Teraz jest środa, 8 października 2025, 01:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 16:22 
Kolega Żwirka

Panowie gratuluje bardzo dobrej i udanej akcji :)

Pozdrawiam
Kamiś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 21:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeszcze tylko napisz Trbn ze uzywales standardowej sondy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 21:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeśli to pole jest tak bogate w fanty, jak opisujecie i biorąc pod uwagę fakt, że już wcześniej kopał tam tabun ludzi a wciąż coś wychodzi, to "rzezimieszkom" będzie się oplacało zaoranie tego miejsca i na pewno wyskoczy tam jeszcze milion rzeczy :))

Trbn napisał(a):
Zresztą nie wiem czy coś jeszcze znajdą ponieważ teren został przeczesany centymetr po centymetrze i trzeba miec wyjątkowe szczęście,żeby coś jeszcze w tym roku tam trafić. Zresztą sam sprzęt który był używany sugeruje, że będzie tam bardzo czysto( co nie znaczy że wszystko zostało wykopane) Moim zdaniem to będzie jedno z najczystszych pól w polsce ;)
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 21:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bylem tam dzisiaj.
Pelno dolkow i swiezych (chaotycznych) sladow trepow.
Watpie, zeby to byla pozostalosc po waszej wspolpracy.
Gdyby chociaz taka czerwona tabliczke tam postawic...Po zamieszczonych fotkach kazdy teraz bedzie mogl błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" to miejsce.
Tragedia.Piszcie, co chcecie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 22:35 
Specjalista
Specjalista

pytanie ktore moze jest smieszne ale ważne dla mnie :), jaka metodą przeszukiwaliście pole wzdłuż czy w poprzek chodząc???
chodzi o technikę

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 23:28 
Moderator
Moderator

Coinmaster napisał(a):
pytanie ktore moze jest smieszne ale ważne dla mnie :), jaka metodą przeszukiwaliście pole wzdłuż czy w poprzek chodząc???
chodzi o technikę

pozdrawiam

Wyznaczone pasy na polu i każdy teoretycznie miał robić dany sektor, miało to być na zasadzie zamieniania się sektorami po jakimś czasie (tak a by inne sprzęty też mogły połazić po danym sektorze), a w praktyce wyszło to tak, że każdy sobie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 23:44 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Coinmaster napisał(a):
chodzi o technikę

pozdrawiam

We wszystkich możliwych kierunkach, łącznie z szukaniem na tzw. sznurek :)

Czytam i czytam i co raz bardziej się w tym gubię.
Jeden mógł tam kopać (po czym jest mu żal, iż tego nie robił), drugi szukał tam po czym twierdzi, że to jednak nie tam (taki wniosek wysnułem po lekturze tego postu).
Panowie, śmiem twierdzić, że na to miejsce nikt nie wszedł przypadkowo, tylko dobrze wiedział, że kopię na stanowisku archeologicznym i tropem wzmianki w literaturze trafił na to pole. (chyba, że było tam takie eldorado, że artefakty leżały na wierzchu, a my zbieraliśmy pozostałości wcześniejszej grabieży)
Ilość uzyskanych przedmiotów przez obie akcję spowodowana była tylko tym, że każdy dał z siebie ile mógł tzn kilkanaście godzin machania dziennie.
Żadne tablice nic nie dadzą, bo zawsze się trafi jakiś oszołom co dla paru złotych przewróci to miejsce do góry nogami.
Pozostaję mi zaapelować do wszystkich czytających o zaniechanie wszelkiej penetracji tego terenu. Jest to stanowisko, które wniesie wiele do wiedzy nad tematem obecności Celtów na terenie obecnej Polski, a zdobyte tam artefakty nie zalegną w magazynie, czy też nie dostaną nóg, ale trafią do muzeum i będą cieszyć oczy zwiedzających.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 12:08 
Główny Administrator
Główny Administrator

