Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 16:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 649 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Powołano Polski Związek Eksploratorów
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 00:27 
Malkontent

Obawiam się Sowa że detektorów darmowych to oni w przyszłym roku będą mieli dostatek ...
Od takich z Biedronki po profesjonalne georadary .
Taki klimat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 00:47 
Moderator
Moderator

...a gliny w krzakach beda mialy radoche bo tylu jeleni w jednym miejscu nawet na rykowsku nie uswiadczysz :P wystarczy sie kopnac i spisac jak leci.

P.S Sprzet to moze i beda mieli darmowy ( z konfiskat) , gorzej z operatorami, wykrywke tez trzeba umiec obslugiwac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 00:53 
Szeregowy
Szeregowy

To będą mieli darmową siłkę przy kopaniu każdego sygnału. Najlepiej Smętkiem lub podobnym niech zaczną to na początek ostudzi zapały...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 01:00 
Moderator
Moderator

....ale Smętka to Ty szanuj :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 01:04 
Malkontent

Argo napisał(a):

P.S Sprzet to moze i beda mieli darmowy ( z konfiskat) , gorzej z operatorami, wykrywke tez trzeba umiec obslugiwac

Też się zastanawiałem dlaczego uruchamiają program ''Praca dla więźnia''
Teraz się domyślam ... ;)

Tylko kula u nogi musi być betonowa , bo wykrywka będzie wyła ... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 16:18 
Szeregowy
Szeregowy

Argo napisał(a):
....ale Smętka to Ty szanuj :666

Szanuję oczywiście,nie pisałem tego złośliwie lecz dlatego że wiem jak to działa i co potrafi,mówię o głębokości.
Tak sobie pomyślałem że w razie"W" jakby coś nie poszło po ""Naszej myśli"" to oczywiście niezłośliwie można by zgłaszać każde znalezisko aż do porzygu ;) np.cenną,poszukiwaną przez kolekcjonerów nakrętkę od wódki,albo zabytkowe oko od łańcucha być może sprzed 800lat przecież się nie znamy na tym i wszystko okazać się może zabytkiem,artefaktem czy skarbem dziedzictwa narodowego.Jak się "im" odechce to może się coś zmieni...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 17:16 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

:1. To świetny pomysł. Ciekawe czy jeśli chodził bym z wykrywaczem bez baterii czy mieli by podstawy by mnie zwinąć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 18:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Podobnie , jak za chodzenie z kałaszem bez naboi. Tylko kwestia czasu i " doprecyzowania" "przepisów".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 18:44 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Zamiast pisać te głupoty to zacznijcie produkować strachy na wróble z wykrywaczami w łapie i po nowym roku rozstawiajcie o zmroku po polach :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 21:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ten pomysl ze strachami detektorystami jest przedni!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 22:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zostanie nam jeno odtwarzacz MP3 na kiju i w teren :x

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 22:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

pkumen napisał(a):
Zostanie nam jeno odtwarzacz MP3 na kiju i w teren :x

To już pewnie pod paragraf byś się załapał. Mp3 to sprzęt elektroniczny a taki jest zabroniony :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 22:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

O Kulson!Faktycznie !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 23:39 
Szeregowy
Szeregowy

O cholerka ! To nawet selfie z kija się nie zrobi :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 grudnia 2017, 00:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kiedys gdzies otarlem sie o projekt specjalnych sandalow sluzacych jako wykrywka (glowy nie dam ze to bylo na powaznie) wiec moze poprosic naszych zaprzyjaznionych producentow wykrywek (wszak oni traca najwiecej z nas) czy mogliby sprobowac umiescic w sandalach czy chocby gumiakach elektronike i cewke? Toz to byloby wybawienie na czas opresji. W jednym gumiaku elektronika w drugim cewka!!!

I tak moznaby sobie zartowac, gdyby problem nie byl naprawde nie do zartow.

