Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 07:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sekcja Rekonstrukcji Historycznej 1PSP Nowy Sącz
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 23:55 
Porucznik
Porucznik

W ramach Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Historii i Eksploracji zaczęła działać Sekcja Rekonstrukcji Historycznej, która odtwarza 1 PSP w umundurowaniu z września 1939 r. Ponizej zdjęcia części sekcji : [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 22:27 
Major
Major

Gratulacje Zbyszku :1 Stasiu prezentuje się nadzwyczaj elegancko ;) Ale i tak w mundurze ck armii to jakoś mu bardziej do twarzy... Nie bez powodu zyskał u nas przydomek "Benedek" :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 02:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

zibi
w załączniku przykładowe zdjęcie PSP, nie chcę być niegrzeczny ale te mundury które zaprezentowałeś to nijak nawet nie są podobne do 1PSP,
obejrzyj zdjęcie z epoki i porównaj...
chyba nie zamierzasz odstawiać takiej "szopki" i paradować w nich pod Ratuszem?
nawet mało rozgarnięty widz zauważy, że nijak nie przypominają tych oryginalnych 1 PSP, będzie obciachowo...

mam więcej lepszych fotek 1PSP z Nowego Sącza, z koszar, z defilady, z pod ratusza, itp. ze szczegółami, gdzie dokładnie widać co i jak, ale niestety nie puszcza mnie rozmiar forum max. 80kb

powodzenia...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 16:39 
Porucznik
Porucznik

Wiem, że nie wszyscy patrzą przychylnym okiem na to co robimy w ramach NSMHiE. Muszę trochę sprostować to co napisałeś. Owszem na zdjęciu, które zamieściłeś są podhalańczycy ale w mundurach wz. 19, które w 37 r. zaczęto zastępować mundurami nowego wzoru (bluza wz. 36, spodnie wz. 37, owijacze wz. 37, które były o wiele krótsze od tych wz. 19. czapka polowa wz. 37). To fakt, nie mamy jeszcze patek na kołnierzach lecz te co mieliśmy odesłałem do poprawki gdyż ich wymiary nie odpowiadały tym jakie miały być i obecnie oczekuję na poprawione. Powinieneś wiedzieć, że my odtwarzamy konkretnie wrzesień 1939 a nie pierwsze lata istnienia 1PSP. W przyszłym tygodniu będziemy mieli również rogatywki garnizonowe wz. 37 dla szeregowych z piórami i puchem, takie jak nosili żołnierze PSP, a do końca sierpnia również peleryny i kapelusze. Poniżej zamieszczam zdjęcie szeregowego PSP w rogatywce wz.37 z piórem i w mundurze wz. 36. Zdjęcie to zostało zrobione w czerwcu 1939 roku.

[ img ]

Również używana przez nas kopia odznaki pułkowej wzorowana jest na oryginale i już z góry informuję, że nie ma na niej swastyki a jest to tak zwany przez górali "Niespodziany Krzyżyk" i w przypadku odznaki 1 PSP był utworzony ze stylizowanych ciupag. Aby nie było dalszych niejasności to jeszcze napiszę, że jedynie odznaka 1 PSP była wykonana tylko w jednej wersji, nieemaliowanej, jednakowej dla oficerów i szeregowych.
[ img ]
Zawsze twierdzę, że prawdziwa cnota krytyki się nie boi!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 23:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ze swastyką to żeś wyskoczył..... komu jak komu ale mi tego tłumaczyć nie musisz :-)

Polskie Towarzystwo Historyczne w Nowym Sączu robiło sesję naukową w II Liceum Ogólnokształcącym w Nowym Sączu 25 listopada 2008r. której patronował Wojewoda Małopolski Jerzy Miller pod tytułem "Nowy Sącz u zarania niepodległości w 90-lecie utworzenia 1 Pułku Strzelców Podhalańskich"

Tu masz link

http://www.pth.nowysacz.mnet.pl/index.p ... nosc/sesje

i jeszcze link do galerii

http://www.pth.nowysacz.mnet.pl/index.p ... /sesja2008

Z tej okazji była wystawa militariów, zdjęć, dokumentów, odczyty prelegentów, prezentacje itp.