Wkrótce będziemy mieć do wglądu plan stanowiska z "namiarami" naniesionymi przez geodetę. Okaże się wtedy, w którym miejscu znajdowało się szczególne zagęszczenie znalezisk. Być może takich miejsc będzie więcej. W przyszłym roku mamy tam wejść z ciężkim sprzętem :) i ryć do dna jak na Truso.
Chętnych do zobaczenia kolekcji znalezionych przez nas zabytków zapraszam na prelekcję, która odbędzie się 25 listopada w Muzeum Miejskim w Gliwicach. Temat będzie poszerzony o celtów w Czechach i Austrii. Szczegóły wkrótce :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 14:30 
Specjalista
Specjalista

FDJ a czy dla tych co nie zobacza a miejscu zrobicie jakas galerie na necie :( chętnie bym pooglądał !!!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 19:31 
Główny Administrator
Główny Administrator

Hm tego nie mogę obiecać bo jakby prawa autorskie, na razie, ma prowadzący wykopaliska archeolog Marcin Rudnicki i KOBIDZ /przynajmniej do czasu pierwszej publikacji/
Obiecał jednak, że w późniejszym czasie będą one ogólnodostępne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 22:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

a sami nie robiliście zdjęć? (nie wierzę, że nie :) )
Na Wasze zdjęcia nikt nie ma praw autorskich. Chyba, że ktoś ma prawa autorskie na te celtyckie wyroby i nie pozwala pokazywać ich zdjęć :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 01:16 
Moderator
Moderator

Mam ponad 40 zdjęć z soboty, ale na temat opublikowania juz pisałem.

Co do metod poszukiwań, wykrywaczy itp. Taka 1/24 statera jak została znaleziona i położy się ją na powierzchni ziemi to może da się ją wykryć z10 cm. Proscan na max czułości swoim ML SE wyciągnął 4 i 1/2 złotej monety góra z 5 cm.I chyba On wyciągnął najwięcej tego dnia, więc można go "użyć jako wzorca". Wykrywacz identyfikował ją "nisko" (folia, żelazo, ale nie jako złoto). ACE 250 widział ją z 4-5 cm ,ale jako żelazo (pierwszy prostokąt) więc w tak zaśmieconym terenie znalezienie kanarkiem statera to fuks (do momentu jak nie spróbowalem na znalezionym staterze - nie kopałem żelaza). Ale jeden z kolegów z ACE pomalowanym na zielono ;) stosując niekonwencjonalne metody znalazł trochę monet (właścicielu zielonego ACE ujawnij się). Pole jest przeczesane z fantów większych niż moneta 1 gr (co nie znaczy, że wydobyto wszystko). Natomiast mniejsze na pewno są i trzeba sprzętu najwyższej klasy by je odnaleźć. Nie mówiąc o tym, że po każdej orce będą wychodzić nowe. Mnie z wyjątkiem skrzynki amunicyjnej wytarganej z 50 cm (i kto mówił że ACE nie znajduje się militarki?) nie udało się nic znaleźć ,ale była zabawa, nauka, wspaniałe towarzystwo, dobre jedzonko i ogólnie wspaniała atmosfera Pozdrawiam, Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 23:19 
Moderator
Moderator

Paczka zdjęć z mojej cyfrówki :
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 października 2007, 21:00 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ukazał się właśnie październikowy nr Focus Historia a w nim na stronie 18 znajduje się artykuł z naszej akcji :)
Początek podoba mi sie najbardziej -
"To rzadki widok, by na jednym stanowisku archeologicznym wspólnie i do tego legalnie pracowali archeolodzy i amatorzy - poszukiwacze skarbów"

ps. na jednym ze zdjęć klamra z damskiego pasa znaleziona przez Mira :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 października 2007, 21:12 
Radkoff Pierwszy Wielki

:1
Powinni gdzies jeszcze zamiescic ta fotke malego zlotka na palcu - zdjecie niesamowite :za

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]