Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 21:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 13:49 
Podporucznik
Podporucznik

Patrzę i podziwiam.
Aż trudno sobie wyobrazić ile czasu i poświęcenia trzeba aby uzbierać to co pokazałeś a domyslam się ,że to nie wszystko.
Porównując swoje "zbiory" to pewnie w tym wypadku za duże słowo , widzę ,że jestem gdzieś w trzeciej lidze.
Mimo to ogladając tak wspaniale dobrane i zachowane w wyśmienitym stanie eksponaty nabieram sił i wiary, że to co robię ma sens i może w odległej przyszłości choć odrobinę uda mi się do Ciebie zbliżyć.
W sensie kolekcjonerskim oczywiście :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 03:12 
Specjalista
Specjalista

mniam mniam :D suuuuper fanty :) :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 10:57 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin na pewno ''przegonił' 'muzeum w Kołobrzegu ;) pod wzgledem fantów Niemieckich mimo iż tam jest bodaj 4-5 postaci jedna fajna bo Waffen SS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 10:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin na pewno ''przegonił' 'muzeum w Kołobrzegu ;) pod wzgledem fantów Niemieckich mimo iż tam jest bodaj 4-5 postaci jedna fajna bo Waffen SS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 18:46 
Porucznik
Porucznik

Dziękuję wam za przychylne opinie.
Swą obecność tutaj traktuję po prostu też jako pomoc dla siebie samego - raz to dla rozszerzenia własnej wiedzy, raz to do skorygowania mych błędnych wyobraźeń. Często krytyczne spojrzenie z boku jest bardzo pomocne. Oprócz tego nawiązuje się kontakt z podobnymi sobie - co jest po prostu bardzo fajne.

Teraz wiadomości z ostatniej chwili - bogowie byli przychylni w ostatni weekend - pozwolili na zdobycie najprostszego, bezdekalowego M42 - ale w jakim stanie: 99,9% oryginalnej farby, nie ruszany, wszystko od tego egzemplarza. Do tego rozmiar 58.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 19:05 
Weteran
Weteran

ciekawe jest to, że mam hełm z tej samej fabryki, co prawda mój ma o ok 1 tysiac mniejszy numer, ale również ma inną farbę - o chropowatej strukturze

możesz przytoczyć bicia z wewnętrznej strony fasunku?
mój ma z lutego 44roku

niestety "dome stamp" w moim jest słabo widoczny

czy podpinka jest sygnowana ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 19:32 
Porucznik
Porucznik

Tu jest listopad 43 na skórze, na obręczy też jest 1943.

Farba na zewnątrz ma tak chropowatą strukturę, że bardziej nie można. Takie fotki.

Podpinka nie sygnowana.

Co do tych dat ze skór fasunków - fajne porównanie, chronologicznie pasuje. Ale te daty to tylko daty produkcji poszczególnych elementów - a dzwon, skóra i obręcz, nity - złożone mogą być w fabryce w całość w różnych konfiguracjach - również z różnymi datami rocznymi.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 22:11 
Weteran
Weteran

ja niestety nie mogę dojrzeć daty na obręczy
ale widzę, że mój ma identyczną fakturę farby

celowo pytałem o sygnatury na podpince - bo mój w momencie gdy go pozyskałem do kolekcji jej nie miał.
Dokompletowałem jedną sygnowaną RBNr. - a chciałem poszukać takiej, jaką ewentualnie miałby twój hełm. O ile oczywiście twoja podpinka jest od początku z dzwonem :)

Nie wiem, czy regułą jest, że hełmy jednego producenta miały podpinki również jednego producenta - czy po prosto zakładano takie, jakie akurat przyszły na stan magazynów.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 23:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

he - tez mam helm m42 tego producenta . Moj to rozmiar 64 i ma sporo wiekszyn muner niz twoj frozer - 5864. moj ma jakies 98,8 % fabry o tej samej chropowatej teksturze. z tego co wiem jest nietkniety , tyle ze nie mial paska pod brode wiec dolozylem zakupiony ( swoja droga cholernie cienki ) sygnowany RB Nr z 44 roku .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 10:41 
Porucznik
Porucznik

Co do relacji - podpinka/hełm - myślę, że w tej materii można wierzyć Kenowi Niewiarowiczowi, który na swej stronie pisze:

"Question: Is there any correlation between makers of helmet shells and makers of any of the liner or chinstrap components?

