Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 04:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Papiery na poszukiwania zabytków arch. na polu ornym
PostNapisane: czwartek, 18 lipca 2019, 18:32 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Nietajenko napisał(a):
Nietajenko nie ma fobii pisowskiej ino zauważa, że za rządów PISu właśnie hobby Nietajenki z eterycznego wykroczenia stało się przestępstwem ...

Kolego Nietajenko widać, że nie miałeś żadnych kontaktów z archeologami i pracownikami WKZ, muzeów. Trzeba było wcześniej, co najmniej od kilkunastu lat zainteresować się kulisami swojego hobby, poznać archeologów i urzędników, rozmawiać z nimi, dużo można się dowiedzieć, dużo wyciągnąć i z czasem zauważyłbyś co i jak się zmieniało, zmienia i dlaczego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 lipca 2019, 19:36 
Pułkownik
Pułkownik

Olek_65

Przeoczyles, na pewno przeoczyles to co wkleil Lipek jako kulisy zmiany prawa, przeoczyles to o czym napisal frank, przeoczyles chociaz w przeciwienstwie do mnie mieszkasz na stale w Polsce,
wlasciwie nie przeoczyles, nie chciales tego wiedziec bo latwiej zlozyc na kaczora
i tu nie o moja apolitycznosc chodzi ani Twoja bo jestes wolnym czlowiekiem ale chodzi o to, ze na forum rozwalacie kazdy watek kierujac go w strone czarnej dziury w ktorej sami tkwicie.. Juz byly wielokrotnie wstrzymywane na forum kampanie przedwyboczcze zgorzknialych agitatorow ale nawet z tych niepowstrzymanych nic dobrego nie wyniklo, truizmy infantyle diagnozy, prymitywne spostrzezenia polityczne..
wystarczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 lipca 2019, 20:02 
Malkontent

Ale ja się całkowicie z Lipkiem zgadzam !
Osobiście uważam że to głębszy problem (nie polityczny) - ONI - czyli Archeo, mimo wewnętrznych waśni są niezwykle skonsolidowani i skuteczni. . Bardzo rzadko zdarza się by jeden na drugiego nadawał.
Choć wały robią kosmiczne, to w przeciwieństwie do nas mordy trzymają krótko.

Skoro jednak Olusia do tablicy wywołałeś - odpowiem.
Alergicznie reagujesz na jakąkolwiek krytykę ''dobrej zmiany'' - razem to nawet przerabialiśmy - przejrzyj posty :666
Twój cyrk - Twoje małpy Nomennescio ...dla mnie to możesz w kuchni postawić sobie ołtarzyk Prezesa i się do niego modlić, ale w takim wypadku atak na kol. Nietajenko był (pisząc najdelikatniej) nietaktem ...
Amen.
:666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 lipca 2019, 20:57 
Moderator
Moderator

Gdyby w Polsce był klimat na Wielką Brytanię to naturalnie byśmy ją mieli. W Polsce jednak mamy silne lobby archeo, któremu do tej pory władza dawała inteligentny odpór wspomnianą przeze mnie eterycznością wykroczeń. Tu i wilk był syty i owca cała. Owszem, projekty mogły powstać już dużo wcześniej ale dopiero teraz nastąpił dogodny klimat w postaci "dobrej zmiany".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 08:40 
Generał Broni
Generał Broni

Wszystko Ci się pomieszało. Władza nie dawała żadnego "inteligentnego odporu" zakusom archeo, bo generalnie władza (ta, poprzednia i wszystkie wcześniej) ma gdzieś poszukiwaczy i nasze problemy. Inaczej. Oni w większości nie mają nawet swiadomości naszego istnienia, o niuansach prawnych i merytorycznych (konteksty, definicje zabytku itp.) nie mówiąc. Dla nich to jest abstrakcja. Na tym poziomie są inne problemy.

Więc jesli masz 460 gości, którzy nie mają zielonego pojęcia o danym zagadnieniu (poza pojedynczymi wyjątkami, bo niektórzy kopią, jak jeden Bardzo Ważny Polityk z rządu), a jesteś "profesorem magistrem docentem nauk stosowanych i wszelakich", to możesz przepchnąć każdy swój pomysł, nawet najbardziej absurdalny. Tak to działa. Po prostu archeo ma bezpośrednie przełożenie na legislację, bo mogą swoje stanowisko poprzeć autorytetem naukowym i jakąś tam merytoryką. A poszukiwacze? Przecież nasz wizerunek to podtatusiały Indiana Jones w moro szukający obrączek na plaży i w wolnej chwili rozbrajający niewybuchy. Jak myślisz, kogo posłuchają politycy?

