasińskiego Ślepowron właśnie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kazim ... i%C5%84ski
"W polu błękitnym tarczy, kruk z pierścieniem złotym w dziobie, stojący na złotym kawalerskim krzyżu, wspartym na barku srebrnej podkowy" z wiki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2016, 09:13 
Specjalista
Specjalista

Herb Wieniawa:WIENIAWA w polu złotym nosi głowę żubrzą, z której nozdrzy zwiesza się kolec.-a nie jakieś U
O Podskarbim Wielkim Litewskim Hieronimie Kryszpinie Kirszenszteinie i jego herbie tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hieronim_ ... szensztein
Zanim wysnujesz kolejne rewelacje zbierz dostępne informacje.Po co takie rzeczy wypisywać.
I musisz pamiętać,że punce były wielkości ok.2 mm i wygląd herbów z natury rzeczy był schematyczny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2016, 14:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

zdzicho napisał(a):
Herb Wieniawa:WIENIAWA w polu złotym nosi głowę żubrzą, z której nozdrzy zwiesza się kolec.-a nie jakieś U
O Podskarbim Wielkim Litewskim Hieronimie Kryszpinie Kirszenszteinie i jego herbie tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hieronim_ ... szensztein
Zanim wysnujesz kolejne rewelacje zbierz dostępne informacje.Po co takie rzeczy wypisywać.
I musisz pamiętać,że punce były wielkości ok.2 mm i wygląd herbów z natury rzeczy był schematyczny

Kolega rom57 ma widocznie nie zbyt dużą wiedzę. Wypisuje rzeczywiście śmieszne rzeczy. Dla kolegi dobrze czytelny herb Ślepowron na szóstaku Jana Kazimierza, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2016, 18:16 
Generał Broni
Generał Broni

Panowie ja wiem jaki to herb, spojrzałem na sprawę z innego kąta - mincerz "może" chciał też od siebie coś dać i zaznaczyć swój udział w tworzeniu monety, ta podkowa podobna jest do siebie na niektórych monetach i rocznikach (u byka i jelenia, rogi), mały szczegół a może naprowadzi nas na mincerza, to tak na uwadze po co szydzić jak ktoś ma jakiś pomysł, z kropi - "kolczyka" też zrobiliście na początku widowisko i tak stanęło na moim B+ :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2016, 19:04 
Specjalista
Specjalista

Podskarbi Wielki Koronny to taki ówczesny minister finansów i wątpię aby ktoś się ośmielił wpisywać w herb takiej osoby swój znak.Ale trochę wcześniej heniek sygnalizował,ze na niektórych boratynkach jest być może/bo to teza na ten czas/znak mincerski.Szukaj,a znajdziesz :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 22:33 
Generał Broni
Generał Broni

Zwłoki grosza Zygmunta III Wazy z 161Zr. Ciekawostką jest to ,że pod orłem widnieje herb Pilawa (w tarczy hiszpańskiej) Baltazara Stanisławskiego (podskarbiego wielkiego koronnego),który zmarł w 1610 r. a w 1612r. herb ten widniał jeszcze na monetach.W 1612r. podskarbim wielkim koronnym był Stanisław Warszycki i to chyba jego herb (Awdaniec) powinien być umieszczany na tych pięknych monetach ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2016, 10:51 
Generał Broni
Generał Broni

Heniek151, zaintrygowała mnie twoja monetka szeląga z 1660 z pierwszej strony, wygląda to jak znak na szyi króla (albo paproch) i ciekawsze to pióropusz na głowie jeźdźca. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]