Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Matura 2010/11 Literackie świadectwo pobytu w (...) obozach
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 22:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam, w tym roku piszę maturę i obrałem sobie na ustną maturę z j. polskiego taki temat:

"Literackie świadectwo pobytu w hitlerowskich i sowieckich obozach. Omów zagadnienie, analizując wybrane utwory literackie."

Materiał zbieram z każdych dostępnych mi źródeł, dlatego pomyślałem, że niezapytanie na forum pasjonatów m.in. historii, byłoby grzechem. Temat wybrałem z powodu prostego - pasjonuję się historią, mimo to za każdą sugestię odnoszącą się chociażby do polecanej literatury omawiającej w/w temat, którą czytaliście i możecie polecić, bardzo dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Matura 2010/11 Literackie świadectwo pobytu w (...) oboz
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 22:58 
Generał Broni
Generał Broni

Borowski, Grzesiuk, Herling-Grudziński, Sołżenicyn, Nałkowska - tak na szybko co pamiętam.
Literatury nt. temat jest naprawdę sporo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 23:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak, tych autorów właśnie rozpracowuję, mimo to dziękuję, za sugestię. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 23:08 
Moderator
Moderator

Ustną też zdawałem z podobnego tematu. Tak naprawdę ten temat jest banalny i tak jak wspomniał Lipek jest masa literatury. Myślę, że te 5 nazwisk (oczywiście dzieł autorów) powinno Ci w zupełności styknąć i nie ma sensu szukać dalej tylko solidnie opracować prezentację na podstawie tych utworów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 23:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W sumie pewnie masz rację, ale spytać nie zawadziło. Jeżeli można wiedzieć, to czy używałeś jakiś wizualnych przekazów, które sprawiły, że komisja patrzyła w osłupieniu, czy tylko ciekawie omawiałeś temat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 23:16 
Moderator
Moderator

Bądź oryginalny i szukaj pozycji Stanisława Sterkowicza ;)

Pzdr.jura

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 23:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Autora nie znam, ale z Googli wynika, że ciekawy autor jak i napisane przez niego pozycję, rozważę to. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 23:47 
Moderator
Moderator

