Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 21:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 20:06 
Porucznik
Porucznik

Dzisiaj kabury - choć na pewno wiele się powtarza.

Łącznie 5 sztuk ersatzowych - albo wykonanych z Presstoffu, albo z winylu egzemplarzy - widoczne na samym dole.

Potem HP, P38 miękka groszkowana, gładka, Sauery, Browning 10/22, PP, P27(t), itd.

Te dwie "twarde" u góry, po lewej stronie - tylko druga jest do P38, pierwsza natomiast jest do P39(t) - prawie identyczna jak do P38. Dość rzadko występująca, choć na pewno w wielu kolekcjach zaszeregowana jest jako do P38.

Niemieckie VISy, po kolei fabrycznie brązowa, potem brązowa przefarbowana na czarno w trakcie wojny, potem fabrycznie czarna.

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 20:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Najbardziej podoba mi się brązowa 3. od lewej w pierwszym rzędzie :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 20:18 
Porucznik
Porucznik

Szelki.
Na razie tylko wersje różniące się tylnymi hakami do pasa. Haki: standardowy, druciany, oraz taki jak w szelkach parcianych. Jedna para wykonana ze skandalicznie podłej skóry, straszne.

[ img ]

[ img ]

Szelki lekkie.
Normalne, przefarbowane z brązowych w trakcie trwania wojny, czekoladowobrązowe Luftwaffe i zwykłe z nietypowym wykończeniem tylnego haka. Wariacja producenta z RBNr. 0/0390/0204, potwierdzona w innych jego egzemplarzach.

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 17:11 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

widze ze wszystkie szeleczki poznowojenne. no ladny zbior gratow masz. az nie moge sie doczekac ciagu dalszego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 17:50 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ciekawe iż wszystkei szelki mają D ringi łezkowate ja też takie mam - Marcin szelki z drucianym hakiem mamy obaj od jednego producenta. ;) Czy nie była to producja w Czechach ? Ciekaw jestem teraz szelek parcianych jakie masz u siebie bo zastanawia mnie jedno pytanie do kiedy produkowano parciane szelki ? Czy są roczniki 43/44 rok ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 18:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

ariks napisał(a):
Ciekawe iż wszystkei szelki mają D ringi łezkowate ja też takie mam - Marcin szelki z drucianym hakiem mamy obaj od jednego producenta. ;) Czy nie była to producja w Czechach ? Ciekaw jestem teraz szelek parcianych jakie masz u siebie bo zastanawia mnie jedno pytanie do kiedy produkowano parciane szelki ? Czy są roczniki 43/44 rok ?

Robiono je do konca wojny . Mozesz to zauwazyc po odcieniu party, sygnowaniu ( wiele jest sygnowanych Rb Nr ) i uzytych elementach metalowych. Po za tym byly tansze w produckji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 18:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

--------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 20:07 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 lipca 2008, 15:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

--------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 20:07 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2008, 13:00 
Podpułkownik
Podpułkownik

A co Panowie powiedzie na to - niestety aukcja została ''nagle' 'zakończona :( mimo iz było 1,5 Euro p oroaz pierwszy widze szelki z 1945 roku a Marcin ma pas tego samego producenta te same sygnatury

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... otohosting

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2008, 13:30 
Specjalista
Specjalista

ariks napisał(a):
A co Panowie powiedzie na to - niestety aukcja została ''nagle' 'zakończona :( mimo iz było 1,5 Euro p oroaz pierwszy widze szelki z 1945 roku a Marcin ma pas tego samego producenta te same sygnatury

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... otohosting

to jest kombinacja alpejska - podkladka byla od oryginalnych RME45 szelek skorzanych - reszta party to kombinatoryka i przeszywanie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 21:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

--------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 20:16 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2008, 16:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin pokaż przy czasie resztę swoich klamotów ;) Ja juz mam ten uchwyt jest OK warto było za nie długo dam fotki na forum :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 września 2008, 18:03 
Porucznik
Porucznik

Gratuluję tego uchwytu. Sam będę na taki polował.
Znalazłem trochę czasu, dziś po długiej przerwie parę hełmów. Wszystkie są kompletne, wszystkie mają swoje podpinki, nie uzupełniane. Fasunki nie wyciągane. Tylko jeden hełm jest z ingerencją po 1945 - przemalowany okopówką M35 z 1937 roku w super stanie. Ktoś dojrzał spod farby emblemat z barwami narodowymi - i próbował go oczyścić, na szczęście dał sobie spokój. Barbarzyństwo. Dekala z orłem jednak nie dojrzał, bo wciąż jest w 100% przykryty okopówką i widać go tylko pod pewnym kątem. Tą niedogodność rekompensuje jednak stan ogólny - choć do stanu mintowego nieco brakuje - był noszony, choć mało, ale jednak. Podpisany właścicielem - Hauptfeldwebel Koch.

Jeden M42 z kalką to relikt z dziurą po odłamku. Nie twierdzę, że akurat musiał być na głowie właściciela w momencie trafienia. Ale dziura jest bardzo stara - a ten egzemplarz został znaleziony w Szczecinie, więc jest z moich okolic.

Pokrowiec w najmniejszym rozmiarze, niestety - ale typowy, sygnowany, z dobrą tasiemką. Trochę brudny, bez dziur, nie prany. Szluwki na maskowanie mają tylko jeden szew, zwykle są dwa. Oczywiście nie jest uszyty z celty :-)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 września 2008, 18:23 
Porucznik
Porucznik

Dziś jeszcze, póki czas, nakrycia głowy Luftwaffe jakie mam.

Dwie czapki M43, emblematy przyszyte oryginalnie, w pełni "textbook". Zdobycie dobrej Heer jest znacznie trudniejsze, czapek M43 Luft trochę jednak w obiegu jest. Hełm M40 z jedną kalką, czapka garnizonowa łączności Calra Halfara prawie mint, także nie ruszana. Furażerka, dużo noszona, orzeł z kokardą nietknięty.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 14:55 
Podpułkownik
Podpułkownik

Chylę głowę przed Twoją kolekcją :1 :1 nie często takie rzeczy się widzi u nas na forach w wiekszści ludzie sie ''podniecają'' sory ,ale to napiszę pordzewiałymi klamotami, niż takimi fantami w tak kapitlanych stanach. Piękne hełmy widzę że jeden z ciekawym odceniem ''oliwki'' ma chyba pod spodem malowanie zimowe ? Bardzo sobie cenie takie właśnie hełmy nie mintowe ale odrobinę używane jak niektore Twoje. ;) Czapeczki też piękne za nie długo możesz skompletować kilak postaci :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]