Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 03:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolekcja Frozzera
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 17:14 
Weteran
Weteran

Czołem

mój stary temat w tym dziale wymarł, a linki do zdjęć powygasały - tak więc dopilnowałem teraz, ażeby zdjęcia były na pewnym serwerze, i nie zniknęły po jakimś czasie.
Jesień, czasu wolnego praktycznie nie mam, bo i dwa bobasy pod opieką, i praca i inne zajęcia, tak więc zdjęcia będę dodawał stopniowo.
na pierwszy ogień trzy sztuki manekinów - dwa mundury już wcześniej pokazywałem, trzeci jest nowy i czeka na pagony, które zapewne w poniedziałek lub wtorek dojadą.

Pierwszy - mundur Leutnanta kawalerii z 24 Aufklärungs abteilung będący częścią 24 Infanterie Division
Kurtka została znaleziona w sklepie z odzieżą używaną, nie miała niestety orła i musiałem go dołożyć. Na kieszeni liczne loopy na odznaczenia.
pod prawym pagonem guzik do sznura naramiennego. Szkoda, że kurtka nie jest podpisana przez poprzedniego właściciela. Po kołnierzyku widać, że była jakiś czas użytkowana.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano niedziela, 25 października 2009, 23:22 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 17:19 
Weteran
Weteran

Drugi - to ober-leutnant służb medycznych, również kiedyś już pokazywany na forum - kurtka wraz z odznaczeniami i innymi gadżetami została znaleziona w Niemczech podczas prac porządkowych. Stan kurtki jest wyśmienity, nie ma śladów noszenia no i co jest ciekawe - jest podpisana przez poprzedniego właściciela. Niestety nie jest znana jednostka, to jakiej należał.

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano niedziela, 25 października 2009, 23:40 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 17:33 
Weteran
Weteran

No i trzeci - to kurtka jednostek dział szturmowych. Jest to ostatni model kurtki tego typu - nieco mały rozmiar, pięknie sygnowana rozmiarówką oraz kodem RBNr. Na lewym rękawie ślad po odprutym szewronie, niestety brak pagonów, ale na dniach dojadą :)
Kurtka ma ciekawe patki - na ich temat toczyła się już dyskusja na WAF. Budziły wątpliwości nieco oddalone tresso od samych patek - jednak jak potwierdzają zdjęcia z epoki również i tak obszywano kołnierze. Ja mogę dodać - że na pewno nie są przeszywane, co mnie osobiście bardzo cieszy. Nie jest to książkowy model obszycia - ale sama kurtka nosi ślady użytkowania i nie ma absolutnie śladów po starych obszyciach a te obszycia co są nie budzą najmniejszych wątpliwości - szczególnie mając je w ręku.
Piękny, frontowy egzemplarz bardzo rzadkiego wzoru bluzy. Nie ukrywam, że jest to perełka w moich skromnych zbiorach.

Co prawda zamiast czapki przydałby się crusher - ale... :) wszystko w swoim czasie

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano niedziela, 25 października 2009, 23:20 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 17:33 
Moderator
Moderator

Frozzer wszystko pikne :1 Pasjonuje mnie bardziej 1 wojna,ale będe śledził Twój wątek i czekał na inne foty :1 Jest na czym oko zawieśić :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 18:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wyśmienita i mobilizująca kolekcja :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 18:32 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wszystko bardzo ładne :1 zwłaszcza ten wrap. Ciekawe jak jest sygnowany ????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 18:48 
Podporucznik
Podporucznik

Trzy foty a ja już dostałem oczopląsu.
Toć to szok , jak mawiał Pawlak .
Prawdziwa rasowa kolekcja.
Jak jeszcze coś dzisiaj pokażesz to chyba nie zasnę :)

Ostatnio edytowano niedziela, 25 października 2009, 19:11 przez dariusz08, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 19:06 
Weteran
Weteran

etnolog napisał(a):
Wszystko bardzo ładne :1 zwłaszcza ten wrap. Ciekawe jak jest sygnowany ????