Więc troszkę w temacie 1PSP co nieco wiemy :-)

Spoglądając na to zdjęcie które zamieściłeś spójrz na patki na kołnierzu, na sam krój kołnierzyka, wyłogi w jakich są barwach, następnie guziki, krój górnych kieszeni na bluzie itp.
a następnie spójrz na te mundury które wy zaprezentowaliście? widzisz różnicę? jest OGROMNA !!!!

Może się czepiam szczegółów, niemniej jednak swój honor trzeba mieć, jak się chce odtwarzać taką jednostkę jak 1PSP z okresu II RP to trzeba spędzić troszkę czasu nad archiwalnymi fotografiami, bo tak to będziecie mniej lub bardziej udaną grupą teatralną.

Powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 23:57 
Porucznik
Porucznik

Może nie wiesz, ale naszycie patek usztywnia kołnierzyk i zmienia jego wygląd. Wyłogi były takie same jak w piechocie. Mundury ze zdjęć z Twoich linków sa za jasne. Polskie mundury sukienne wz. 36 miały barwę zieleni wpadającej w lekki odcień czekolady, no i rogatywki wojaków z Twoich zdjęć z konferencji nie przypominają tych wz. 37. Nie wspomnę już, że jednostki liniowe miały orzełki haftowane a metalowe przede wszystkim jednostki zmobilizowane. Jak dajesz już linki to daj konkretne. Jeżeli miałbym się wzorować na zdjęciach z tych linków to dopiero wyszłaby jak to sam stwierdziłeś "szopka".
Zastanawiam się co mają na celu pisane przez Ciebie posty. Czyżby zależało Tobie na zniechęceniu Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Historii i Eksploracji w rozwijaniu swojej dotychczasowej działalności? Miejsca w Nowym Sączu jest na tyle, że starczy na jeszcze nie jedną grupę rekonstrukcyjną.
Masz szansę i tego serdecznie Tobie życzę, abyś poprowadził wzorcową grupę rekonstrukcyjną :1 POWODZENIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Najgorzej jak ktoś szuka "dziury w całym" u kogoś kto stara się coś zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 09:43 
Generał Broni
Generał Broni

A ten rower pancerny to oryginalny jest czy zreplikowany?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 10:03 
Porucznik
Porucznik

Oryginalny, przedwojenny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

zibi napisał(a):
Może nie wiesz, ale naszycie patek usztywnia kołnierzyk i zmienia jego wygląd. Wyłogi były takie same jak w piechocie. Mundury ze zdjęć z Twoich linków sa za jasne. Polskie mundury sukienne wz. 36 miały barwę zieleni wpadającej w lekki odcień czekolady, no i rogatywki wojaków z Twoich zdjęć z konferencji nie przypominają tych wz. 37. Nie wspomnę już, że jednostki liniowe miały orzełki haftowane a metalowe przede wszystkim jednostki zmobilizowane. Jak dajesz już linki to daj konkretne. Jeżeli miałbym się wzorować na zdjęciach z tych linków to dopiero wyszłaby jak to sam stwierdziłeś "szopka".
Zastanawiam się co mają na celu pisane przez Ciebie posty. Czyżby zależało Tobie na zniechęceniu Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Historii i Eksploracji w rozwijaniu swojej dotychczasowej działalności? Miejsca w Nowym Sączu jest na tyle, że starczy na jeszcze nie jedną grupę rekonstrukcyjną.
Masz szansę i tego serdecznie Tobie życzę, abyś poprowadził wzorcową grupę rekonstrukcyjną :1 POWODZENIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Najgorzej jak ktoś szuka "dziury w całym" u kogoś kto stara się coś zrobić.

kolego Zibi zauważyłem, że czytanie ze zrozumieniem sprawia ci trudność...???

Na początek proponuje się zapoznać szerzej z historią 1PSP

link

http://pl.wikipedia.org/wiki/1_Pu%C5%82 ... C5%84skich

oraz całościowym ujęciem tematu

link

http://pl.wikipedia.org/wiki/1_Pu%C5%82 ... 84skich_AK

zapewne kto jak kto ale ty jako "historyk" i prezes NSHiE powinien znać dobrze historię 1PSP i wiedzieć, że odtworzył się on w 1944r jako 1PSP AK, również jak mniemam nazwisko Adam Stabrawa mówi ci coś??