Cytuj:
W sumie pewnie masz rację, ale spytać nie zawadziło. Jeżeli można wiedzieć, to czy używałeś jakiś wizualnych przekazów, które sprawiły, że komisja patrzyła w osłupieniu, czy tylko ciekawie omawiałeś temat
Sztuczek magicznych nie stosowałem żadnych, tylko solidnie przeryłem temat, co do końca przed komisją mi nie wyszło z racji tego, że pochlałem dzień wcześniej i ciężko mi się na kacu gadało z trójką "wspaniałych".
Hajtman dobrze Ci też prawi - bądź oryginalny. W bibliografii uwzględnij jedną góra dwie pozycje, które ciężko dostać/mało się o nich mówi. Nałkowska, Sołżenicyn, Borowski czy inni znani za przeproszeniem są już nudni z punktu widzenia komisji, bo większość maturzystów, leci na łatwiznę czytaj na odpi..... w związku z czym komisja wie jak zagiąć biednego ucznia, a wybierając jakąś oryginalną pozycję zadasz klina trzem "wspaniałym" , gdyż najprawdopodobniej nie będą za bardzo znali treści i nie użyją szablonowych pytań zadawanych uczniowi. Możesz się śmiać ale ja w temacie pt "motyw kata i ofiary w literaturze polskiej" skupiłem się właściwie na tematyce obozów koncentracyjnych i.......... dla jaj posłużyłem się A.Pilipiukiem, a konkretnie Jakubem Wędrowyczem (chodzi o jedno opowiadanie, gdy Wędrowycz rzucał im granatami w okna, a potem oni się mścili na nim). Oczywiście jak najbardziej było to zgodne z tematem bo raz bimbrownik był ofiarą, a raz katem i vice wersa. Właściwie większość czasu przed komisją nawijałem o tym i osiągnąłem zamierzony cel - zadałem klina komisji. Nie bardzo wiedzieli co to za postać ten Wędrowycz więc pytania były banalne, gorzej już z Moczarskim, gdy pojechali ze mną ostro, no ale i tak wyszedłem na swoje. Także podsumowując, to niekoniecznie musi być to nudna i szablonowa prezentacja z wodotryskami, lecz projekt całkowicie odmienny choć w Twoim przypadku ciężko będzie wymyśleć coś bardzo zaskakującego, gdyż masz dość konkretnie sprecyzowany temat. Ja akurat wybrałem sobie taki, bo wiedziałem, że mam tu dużą swobodę w działaniu i szerokie pole do popisu. Właśnie takie tematy jasno skonkretyzowane potrafią być samobójem, bo fajnie brzmią ale po przystąpieniu do ich realizacji okazuje się, że brak pomysłu na coś ciekawego i budzimy się z ręką w nocniku (szczególnie biorąc pod uwagę to, że większość ludzi zaczyna tworzyć swój show średnio na 2 tyg. przed egzaminem :666 ). Jeżeli masz możliwość, to zmień ten temat na inny, w podobnych klimatach jak lubisz lecz taki gdzie będzie większe pole do popisu szczególnie biorąc pod uwagę dobór literatury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 23:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jak byś pozostał przy temacie to zajrzyj:
Eugenia Ginzburg "Stroma ściana"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 00:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Hm, kolejna rada, kolejny pomysł. :) Na zmianę jest już za późno, ale mam nadzieję, że dam radę. :1 Ten trop z mało znanymi pozycjami jest bardzo ciekawy. Myślę, że pójdę w tym kierunku, lecz wezmę też coś z kanonu lektur. Myślałem także, nad jakimś zobrazowaniem moich wypowiedzi - cały czas szukam czegoś oryginalnego. Książka Eugenii Ginzburg, wydaje się być także bardzo ciekawa, 18 lat tułaczki można zapewne ciekawie omówić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2010, 23:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam, po długich przemyśleniach wybrałem "Medaliony" Zofii Nałkowskiej oraz "Opowiadania" Tadeusza Borowskiego. Są to typowe utwory dla tego gatunku, ale postaram się z nich wycisnąć co się tylko da. Niedługo będę je także omawiał na lekcjach, więc będę miał możliwość zapunktować na lekcji i zapewne dowiedzieć się kilku rzeczy, o których wiedzą tylko starzy wyjadacze - poloniści. Oba utwory odnoszą się do hitlerowskich obozów i dlatego szukam jeszcze trzeciego tytułu odnoszącego się do obozów sowieckich i zarówno pasującego do pozostałych. Myślę także nad prezentacją kilku odznaczeń odnośnie tej tematyki, lecz nie wiem czy jest to dobry pomysł, co Wy o tym myślicie? - jakaś prezentacja w tle, antyramy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 17:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Do matury wziąłem jeszcze "Na nieludzkiej ziemi" Czapskiego, jednak czytanie tej książki sprawiło mi wiele trudu. Pracę i owszem miałem już od dawna skończoną w 90%, ale nie szło mi napisanie ani jednego zdania o tej trzeciej pozycji (któryś z kolegów wyżej pisał o tym fenomenie :lol: - lenistwo). Ale coś tam nastukałem i w konsekwencji wyszło 20/20, dzięki Wam za wszelką pomoc i pozdrawiam. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 15:24 
Generał Broni
Generał Broni

No i jak? :n :za ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 21:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

MarcinW napisał(a):
(...)i w konsekwencji wyszło 20/20(...)

Uzyskałem 100%. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2011, 16:51 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
hajtman napisał(a):
Bądź oryginalny...

Miałem zdawać nową maturę ale zdawałem starą, byłem oryginalny ale pani z komisji powiedziała że niestety nie przerabialiśmy tej lektury :ups: Czyli nie doczytana, dlatego czasami warto znać coś co nie jest normalne :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]