Poczytalem pewien temat na tym forum, ktry okazal sie bardzo polityczny, viewtopic.php?f=63&t=191164&start=60 troche jestem zniesmaczony rewolta niektorych moderatorow a nawet samego administratora, chociaz doskonale rozumiem ich emocje oraz mechanizm szukania kozla ofiarnego. Ale, zeby nie bylo, nie mam zamiaru wznawiac dyskusji o odpowiedzialnosci za ustawe okreslonej grupy wyborcow slusznej czy nieslusznej partii bo to oczywiscie jest absurd i odwracanie kota ogonem.
Moja opinia jest taka, ze jedynym wrogiem szerokiego srodowiska poszukiwaczy w Polsce sa okreslone poglady oraz interesy grupy archeologow, historykow, konserwatorow zabytkow oraz STOWARZYSZEN - ORBIT poszukiwaczy wokol nich dotychczas krazacych.
Za sprawa latwosc,i z jaka w ostatnich latach, mozna stac sie wlascicielem i operatorem wykrywacza metali oraz lawinowo rosnacej popularnosci tego zajecia, z ubloconymi buciorami i piskiem wykrywek wkroczylismi w ich cichy, spokojny i poukladany swiat malorobienia i powtarzalnosci. Jak ktos szuka zwiazku z tym co pisze do tematu to szybko przechodze do sedna (pewnie z malymi jeszcze dygresjami)
Zeby bylo jasne ja jestem zwolennikiem dzikosci tego hobby az do maximum. Nie widze nawet niczego nagannego w kolekcjonowaniu przez poszukiwacza znalezisk przez niego wykopanych. Moze dlatego ze kilkanascie lat mieszkam juz w UK i naogladalem sie juz wielu kolekcji, zaczytalem o wielu odkopanych skarbach a nawet pozachwycalem sie cena jakie te znaleziska czy skarby osiagnely. Niektore widzialem z bliska inne nawet dotykalem. Dzieki temu, ze wiem jak to funkcjonuje w UK rozumiem, ze jednak niektore znaleziska sa wazne takze dla historii, archeologii i nawet regionu co cokolwiek lagodzi dzikosc moich pogladow w kierunku lekkiego ucywilizowania.
Ale chce mocno podkreslic bo wiem, ze czytaja to forum rowniez archeolodzy, historycy czy inni jedynie prawowisci straznicy historii, ze nie wierze w jakiekolwiek znaczenie "swietego kontekstu" masowo wystepujacych, wykopalisk jakie najczesciej padaja lupem statystycznego poszukiwacza. I zadne proby persfazji "rozleniwionego betonu" bez wzgledu na stopien naukowy przed nazwiskiem mnie juz do tego kontekstu nie przekonaja. Ironicznie dodam, ze od lat oberuje pewne pole z nadzieja, ze oto pan z WKZ czy archeo, poswiecajac wolny czas pojawi sie na nim aby ratowac zlotowke z 1936 roku co to ja widzialem "golym okiem" ale przez wzglad ze to bylby lup przestepczy to jej nie podnioslem. Jak myslicie pojawil sie ktorys z wymienionych? No panowie z WKZ byliscie tam??? Otoz nie!

Dlatego ucieszywszy sie z powstania PZE i jako ze juz ono jest a pomimo, ze mieszkam w UK wiec jestem tylko (ktos moglby powiedziec) obserwatorem i temat mnie nie dotyczy, prosze wszystkich jego-PZE dzialaczy i sympatykow o jednosc, wspolprace i przytomne podejscie do problemu oby w nastepnych latach mozna bylo nadl latac po polskich polach z piszczalka i nawet(!) odsprzedawac, wymieniac i kolekcjonowac nasze znaleziska.
Potrzebujemy tylko:
1. Wyodrebnic i zdjednac sobie grupe prawnikow £pewnie sa tez wsrod nas), ktorzy nie tylko beda sie podejmowac naszej obrony ale tez beda podpowiadac jak moglyby wygladac uregulowania prawne aby obrona nas nie byla w przyszlosci potrzebna.
2. Potrzebujemy grupy medialnej, ktora zachowa zimna krew nawet jesli zrealizowany material na nasz temat nie ukaze sie wbrew przewidywaniom czy obietnicom i ktora wykaze sie skutecznoscia w docieraniu z naszym punktem widzenia do kolejnych opiniotworczych srodowisk w imieniu nas wszystkich (wlacznie z poszukiwaczami meteorytow) a nie pojedynczych spacyfikowanych grupek.
3. Potrzebujemy determinacji i dyscypliny nas samych oby "kot kaczora" byl tematem do klotni raczej przy piwie , przy ognisku na zlotach a nie na ogolnym forum (bo i pisaiki je czytaja i lemingi i lewacy). Nie namawiam do wscieklej cenzury a raczej do samokontroli i refleksji w dyskusjach z kolegami przeciez na forum.
Owszem krytykowac zaniechania, krotkowzrocznosc i lenistwo politykow merytorycznie jak najbardziej. Wytykac, punktowac nispojnosci prawne.
4. Mocno wiaze sie z 3. Otoz potrzebujemy przelamac niedostepnosc politykow na nasze argumenty. Nie mam pojecia jak ale musimy znalezc sposob na dotarcie do politykow aby nas zrozumieli i wzieli na powaznie. Ja wcale sie nie dziwie, ze taka ustawa powstala, po prostu nasz przeciwnik zazwijmy go "beton" okazal sie skuteczniejszy w docieraniu do politykow. Tak skuteczni sie okazali, ze jak to ktos napisal ze doszlo nawet do "swietego" przymierza politykow czyli handlu. Niestety wrogi nam "beton" ma przewage bo funkcjonuje jako prawnie usankcjonowany podmiot - urzad. Dopuszczam tez taka oto mysl, ze wielu panow naszych przeciwnikow doskonale zarabia na tym samym co nas pasjonuje.
Ostatni 4 punkt jest najwazniejszy bo to wlasnie politycy klepneli ustawe dla nas szkodliwa i tylko oni moga zmienic stan prawny naszego hobby. Wiec panowie nie wazne na kogo glosowal tylko jak dotrzec do tych na kogo glosowalismy.
Warto sprobowac bo powtorze sie, juz nam nie jest do zartow.

(nie mam polskich znakow i nie zanosi sie abym mial w niedalekiej przyszlosci wiec prosze o wyrozumialosc)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 649 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]