Konferencja zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Historyczne - Nowy Sącz, miała na celu ujęcie całościowe historii 1PSP w tym również 1 PSP AK.
Na konferencję przybyli koledzy z Nowotarskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Historycznego, przy którym działa Grupa Rekonstrukcyjna "Podhale w Ogniu" odtwarzająca właśnie 1 PSP AK z 1944r.

I ty powinieneś o tym wiedzieć skoro jak twierdzisz,znasz historię 1 PSP ?? w końcu jesteś prezesem NSHiE oraz odtwarzacie grupe rekonstrukcyjną 1 PSP?

Dlaczego moje posty, bo jak coś robisz to rób to dokładnie i sumiennie a nie byle jak...

Może to szczegóły, ale nie jeden "rasowy" rekonstruktor się ze mną zgodzi ??

Na forum Odkrywcy był kiedyś taki wątek "rekonstrukcyjne monstra" ....

poszukaj sobie, zobacz, poczytaj... znawcy tematu wiedzą o co chodzi...

Z pewnością jak powstanie grupa rekonstrukcyjna przy PTH - Nowy Sącz to nie będziemy podkradać nikomu pomysłów.

Spokojna twoja rozczochrana i na pewno będzie wzorcowa :-)

Ale już nic więcej nie powiem, bo znowu ktoś nam "ukradnie" pomysł, a i tak się już za dużo rozpisałem.

I tak dalej powodzenia :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 00:24 
Porucznik
Porucznik

Oj Pablo , podając np. pierwszy link do jednego emblematu podhalańskiego to napisz od razu, że było ich w sumie 7 rodzajów emblematów umieszczanych na patkach. To, że była to grupa akurat nie odtwarzająca 1PSP to wiedziałem i trochę się zdziwiłem, że do tych zdjęć mnie odsyłasz (odniosłem wrażenie, że w/g Ciebie miał to być wzorzec). Jako grupa partyzancka prezentują się ładnie.
Już od samego poczatku z pomysłem założenia NSMHiE próbowałeś mnie przekonać, że nie ma co robić kolejnego stowarzyszenia tylko abyśmy dołączyli do PTH (pamiętasz naszą wymianę e-mail-i w zeszłym roku), na co odmówiliśmy i widzę, że do tej pory jest wam to ością w gardle.

Odnośnie Twoich stwierdzeń :
cyt. " Z pewnością jak powstanie grupa rekonstrukcyjna przy PTH - Nowy Sącz to nie będziemy podkradać nikomu pomysłów.

Spokojna twoja rozczochrana i na pewno będzie wzorcowa :-)

Ale już nic więcej nie powiem, bo znowu ktoś nam "ukradnie" pomysł, a i tak się już za dużo rozpisałem. " koniec cytatu.

Przypominam, że już w czasie otwarcia wystawy w lutym zapowiedzieliśy tworzenie oprócz istniejącej sekcji eksploracji 2 następnych : sekcji rekonstrukcji i sekcji modelarskiej i konsekwentnie to realizujemy i na pewno nie było to kradzieżą waszego pomysłu.

Uważam, że dalsza dyskusja nie ma sensu gdyż prawda jest taka, że nawet jakbym wstawił zdjęcie konia to Ty byś twierdził, że to wielbłąd.
"... a karawana idzie dalej!"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 10:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ehh te PTH... ;) Tak już z nimi jest...

A ty Pablo proszę nie podaj tutaj przykładu GRH "Podhale w ogniu".
Czy to co ostatnio pokazali na Węgierskiej Górce, to był wzorcowy oddział 1PSP ? Nie wiem, jak ty swoim fachowym okiem ich ocenisz, ale po znajomości pewnie będzie to pozytywniejsza ocena niż ta wystawiona kolegom z NSMHiE.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2010, 12:26 
Podporucznik
Podporucznik

