Teraz jest środa, 13 sierpnia 2025, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ziemie polskie w starożytności - kącik popularnonaukowy
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 11:32 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):

Z tym "nasze"to bym był ostrożny,no chyba,ze uznamy,że Goci i Wenedowie,to nasi przodkowie.

A nie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 12:20 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
zdzicho napisał(a):
Z tym "nasze"to bym był ostrożny,no chyba,ze uznamy,że Goci i Wenedowie,to nasi przodkowie.

A nie?
Jeśli dobrze bab pilnowano...

zdzicho napisał(a):
Ja wiem,że papier jest cierpliwy i wiele zniesie ale na widok tego: Słowiańscy królowie Lechii. Polska starożytna , autorstwa Janusza Bieszka . nikt nie reaguje :o :oops: :roll: :ups:
A w temacie "Biologia aniołów" podejmowałbyś dyskusję? "Słowiańscy królowie Lechii" to podobnie eteryczna substancja. Nie ma czego rozważać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 12:23 
Specjalista
Specjalista

W sumie wszyscy od Adama jesteśmy i Ewa też
Renald chociaż jedno słowo,że to bzdury,bo jeszcze doczekam,że "prawdziwi"Polacy bedą się na to cos powolywać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 12:43 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...jest wielce prawdopodobne, że byliśmy tu od dawna, na Łużycach jest to potwierdzone badaniami genetycznymi. Zaludnienie naszych obecnych ziem w tych czasach było tak nikłe, i nic dziwnego, że znalazło się też miejsce dla Gotów, Celtów i Wandalów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 13:26 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież wszystkie ludy zamieszkujące nasze ziemie na przestrzeni stuleci się ze sobą mieszały. Łużyce z Celtami i Germanami, potem Germanowie ze Słowianami. To nie było tak, że ktoś nagle włączył przycisk i jedne ludy znikały dokumentnie, a na ich miejsce pojawiały się nowe :)

Tylko w propagandzie PRL tak to wyglądało, że turbosłowianie Czech, Lech i Rus przyszli za wołaniem orła na ziemie pokryte pradawną puszczą, gdzie nikt nigdy wcześniej nie mieszkał :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 14:05 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
...jest wielce prawdopodobne, że byliśmy tu od dawna, na Łużycach jest to potwierdzone badaniami genetycznymi. Zaludnienie naszych obecnych ziem w tych czasach było tak nikłe, i nic dziwnego, że znalazło się też miejsce dla Gotów, Celtów i Wandalów.

Nie znam tych badań,bo od ładnych paru lat aż tak pilnie historii ziem miedzy Odrą a Wisłą nie śledzę,ale,że na Łużycach się potwierdziło to mnie nie dziwi.Przecież do dzisiaj mieszkają tam potomkowie słowiańskich Serbołużyczan.Wystarczy przejechać się do Cottbus/Chociebuża/aby się o tym przekonać.
"jest wielce prawdopodobne, że byliśmy tu od dawna"Zapewne wiesz o "odwiecznym sporze wśród historyków/nie tylko polskich/na ten właśnie temat.Większość uważa,że nasi przodkowie pojawili się na tych ziemiach w czasie wędrówki ludów.Są jednak i tacy,którzy twierdzą,że od początku naszej ery mieszkali tu Słowianie.Jednym z przedstawicieli tej grupy był prof.Kostrzewski.Osadnictwo słowiańskie przesuwał w czasy jeszcze wcześniejsze.Tak się dziwnie jednak składa,że ta teoria autochtoniczna pojawiała się zazwyczaj w czasie sporów politycznych kiedy trzeba było uzasadnić polskość tych ziem i to moim zdaniem tę teorię osłabia.Sojusz nauki i polityki nigdy nauce nie wyszedł na dobre.Ponadto nie ma żadnych dowodów materialnych na poparcie tej teorii/no chyba,ze pojawiło się jakieś wstrząsające odkrycie o którym nie wiem/.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 14:12 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
..Ponadto nie ma żadnych dowodów materialnych na poparcie tej teorii/no chyba,ze pojawiło się jakieś wstrząsające odkrycie o którym nie wiem/.

....ale o badaniach genetykow poddajacych mocno w watpliwosc teorie allochtoniczna zapewne słyszałes :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 16:35 
Specjalista
Specjalista

Tak,nawet gdzieś przeczytałem,że badania pokazały,że najbliżej jesteśmy spokrewnieni z Kirgizami :?
Jakiś taki sceptyczny jestem i zaczekam na dowody materialne :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 16:56 
Moderator
Moderator

Lepszego dowodu niż kod DNA możesz się nie doczekać.
Właściwie o jakich dowodach materialnych mówisz? Co to miałoby konkretnie być?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 16:57 
Podpułkownik
Podpułkownik

Proponuję poczytać http://www.historycy.org/index.php?showforum=52.
Dużo ciekawych tematów i dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 17:37 
Specjalista
Specjalista

Badania genetyczne to jedno,a interpretacja to drugie.
http://www.kyrgyzstan.pl/artykuly/popul ... tanki.html i czego to dowodzi?Chociaż w sumie taka kuzynka jest do przyjęcia :D
Dowody materialne potwierdzające ciągłość osadnictwa Słowian nad Wisłą od początku naszej ery.
Musiałbym odświeżyć swoja wiedzę,ale z tego co pamiętam,to na ziemiach o których mowa obserwują archeolodzy regres kultury materialnej w V w. i następnych w porównaniu do okresu wcześniejszego.Dotyczy to ceramiki,narzędzi,broni itp .Ale nie chce ciągnąć tego tematu bo moja wiedza na ten temat jest skromna niestety

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 17:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...ten cały bałagan w naszych genach to efekt wczesnośredniowiecznej wędrówki ludów i nierozważne, w tamtych czasach, preferowanie polityki multi kulti.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 18:48 
Specjalista
Specjalista

Tutaj fajny tekst na temat genetyki w służbie historii: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=47851

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 22:56 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Tak,nawet gdzieś przeczytałem,że badania pokazały,że najbliżej jesteśmy spokrewnieni z Kirgizami :?

Niedokładnie czytałes, chodziło o ludy perskie ...... nie wiem czy zwróciłes uwage ale np przeciętny Irańczyk ma zastanawiajaco europejskie rysy twarzy.
Nie jestem archeologiem, z racji wykształcenia bliżej mi do tych drugich czyli genetykow i dla mnie ich badania sa bardziej przekonywujace bo je rozumiem w przeciwieństwie do dosc niepewnych i czesto dowolnie intepretowanych wynikow badań archeo, z ktorych miedzy innymi wynika przywoływany tu regres kulturowy wystepujacy w V wieku po Chrystusie. Genetycy, ale nie tylko oni, bo i np kraniolodzy wykazali ze jest bardzo duze, graniczace niemal z pewnością, prawdopodobienstwo ciagłości pokolen do czasow przynajmniej epoki brązu na terenach obecnej Polski, nie przesadzając wcale czy przodkowie znacznej czesci wspołczennych Polakow byli czy tez nie byli Słowianami ...geny wykażą ciągłość biologiczna, ale nie przekażą info o języku, kulturze, wierzeniach czy identyfikacji plemiennej bądź narodowej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 07:43 
Specjalista
Specjalista

Przeczytałem dokładnie artykuł,do którego link podałem.Nie ma tam słowa o Persach,a tytuł brzmi Polak Kirgiz dwa bratanki :D .Niestety ta dziedzina jest mi obca i trudno abym się merytorycznie odnosił do takich rewelacji.Podejrzewam,ze kwestia interpretacji wyników ma duże znaczenie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]