Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 08:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 16:33 
Podporucznik
Podporucznik

sygnowana BERLIN wiec niemiecka
najśmieszniejsze jest to ze to pojemnik na lornetkę nie I wojenna
dienstglasa mieści się idealnie

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 17:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ale niestety nie ejsto zaden pojemnik na lornetke. i wyglada mi na produkcje z lat 20 labo poczatku 30 . Na klapie widac jakas isntrukcje i najprawdopodbniej ejst to jakas ladowniczka medyczna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 17:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

a co do paska - powrnywalem go z paskiem od puszki na maske RSC oraz z paskiem od torby maski wz. 32 . Ani w tym ani w tym przypdaku nie pasuje. Nie dosc ze paske jest wezszy to jest znacznie cienszy. nie wposminajac juz o barwie paska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 17:57 
Podporucznik
Podporucznik

Hehe a kolega dalej swoje to nie jest żadna ładownica medyczna spróbuj wcisnąć lornetkę do ładownicy medyczne i ja zamknij to się przekonasz
W tej ładownicy są kubeczki na dole z filcu ja w zwyczajnym pojemniku wiec jest to bank jakiś pokrowiec na lornetkę na I wojenna za duży a 6x 30 psuje idealnie
Nie jestem biegły w niemiecki ale cos o optyce tu jest
http://img530.imageshack.us/img530/7353/img0352lm7.jpg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 19:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czasami widuje się takie paski na ebay-u z chlebakami niemieckimi, dlatego zawsze wydawało mi się ze to niemiecka robota (nit może być późniejszy,jako wzmocnienie, niekoniecznie z okresu wojny), tak samo przerobione , materiał podobny jak od paska maski p.gaz a haki zakończone karabińczykiem. Haki przy moim pasku wz33 nie są lakierowane tylko ocynkowane. Pewne jest tylko to że Twój pasek nie jest polskiej podukcji, takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 20:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

fakt ladownica jest na lornetke model 03 , wiec mozesz sprawdzic co to za lornteka i sie wyjasni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 20:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Szczerze mowiac jest to pierwszy taki pasek jaki kiedykolwiek widzialem na ebayu . Co do nitow to sa one sprzed wojny bo przed wojna takow stosowano.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 21:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

ok Kolego poczekamy na opinie innych. Ja juz swoje napisałem...

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 23:23 
Pułkownik
Pułkownik

Panowie, jako autor tematu proszę o niepaskudzenie tu tematami niezwiązanymi z WP 1918-39. Na aukcje i ogłoszenia jest na PS dział "giełda" - to swoją drogą.

Co do zaś paska to nie jest to polski pas od żadnego wzoru chlebaka przedwojennego polskiej produkcji. Nie wygląda mi też na "jodełkę" od masek pgaz. Pierwsze skojarzenie to powojenna Bundeswehra. Czemu ? Kilku kolegów w rekonstrukcji historycznej używa niemal identycznych "jodełek" i ponoć pochodzą one z jakichś właśnie toreb niemieckich. Są zbliżone do polskich przedwojennych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 00:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jest to jodelka identyczna z polska przedwojenna - czego jest tem pwien bo mam torbe poslka do maski wz. 32 oraz puszke z maska RSC . Jodelka jest identyko !!! Jedyna roznica jest szerokos paska - jest o pare milimetrow wezszym. Po za tym jesli jest to jak okresliles BW to skad przy tym pasku wziela sie sprzesuwka identyczna z ta stosowana przy puszkach od masek RSC ??? Po za tym armia niemiecka po wojnie do roku co najmniej 1955 uzywala sprzetu amerykanskiego oraz tego co zostalo im z wojny. I w zwaizku z powyzszym nie zgodze sie z twoja opina .Pisze jeszcze raz - pasek byl doczepiony do WCZESNOWOJENNEGO NIEMIECKIEGO CHLEBAKA - wiec nie ma tu mowy o jakims BW !!!! Moge sie zgodzic ze pasek nie koniecznie musi byc polski bo dostalem informacje od pewnej osoby ze moze byc to pasek francuski - w zwiazku z tym podobnie jak maski RSC mogl byc uzywany w polskim wojsku. Moge sie zgodzic ze nie jest to typowy pasek do polskiego chlebaka , ale najbardziej pasuje wlasnie do chlebaka wz. 33 stad moje przypuszczenia. Widze jednak ze nie ma tu zadnej konkretnej argumentacji - chociazby pelnego wgladu do paska od chlebaka wz.27 , czy chociazby fotek paska od chlebaka wz. 33 z ktorym ow pasek mozna byloby porownac. Ja podaje wam fakty i podobienstwa w sprzecie polskim ktore zaobserwowalem , a wy tylko insynujecie ze albo to wsiowska robota , a to ze znowu BW. Porownywalem tez ten pasek z niemiecka jodelka z poznej wojny i zgadnijcie - NIE PASUJE !!!wzor niemiecki jodelki jest inny i nie podobny to tego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 13:29 
Pułkownik
Pułkownik

Heinrichu nie ma co się denerwować, ja tylko wyraziłem swoją opinię - masz prawo mieć swoją opinię na temat tego paska.
Dodam jeszcze tylko, że nie ma czegoś takiego w WP jak "chlebak wz.27" - o jaki Ci chodzi ? Jak o wz.22 to zupełne pudło, wz.25 ma zupełnie inny i tak samo totalnie inny ma wz.33. Te klamerki to nie jest chlebak WP, podobnie jak haki o których piszesz, że są podobne. Taśma splotem owszem jest podobna - i właśnie dlatego wiele osób korzysta z takiego ... (tu wpisać pochodzenie - niemiecki/szwajcarski/francuski/belgijski czy jakikolwiek inny) demobilu i używa go w roli zastępczej dla polskiej jodełki w rekonstrukcji historycznej. Moim skromnym zdaniem to po prostu dołożony przypadkowy pasek. To że był z jakimś tam niemieckim chlebakiem wcale przecież nie oznacza nic. Mógł go sobie dla jaj jakiś rolnik spod Hanoweru dołożyć latem 1980 roku gdy szedł na Oktoberfest i mu się piwka nie mieściły w tymże chlebaku. A jego synek 20 parę lat później puścił ten chlebak na ebay.com ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 14:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bolek wzruszyłeś mnie tą historią o niemieckim rolniku :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 16:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mam nadzieję że teraz rozwiałem watpliwości. [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 17:22 
Pułkownik
Pułkownik

Fajny stan - możesz dać lepszą fotę stempli ? Jakieś ciekawostki literowe tam widzę ... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 18:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Trudno ją dobrze uchwycić, w rzeczywistości jest wyraźniejsza i jest tam na 99% 15 P.U.WLKP. , niestety wyraz wyżej jest mało czytelny , ale wygląda jak INZ coś tam coś tam. [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]