Niedawno z wielkim zainteresowaniem śledziłem dyskusje o groszach Augusta II Sasa
viewtopic.php?f=59&t=181309Postanowiłem bliżej się zainteresować drobniejszym nominałem -szelągami tego władcy bitymi dla Polski.
Swoją wiedzę/skromną jak na razie/opieram na badaniach Pana Jerzego Chałupskiego,który pracując nad katalogiem szelągów i groszy Augusta III opublikował w Biuletynie Numizmatycznym 1/2017 bardzo ciekawe informacje na powyższy temat.
Emisja miedzianych szelągów wyniosła trochę ponad 151 milionów sztuk.Produkowano je w 3 mennicach;Dreżnie 1749-50,Grunthalu 1751-55 i Gubinie 1751-55.Poszczególne emisje dość łatwo odróżnić:
Zdj 1:góra po lewej Drezno,a po prawej Gubin.Proszę zwrócić uwagę na kształt Orłów,korony,tarczy i jakość wykonania.
dół,lewa Grunthal,prawa Gubin
Monety z Drezna i Grunthalu nie mają literek na rewersie.
Zdj,2 różnica portretów rzuca się w oczy,no i staranność wykonania./lewa Grunthal,prawa Gubin
Monety z Drezna I Grunthalu są staranniej wykonane i ładniejsze
Istnieje około 60 odmian tych monet.Jak na razie zebrałem około 20.Nie wiem jeszcze jak bardzo"wsiąknę'w te monety dlatego przyjąłem jako zasadę,że mają być w pełni identyfikowalne i ich cena nie powinna przekroczyć 30 zł za sztukę/na razie średnia to 15 zł :) Zobaczymy jak będzie dalej.Posiadaczy ładnych,w pełni identyfikowalnych szelągów zapraszam do pokazania swoich monet w tym wątku :)