Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 01:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: bagnety
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 18:12 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich:)
jestem całkowitym laikiem w kwestiach kolekcjonerstwa i wyceny przedmiotów zabytkowych i stąd moje pytanie: czy lepiej kupić bagnet (84/98) w gorszym stanie (lekka korozja, niedziałający przycisk, ślady ostrzenia), ale z oryginalną pochwą, czy też w stanie widocznei lepszym, ale bez pochwy? Tak z kolekcjonerskiego punktu widzenia.
Bardzo proszę o radę.

Pozdrawiam:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 18:38 
Moderator
Moderator

Osobiscie brałbym bagnet niekompletny, ale w dobrym stanie, brakujace elementy mozna zawsze dolozyc poźniej, , natomiast przedmiotowi zniszczonemu nic już nie pomoże, a w ogóle to najlepiej zbierac ladne komplety ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 20:19 
Szeregowy
Szeregowy

Dziękuję za odpowiedź:)
Chciałabym ten bagnet kupić w prezencie, a te dwa, o które pytałam to najlepsze, jakie udało mi się znaleźć. Czy bagnety z okładziną drewnianą jest ceniony wyżej czy niżej od tych z okładziną z tworzywa?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2010, 21:17 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja bagnetow nie zbieram, ale cos podpowiem, jezeli ta osoba co ma dostac bagnet w prezencie nie zbiera ich, to lepiej dac jej ladnie wygladajacy a jezeli zbiera to raczej ciezko bedzie bez wiedzy fachowej kupic cos co bedzie sie jej podobalo.
Ja bym zrobil tak: kupil bym jakas ladna ksiazke, katalog o bagnetach, jezeli ta osoba zaczyna zbieranie to wiedza moze okazac sie cenniejsza niz jakis eksponat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: /
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 08:59 
Generał Broni
Generał Broni

i pan <<superstefan>>trafił w sedno ---nie kupuj czegos na czym sie nie znasz ---kup lepiej jakiś katalog --znajomy na pewno bedzie bardziej zadowolony niż z bagnetu byle jakiego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 09:51 
Szeregowy
Szeregowy

Ogromnie dziękuję:)
Mam nadzieję, że nie jest sprzeczne z regulaminem forum zapytać, jaka książka jest godna polecenia? Z polskich pozycji zlokalizowałam prace Królikiewicza i Prószyńskiego - wydają się trudno dostępne, ale fachowe. Czy faktycznie warto ich poszukać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 10:26 
Moderator
Moderator

Warto, obie uwazam za dobre, choc nie zawieraja wszystkich modeli i sa drobne przekłamiania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 12:42 
Szeregowy
Szeregowy

A jakie publikacje, dotycząca bagnetów (najlepiej niemieckich) są w pełni warte polecenia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 13:25 
Moderator
Moderator

Sprecyzuj moze jakich niemieckich ??? Niemcy na przestrzeni ostatnich 150 lat ( dalej nie sięgam) posiadali mnóstwo modeli i odmian bagnetow, istnieja nawet opracowania dotyczace np jednego modelu bagnetu i jego modyfikacji mam np kserowke opracowania angielskiego przetlumaczonego na polski, a dotyczacego tylko i wylacznie modelu 84/98/34. ktora liczy kilkadziesiat stron ( rysunki, opisy bić, odmian, stopnie rzadkosci itp), a wydawałoby sie ze to taki nieciekawy i monotematyczny model broni :)
Uwazam ze jak na poczatek zabawy kolekcjonerskiej to Krolikiewicz spokojnie wypelnia kryteria podstawowego poradnika, rowniez w kwestii bagnetow niemieckich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 14:50 
Szeregowy
Szeregowy

Chodziło mi o opracowanie, pokazujące rozwój kształtu i elementów bagnetu oraz prezentujące poszczególne modele na tyle szczegółowo, żeby można było wyrobić sobie pewien całościowy pogląd i ewentualnie potem sięgnąć do bardziej specjalistycznych zagadnień. Zależałoby mi więc zarówno na porządnych ilustracjach, jak i na obszernej bibliografii.
Co ciekawe, bagnety o których pisałam wcześniej to właśnie modele 84/98/34 i absolutnie nie zgadzam się, że są nieciekawe;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 15:39 
Moderator
Moderator

Kojarze taka pozycje po niemiecku .. tytuł cos w stylu "Deutsche Seitengewher 1871-1945", ale nie potrafie podac wiecej konkretow na temat tej ksiazki, moze wypowie sie ktos kto ja posiada, badz przegladał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2010, 19:38 
Kapitan
Kapitan

1. Preußisch-deutsche Seitengewehre 1807 – 1945 Rüdiger W. A. Franz. Na razie tylko pięć tomów. Tom piąty kończy się na 1897 roku. Kosztuje w granicach 19EUR za tom. Kupując wszystkie razem jest taniej. Tomy mają po ok. 600 stron i jest to naprawdę potężna dawka wiedzy. Łącznie z regulaminami i wymiarami bagnetów. Zawiera również opis bagnetów eksperymentalnych, wykonanych dosłownie w kilkudziesięci egzemplarzach. Zdjęcia duże, kolorowe i czarno-białe. Twarda okładka. Ksiązki w języku niemieckim.

2. Seitengewehr: History of the German bayonet 1919-1945 George T. Wheeler. kosztuje ok 90USD. Zdjęcia czarno białe. Tylko temblaki są w kolorze. Zaletą jest to, że opisane są również polskie bagnety przerabiane i używane przez Niemców. Masa zdjęć z epoki. Zawiera również opis bagnetów używanych przez policję, straż pożarną oraz wyjściowych. Stron 326. Ksiązka w języku angielskim.

Obie pozycje mam i mogę z czystym sumieniem je polecić. Doskonale się uzupełniają. Wadą niewątpliwie jest cena.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 17:10 
Generał Broni
Generał Broni

W zasadzie, jeśli widziałeś jego kolekcję, to możesz zakombinować, co on zbiera i kupić coś podobnego. A książka, to też dobry wybór.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 kwietnia 2010, 08:37 
Szeregowy
Szeregowy

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) Przeszukuję internet w poszukiwaniu odpowiedniej publikacji, ale przynajmneij wiem, w jakim iść kierunku.
Naprawdę bardzo serdecznie dziękuję:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: /
PostNapisane: czwartek, 6 maja 2010, 10:58 
Generał Broni
Generał Broni

DEUTSCHE SEITENGEWEHRE UND BAJONETTE 1740-1945 --2-- Klaus Lubbe--koszuje 30 euto w niemczech--czasem mozna kupic na allegro

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]