Drogi użytkowniku zibi, to co prezentujecie na zdjęciach to jakiś cyrk nie rekonstrukcja.
Jeżeli nie macie funduszy na umundurowanie i wyposażenie, które choć w części przypomina przedwojenne, to cierpliwie czekajcie aż się znajdą i nie pokazujcie się w tym co macie teraz.
Jeżeli natomiast nie widzicie podstawowych błędów to zapraszam do lektury przedwojennych regulaminów i warunków technicznych.
A oto szybka lista niedociągnięć:
1. Pasy lakierowane na brązowo, zbyt wąskie.
2. Ładownica do mosina dwukomorowa! Nawet się nie postaraliście by doszyć jedną komorę.
3. Niemieckie mausery
4. Tornister to współczesna kostka
5. Menażka współczesna
6. Troki lakierowane na brązowo
7. Rower z wojskowym ma chyba tylko wspolne to, że ma koła 26". Nie te widełki, nie ta korba, nie ten kolor
Jeżeli już coś zakładacie i troczycie to róbcie to porządnie i wg przepisów.
1. Pasy założone niechlujnie, klamra jest poprzesuwana na bok - koniec klamry powinien dotykać brzegu kurtki.
2. Ładownice pouciekały gdzieś na boki - powinny się schodzić przy klamrze
3. Spakowanie tornistra i przytroczenie koca - masakra
4. Czy aby na pewno macie owijki nie owijacze :que Tak czy siak zawiązane są okropnie
etc. etc. etc...
O reszcie nie chce mi się pisać. Zadajcie sobie pytanie czy chcecie być przebierańcami, czy na prawdę zrekonstruować postać przedwojennego żołnierza. Jeżeli tak to podejdźcie do tematu poważnie i z szacunkiem do munduru a nie na odpier_dol. Ja bym się wstydził przypiąć odznakę do takiej postaci.
Przepraszam za szczerość ale nie mogłem inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 03:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bartoo napisał(a):
Drogi użytkowniku zibi, to co prezentujecie na zdjęciach to jakiś cyrk nie rekonstrukcja.
Jeżeli nie macie funduszy na umundurowanie i wyposażenie, które choć w części przypomina przedwojenne, to cierpliwie czekajcie aż się znajdą i nie pokazujcie się w tym co macie teraz.
Jeżeli natomiast nie widzicie podstawowych błędów to zapraszam do lektury przedwojennych regulaminów i warunków technicznych.
A oto szybka lista niedociągnięć:
1. Pasy lakierowane na brązowo, zbyt wąskie.
2. Ładownica do mosina dwukomorowa! Nawet się nie postaraliście by doszyć jedną komorę.
3. Niemieckie mausery
4. Tornister to współczesna kostka
5. Menażka współczesna
6. Troki lakierowane na brązowo
7. Rower z wojskowym ma chyba tylko wspolne to, że ma koła 26". Nie te widełki, nie ta korba, nie ten kolor
Jeżeli już coś zakładacie i troczycie to róbcie to porządnie i wg przepisów.
1. Pasy założone niechlujnie, klamra jest poprzesuwana na bok - koniec klamry powinien dotykać brzegu kurtki.
2. Ładownice pouciekały gdzieś na boki - powinny się schodzić przy klamrze
3. Spakowanie tornistra i przytroczenie koca - masakra
4. Czy aby na pewno macie owijki nie owijacze :que Tak czy siak zawiązane są okropnie
etc. etc. etc...
O reszcie nie chce mi się pisać. Zadajcie sobie pytanie czy chcecie być przebierańcami, czy na prawdę zrekonstruować postać przedwojennego żołnierza. Jeżeli tak to podejdźcie do tematu poważnie i z szacunkiem do munduru a nie na odpier_dol. Ja bym się wstydził przypiąć odznakę do takiej postaci.
Przepraszam za szczerość ale nie mogłem inaczej.

Bartoo !!!!!!!!!!!!!!!!

POPIERAM CIĘ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI !!!!!!!!!

