Czas może nieco rozruszać temat.
Manierki.
Dla mnie osobiście jeden z ciekawszych elementów polskiego wyposażenia. Chciałbym skompletować egzemplarze wszystkich wzorów manierek używanych w przedwojennym WP.
Z manierek wojskowych polskiej produkcji są to: wz22, wz28, wz31, wz35 i wz37 (plus ewentualnie prototypy).
Do tego dochodzą polskie manierki, przeznaczone na rynek cywilny, ale których polskich żołnierz mógł używać: np. ALUMGARy z końca lat 30, cywilne manierki z karabińczykami z sygnaturą ‘35’. Dodatkowo można włączyć do listy manierki pochodzenia obcego: np. amerykańskie M1910, francuskie, austro-węgierskie, niemieckie.
Staram się skompletować po jednym egzemplarzu każdego wzoru – wzorcowym pod względem stanu i kompletności. Dodatkowo staram się zdobyć po jednej sztuce każdego producenta – już nie patrząc tak na ich stan, a na sygnatury. Manierki wzorów zagranicznych traktuję tylko jako dodatek.
Zacznijmy od braków - manierek trzech polskich wzorów wojskowych – wz22, wz28 i wz35 - niestety jeszcze nie trafiłem – ale z czasem powinno się bez większego problemu udać. Z cywilnych brak u mnie przede wszystkim manierki ALUMGAR.
Jeśli chodzi o manierki wz31, posiadam dwie sztuki – jedną, dla mnie wzorcową, produkcji Światowita z 1935 r i drugą, firmy Suchodlew z 1932 r. Znam trzech producentów tych manierek – dwie wspomniane już firmy i HS (Huta Silesia). Brak mi tylko Silesii.
[ img ]
[ img ]
[ img ]