|
Popieram, link godny polecenia (na marginesie niemiecki serwer :), jednakże samej 27 WDP poświęcone jest około 1/4 z całej jej objętości.
Przy okazji mam pytanie, czy ktoś posiada Krwawą Łunę R. Kucharskiego? Szukam jej już od paru lat, bez efektu.
Na marginesie, moim profesorem na studiach z HP, był niejaki Prof. Czerniakiewicz. Okazało się, że jegomość służył w 27 WDP. Co ciekawe w trakcie dyskusji na temat wydarzeń z tamtego okresu w odniesieniu do 27 WDP zupełnie się wyłączał. Zagadnięty przez studentów odpowiadał wymijająco i szybko ucinał temat. Co ciekawe, w okresie komunizmu dochrapał się stopnia bodajże pułkownika. Nie było również tajemnicą, zresztą sam się niejednokrotnie chwalił, że w poprzednim ustroju pracował w wywiadzie wojskowym.
Zastanawiam się nad tym, jak to możliwe. Niby niedobitki z 27 po pobieżnej weryfikacji wcielani byli do Berlingowców, jednakże po wojnie od końca 45 np. w Lublinie poddawani byli bardzo szczegółowej weryfikacji czy nie są czasem zagrożeniem dla rodzącego się ustroju. Szukałem w różnych źródłach czegoś na jego temat, ale niestety bez efektu. Bynajmniej daleki jestem od rzucania oskarżeń, ale wydaje mi się to dziwne. Taka Dygresja :)
|