Właśnie to miałem na myśli pisząc moje posty, dla mnie to niezrozumiałe jak można się czymś takim szczycić i chwalić i to w dodatku na forum tematycznym! Czy w ogóle mozna to nazwać rekonstrukcją? dla mnie to jakieś bardziej "przebieraństwo" "spalony teatr robotniczy" ??
Założenie choćby kopi odznaki 1PSP przez takich "rekonstruktorów" jest co najmniej niesmaczne!
Tak jak pisałem wcześniej był kiedyś na forum Odkrywcy taki wątek

"REKONSTRUKCYJNE MONSTRA"

Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam, ale już nie mogłem dłużej...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 11:41 
Porucznik
Porucznik

Dzięki Bartoo za konkretne uwagi a nie ogólniki typu cyrk itd ....
Twoje obserwacje wzieliśmy pod uwagę i powoli likwidujemy niedociągnięcia. To fakt, że pasy są brązowe lecz nie są za wąskie. Są szersze od tych z LWP przez co trudno na nie wsunąc ładownice od mosina nie mówiąc o wsunięciu końcówki pasa pod lewą. Lecz nie jest to problemem gdyż na początku sierpnia będziemy już mieli zamówione ładownice do mausera wykonane ze skóry blankowej, tak jak to było w rzeczywistości. Woleliśmy zamówic mauserowskie niż przerabiac mosinowskie. Również jeżeli chodzi o menażkę to już jest zastąpiona przez oryginalną (mamy kilka sztuk z wykopków lecz wtedy były w czyszczeniu). Rower jest również oryginalny przedwojenny, kompanie kolarzy w WP używały 2 typów rowerów. Tą informację zawdzięczam Tobie gdyż po Twoim poście szukałem informacji o rowerach.
Jezeli chodzi o owijacze - owijki to mamy owijki, które są krótsze od owijaczy i były stosowane do spodni wz. 37. W 1937 r zerwano z owijaczami i wprowadzono do munduru sukiennego owijki a do polowego lnianego spinacze. Spodnie wz. 37 weszły do wszystkich rodzajów broni i służb z wyjątkiem broni jezdnych i żandarmerii i były spinane nad cholewką trzewika krótką sukienną owijką. Spodnie wz. 37 mają to do siebie, że nogawki były jednakowej szerokości na całej długości gdyż w wystąpieniach indywidualnych miały by noszone bez owijek jak normalne długie spodnie. Zebranie tych nogawek i solidne zawinięcie owijek wymaga troche pracy, ale członkowie grupy radzą sobie już lepiej.
Jeżeli chodzi o karabiny to masz rację, że są to mausery niemieckie i na razie musimy na nich bazowac, ale to też do czasu.
Jeżeli miałbyś jakieś sugestie czy też propozycje to chętnie je przyjmę. Pisz na forum, pw lub na meila: nsmhie@onet.eu
Pozdrawiam
zibi :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 22:23 
Plutonowy
Plutonowy

Teraz dopiero wpadlem na ten watek ale mimo to doloze swoje przyslowiowe trzy grosze. Jasne jest ze na zdieciach rekonstruktorow widac, ze sa pewne niedociagniecia,nie bede juz pisal jakie bo nie ma sensu .Jednakze nie dramatyzowalbym z tego powodu az tak bardzo jak pan Pablo na tym forum(nawiasem mowiac uwazalbym na jego miejscu bo to juz byl prawie stan przedzawalowy). Najwazniejsze ze sa checi nad reszta mozna zawsze pracowac. Tenze pan Pablo jeszcze niedawno mienil sie byc najwiekszym wrecz w malopolsce znawca I wojny sw, teraz zas widze ze jest najlepiej zorientowany jesli chodzi o 1 PSP i jeszcze 1 PSP AK ! Jest to tak smieszne ze wrecz zalosne. To moze policytujemy sie na PRZECZYTANA fachowa literature? A moze na nazwiska i pseudonimy? Itd Itp.....Zas na linku ktory podal,do wystawy z 2008 roku,wszystkie widoczne w galerii zdiecia i dokumenty NALEZA DO MNIE i zostaly przeze mnie wypozyczone na ta wystawe. Odczyt na temat uzbrojenia 1 PSP zywcem sciagniety z internetu....I kilka wykopanych z ziemi sztrucli.....Wiec jesli to jest fachowa wystawa i fachowa wiedza to jestem pod glebokim wrazeniem.....
Za inicjatywe Panie Zibi wielkie brawa.Teraz dopracujecie szczegoly i bedzie ok. Mozna przyjac krytyke ale sensowana a takie ujadaniem nie nalezy sie przejmowac.Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]