Więc naprawdę nie chodzi tu o żaden "klimat", "dobre zmiany" i inne bzdury. Ta nowelizacja i tak by weszła, nawet gdyby rządzili nami reptilianie albo mongolscy pasterze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 13:28 
Moderator
Moderator

Lipek. :luv :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 15:33 
Moderator
Moderator

Nie wiem czy nowelizacja "by weszła". Nie wiem również czy babci wyrosłyby wąsy. Wiem za to ze stuprocentową pewnością, że nic takiego nie stało się 25, 20, 15, 10, nawet 5 lat temu. Stało się teraz i doskonale wpisuje się w tendencję do rozszerzania wpływu tzw. państwa i jego pęczniejących instytucji na każdą z dziedzin życia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 15:44 
Pułkownik
Pułkownik

I tym razem zgadzam sie z Lipkiem. Oczywwiscie jest kilku lub kilkunastu poslow posiadajacych jakas wiedze w innych dziedzinach niz wygrywanie wyboror ale wiekszosc pomyslow legislacyjnych przychodzi z zewnatrz. A jak dziala to "zewnatrz" to mozemy przesledzic na przykladzie uczestnictwa PZE w przygotiwaniech do zmian nas interesujacych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 16:05 
Generał Broni
Generał Broni

Przełomowym był rok 2011 - sprawa sapera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 16:41 
Kapral
Kapral

Renald napisał(a):
Nie wiem czy nowelizacja "by weszła". Nie wiem również czy babci wyrosłyby wąsy. Wiem za to ze stuprocentową pewnością, że nic takiego nie stało się 25, 20, 15, 10, nawet 5 lat temu. Stało się teraz i doskonale wpisuje się w tendencję do rozszerzania wpływu tzw. państwa i jego pęczniejących instytucji na każdą z dziedzin życia.

Wszystko na temat dobrej zmiany.
Pozdrawiam
Mateusz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 22:19 
Generał Broni
Generał Broni

Renald napisał(a):

A ja wiem, bo wiem kiedy zaczęły się pierwsze podchody do zmiany ustawy i były to czasy "kwitnącej demokracji". Naprawdę czasami warto wyjść z własnej bańki światopoglądowej i spojrzeć na pewne sprawy z boku. Jeszcze raz przypominam, że za nowelizacją swoje łapska podnieśli wszyscy od lewa do prawa, z "obrońcami demokracji" włącznie.

A czemu nie stało się to 15 czy 20 lat temu? A ilu poszukiwaczy znałeś 20 lat temu? Bo u mnie w mieście było ich kilku-kilkunastu, a teraz pewnie powyżej 100, ciężko to w ogóle oszacować. Kiedyś jak wychodziłem we wsi na pole z wykrywaczem to ludzie podchodzili i się pytali, ile dostaną za swoją ziemię bo na pewno jestem z jakiejś agencji co autostrady będzie budować. A dzisiaj znam wioski na zapadłej prowincji, gdzie w co drugiej chałupie jest wykrywacz. Drzwi od obory się rozpadają ale ACE 250 w sieni stoi.

Nie oszukujmy się, po części sami ukręciliśmy bata na siebie. Te wszystkie kanały detektorystów na YT, zdjęcia w grupach na FB, debilne programy telewizyjne, szopka ze Złotym Pociągiem, parcie na szkło różnej maści stowarzyszeń, wysyłanie zapytań do WKZ - archeolodzy i urzędasy dostali na tacy dowód, jaka jest skala zjawiska. I zareagowali tak jak mają zapisane w swojej mentalności - zakazać, karać, prześladować. A że przy okazji policjanci mogą sobie łatwo zrobić wyniki? Same pozytywy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 22:25 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lipca 2019, 23:18 
Porucznik
Porucznik

Lipek gdyby nie PIS to by ja dyskutowali jeszcze pare lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lipca 2019, 13:49 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek :za
14 maj 2012 r. "DEKLARACJA WS. DETEKTORYSTÓW" http://snap.org.pl/rezolucja/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lipca 2019, 16:09 
Specjalista
Specjalista

No właśnie :)
maj 2012 deklaracja SNAP i brak reakcji rządu w 2012,2013,2014 i 2015
październik 2015 wybory, zmiana władzy i:

28.11.2016 stanowisko SNAP przekazane nowemu ministrowi kultury 18.01.2017
"Inicjatywa w sprawie podjęcia działań ograniczających masowe zjawisko niszczenia stanowisk archeologicznych, grobów i cmentarzy wojennych przez tzw. poszukiwaczy skarbów." http://zdziennikaodkrywcy.pl/stowarzysz ... kiwaniach/
14.03 2017 gotowy projekt zmiany ustawy przekazany do Sejmu
22.03.2017 I czytanie
20.06.2017 II czytanie
22.06.2016 III czytanie i uchwalenie zmian w ustawie
02.08.2016 Prezydent podpisał
Szybko poszło :D w pół roku. Poprzedni rząd olewał SNAP przez 4 lata

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]