Answer: I have observed very few correlations (although I have looked). One of the few that I have found is the chinstrap maker "R. Larsen, Berlin" seems to be found predominantly on Field police helmets before 1940. I have observed dates ranging from 1938-1940. Also, the chinstrap maker "G. Scheile, Loburg" seems to have produced chinstraps for Kriegsmarine helmets from the period 1937-1940.

Helmet components were sub-contracted to a variety of makers. There are at least a dozen different observed helmet liner makers and more than 20 known chinstrap makers. It would stand to reason that certain helmet makers had contracts with certain component makers but other than the aforementioned examples, a definitive list has never been attempted by me."

Czyli tylko kilka prawidłowości - reszta to misz masz.

Inna ciekawa informacja - gdzieś indziej napisał, że generalnie z jego doświadczenia wynika, że podpinki sygnowane producentem i niesygnowane występują tak samo często, po połowie.

Pozdrawiam
Marcin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 21:00 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin jak zawsze Nas czymś zaskoczy no proszę śliczny hełmik Ty masz farta :1 co ciekawe widać ze fasunek lekko użyty może kilka razy noszony, ale farba praktycznie ''wczorajsza'' ;) Swoją drogą to własnie hełmy wz 42 najbardziej lubie to chyba ten charakterystyczny wywinięty rant to robi. Moze nie mam tak mintowego helmu jak Wy ale mam z tego samego producenta co wasze, fasunek z września 1943 roku. Nie wiem czy to sie często zdarza ale na moim fasunku są cztery tuszowe sygnatury - sami zobaczcie - mam sporo fotek hełmow ale przynajmnie ja nigdy sie z tym nie spotkałem oprocz tuszowego rozmiaru. Ma ktos na to jakis pomysł?

Drugi mój m 42 to uzywka z historią z moich okolic dlatego sie go nie pozbywam piękny postrzał aż na drugi mkońcu lekko wybuliło hełmik :) :) z tyłu hełm NIE ma żadnych numerów itp cos był w miejscu postrzału ale nie czytelne.

nie ma takiego słowa w języku polskim !!! za zaśmiecanie Twojego wątku ;)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 września 2008, 20:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

--------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 20:17 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 września 2008, 21:50 
Podporucznik
Podporucznik

Moja 42 w białym kamuflażu ma tylko niewyrażny numer seryjny a nie jest sygnowana ani wytwórnią ani rozmiarem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2008, 13:27 
Porucznik
Porucznik

Teraz może to...
W sumie temat aż tak bardzo mnie nie "grzeje", ale te trafiłem spokojnie poniżej jednej trzeciej ceny - pochwy w fabrycznej farbie, tylko ślady wieku. Nie mogę pozwolić im odejść... Nikt nic nie zdemolował, nikt nic nie ostrzył, nie czyścił, nie upiłował swastyk. Nikt też nie wydłubał szklanych oczek, w nadziei, że to diamenty - co pospólstwo czyniło nagimnnie.
Obie to bardzo ładnie sygnowane Eickhorny, z serii Feldmarszałkowie - od góry "Blucher", na dole "Wrangl".

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2008, 13:57 
Porucznik
Porucznik

No i jeszcze to - szabla artylerii n/A, po 1918 stosowana jako szabla kawalerii. Ten egzemplarz rzeczywiście został przejęty przez Reichswehrę - o czym świadczy data "1920" na jelcu. Jako taki ma spore szanse przejścia później do Wehrmachtu - oficjalnie bowiem szable używano w niemieckiej kawalerii do roku 1940 - i nie było zmiany modelu do końca. Pełne oznaczenia producenta, odbiory, data 1915, pochwa w 90% w oryginalnej oksydzie, głownia ma ślady korozji po smarze, ale przenigdy nie była ostrzona. Trodel ciemnozielony, też po 1918.

Niżej liść, także przejęty przez Reichswehrę, po remoncie (pierwotny producent jest zeszlifowany, z drugiej strony logo zakładu, gdzie miał miejsce remont). Nie zatrzymałbym go, nie kolekcjonuję "czystej" Reichswehry, ale na jelcu ma zeszlifowane bicie jednoski i na tym bicie Kriegsmarine, "O.6931", więc z Reichswehry poszedł dalej. Poza tym jest już oksydowany, tak jak standardowe 84/98 ostatniej wersji - czyli textbook. Na pochwie ma dalej bicie jednostki piechoty - ale to już jest bicie po 1918.

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]