sygnatury typowe - RBNr z 1 na początku (to w sumie jest ciekawe) oraz rozmiarówka i przyjęcie na stan z 44 roku.
sam materiał jest baaardzo późny, miejscami w sukno są powplątywane nici w różnych kolorach (np, biała czy niebieska)
zdjęcia sygnatur postaram się w wolnym czasie zamieścić.
dariusz08 napisał(a):
Jak jeszcze coś dzisiaj pokażesz to chyba nie zasnę

dziś już nie :)śpij spokojnie.
jutro postaram się coś wkleić

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 19:17 
Weteran
Weteran

Frozzer napisał(a):
dziś już nie :)śpij spokojnie.
jutro postaram się coś wkleić

albo żartowałem - jeszcze tylko komplet zimowy
niestety nie mam jeszcze pełnopostaciowego manekina, żeby zrobić zdjęcia tak jak należy - więc na razie tylko wersja trawnikowa :)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 21:39 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pięknie wyeksponowana kolekcja mundurów szczególnie kurtka ''dział szturmowych'' jest świetna :1 :) :1 jeśli możesz pokaż kilka fotek z bliższa widziałem taką w Niemczech za 800 E tyle że bez gapy i pagonów ale stan ideał. Michał zaprezentuj wszystkie kurteczki wiem że masz świetne

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 21:47 
Weteran
Weteran

spoko, zaprezentuję, co prawda została jeszcze tylko jedna - m43 HBT, którą już kiedyś pokazywałem
zdjęcia mogę robić tylko w dzień, gdzieś tak ok 12 - wtedy oba bobasy śpią i mam przy dobrym wietrze 1,5-2 h dla siebie :D
reszta dnia z synkiem, przynajmniej do czasu aż żona się ogarnie z drugim juniorem :) - no ale wtedy to już nie będę miał urlopu i jedynie weekendy będą wchodzić w grę

800E to bardzo dobra cena za taką kurtkę, o ile była dobra, to wręcz niebywała okazja:)
masz jakieś jej fotki ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 11:39 
Podpułkownik
Podpułkownik

Niestety nie mam fotki to było rok temu a w dodatku to był 4 dzień po przyjeździe do pracy więc nawet tyle kasy nie miałem aby ją zgarnąć sprzedawca miał inne bardzo ciekawe rzeczy z tego co wiem sprzedawał też na Ebay. Michał do kurteczki obowiązkowo słuchaweczki świetnie będzie pasowało może jakaś kabura lornetka coś jak tutaj w linku http://www.fothost.pl/upload/09/44/382096d6.jpg
Ale kurteczka kapitalna jak ją w Niemczech ''pomacałem'' to też chciałem ja mieć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 19:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Tak myślałem, że wrap to 44 rok. A 800 eu to darmo :) Znajomy proponuje mi taką kurtkę i cena jest sporo wyższa :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 01:14 
Weteran
Weteran

OKI
zanim zrobię fotki mojej M43 - to wrzucę parę zdjęć ekwipunku

na początek ładownice i chlebaki

Pierwsze zdjęcie - pospolite ładownice do mausera, oraz g43 ;) (kiedyś byłoby nie do pomyślenia napisać o ładownicach do g43 - jako pospolite)

Drugie zdjęcie - ładownice do mp40
mintowa "clg", ładna, nie kombinowana i o dziwo - z allegro, niebieska ładownica wraz z magazynkami i ładowarką oraz z parcianymi szlufkami z tyłu
no i częściowo zrekonstruowana zielona sztuka którą trzymam tylko jako materiał porównawczy i przymiar edukacyjny ;)

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano wtorek, 27 października 2009, 08:55 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 01:16 
Weteran
Weteran

Chlebaki -
zdjęcie pierwsze to trzy różne wzory chlebaka m44
i zdjęcie drugie - reszta wariacji na temat chlebaków WH.
parę modeli brakuje, niestety jeden bezmyślnie sprzedałem - czego żałuję

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]