Witam
Na to miejsce przybyli kiedyś tu ludzie ,wykarczowali las i osiedlili się .Gdy zniknęli pozostawili po sobie tylko groby i to co nie było już im potrzebne .W to miejsce znowu wrócił las. Po tysiącu lat inni ludzie na skraju tego lasu odkryli, że jest tu ruda żelaza ,tak bardzo potrzebna do wytwarzania broni i narzędzi i znowu część tego lasu wycieli na „podpałkę” do dymarek /pozostałości ich także odkryłem-piec dymarkowy/ a na polanach tego lasu w kurhanach pochowali swoich bliskich. Potem znowu las posiadł to miejsce i trwał do drugiej połowy XX wieku, kiedy to definitywnie go wykarczowano i w jego miejsce rolnicy posiali zboża.
Wiosną tego roku „trafiłem” w to miejsce i przedstawię teraz to co odkryłem
1. Krzemienne wytwory /krzemienie ,krzemienie(1)/w tym jeden krzemień czekoladowy z charakterystyczną powierzchnią- przypominająca wytwory paleolitu/ szczegóły pod adresem:
viewtopic.php?f=29&t=1119772. Prawdopodobnie dzieła sztuki wykonane w kamieniu lub przystosowanie naturalnie wytworzonych kamieni jako rzeźby.
a/-krzemień czekoladowy z częściową korą i patyną kształtem przypominające siedzącego ptaka/szczegóły pod adresem:
posting.php?mode=post&f=29 b/pod koniec paleolitu istniał kult matki ,a charakterystyczne przedmioty tego kultu to figurki kobiece oraz stylizowane kamienie przedstawiające kobiece narządy rodne – dwa takie kamienie posiadają cechy przypominające te pradawne „świątki”/sromy-sromy(3)/
c/być może także kamień /kamfig(2)/ jest stylizowaną figurką kobiecą lub np. małą łyżką oliwną lub po prostu tworem natury
d/biała łuska małża przypominająca mały grocik lub symbol serca/f1,f1(1)-f1(3)/
e / ciekawie ukształtowana brązowa krzemionka/kamfig(4)/
f/ kamień /konfig(3)/
g/naturalnie /?/ zerodowany” kamień /konfig(5)- „bollo”/?/
3. Przedmioty z z różnych rodzajów kamieni mogące być narzędziami
a/ „klin” z skamieniałego drewna/kam narz(4)/
b/rozcieracz żarnowy /rozcieracz/o łukowatej powierzchni z śladami eksploatacji oraz specjalnie wyprofilowanym bokiem na wygodne trzymanie w ręce
c/ fragment osełki o przekroju czworokątnym/kam narz(1)/
d/fragment toporka lub siekierki gładzonej/kam narz/
e/narzędzie /?/profilowane o przekroju soczewkowym/kam narz(2)/
f/ narzędzie /?/profilowane o przekroju trójkątnym /kam narz (3)/
g/fragment siekierki płaskiej z śladami eksploatacji/siek1/
-przedmioty :e ,f, g wykonane z skały krystalicznej o następującej strukturze/kam narz zgł/
h/ silnie zorodowany/ślady „kraterów” / kamień o przekroju trójkąta prostokątnego//tl(1) i ciekawym zgładzie /tl/
4. Bryłki o właściwościach magnetycznych z bardzo ciekawymi zgładami/magn1,zgłady-zgłady(7)/
5. Przedmioty metalowe/metal/
a/wężowata przecięta wzdłuż rurka z brązu lub mosiądzu w środku wypełniona ołowiem z wystającymi wąsami- zaczepami/metal(1)-metal(2)/
b/stalowe narzędzie przypominające „ gruby skalpel’/metal(3)/
c/blaszka z metalu w kolorze złotym /mosiądz ,brąz?/-/metal(4)/
d/ połowa dużej podkowy.
6. Fragment naczynia ceramicznego grubościennego z ornamentem łezkowym i falistym/c1/
7. Przedmioty ze szkła
a/pokryty warstwa kory wapiennej i silnie zorodowany fragment szkła brązowego z „kraterem”/spatynowane szkło-spatynowane szkło(1)/
b/ duży guzik z czarnego nie przezroczystego szkła ze szlifem fasetowym z uszkiem z brązu/guzik/
Te wszystkie przedmioty niewątpliwie w dalekiej i niedalekiej przeszłości były częścią ludzkiej egzystencji.
Nie wiem czy właściwie zinterpretowałem ich przeznaczenie ale na pewno są bardzo ciekawe i nietypowe
A na koniec pożegnał mnie piękny zachód słońca/zs/