Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 15:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dlaczego w muzeach nie ma monet?
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 01:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Chciałbym zadać pytanie retoryczne, dlaczego miłośnik monet, jednych z najwierniejszych przyjaciółek konekstu, nie może ich obejrzeć w ŻADNYM muzeum w Polsce? Ostatni będąc w "muzeum" miasta Krakowa w podziemiach Sukiennic spodziewałem się adekwatnych do miejsca efektów. Niestety, tysiącletnie targowisko przyniosło tylko multimedialne prezentacje i kopie(!!!!!!!!!!!!!!!!) groszy praskich... Każdy z nas za jeden metr sześcienny spod Sukiennic dałby......sto miejscówek... niestety, w głębokim na 7 metrów wykopie nie znaleziono NIC co można by pokazać gawiedzi...Sam chłam który dałoby się upchnąć na pendrajwie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dlaczego w muzeach nie ma monet?
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 07:21 
Specjalista
Specjalista

jak w żadnym??????

np u mnie zapraszam na stałą wystawę monet polskich od średniowiecza do PRL do muzeum Lubelskiego na Zamku w Lublinie

ostatnio byłem w Krakowie no ale problem do narodowego nie dotarłem a tam jest trochę monet pokazanych w muzeum Czartoryskich otwarta starożytność ale monety tam pokazane cudne no i muzeum Hutten Czapskiego zamknięte ale np w podziemiach rynku zobaczysz cuda Łokietka i Kazimierza wielkiego kilkanaście pięknych denarów z wykopalisk. We Wrocławiu w Muzeum Narodowym jest stała mała ale jest wystawa :)

ps. pod Sukiennicami co do kopi to były wyłącznie grosze krakowskie Kazimierza Wielkiego. W oryginale to był fragment takiego grosza tak gdzieś 1/5całości

Pamiętaj że Ty na monety patrzysz inaczej a większość ludzi przechodzi obok i ma to gdzieś dla nich to małe byle co przy mnie np rodzina stwierdziła że to są jakieś plomby bo obok jak wiesz jest ekspozycja plomb... inni patrzą na to dziwnie bo cóż począć jak nie mają pojęcia o tym - ale jak byś napisał ile są warte o to już byś zobaczył ich zainteresowanie

Co więcej znalezisk spod Sukiennic jest o wiele więcej ale koncepcja wystawy zakłada ukazanie ich w jakieś części a nie całości - bo miejsca by zabrakło. Co do chłamu jak to określasz życzę Ci abyś taki tylko znajdował na swoich miejscówkach. Trochę pokory... Spójrz inaczej jakie dzięki temu muzeum jest zainteresowanie przeszłością wśród młodych i starszych pokoleń Polaków i nie tylko - i to się liczy najbardziej - a numizmatyka cóż jest i będzie zmarginalizowana nie tylko w wystawiennictwie ale również w wykorzystaniu jako źródło historyczne, gdyż niewielu historyków tak na nie patrzy a jak wie co to jest to i tak nie wie jak wykorzystać,

Co do przewodniego pytania powyższa informacja uwidacznia się tam Gabinety Numizmatyczne działają w muzeach czasem jakąś wystawę zrobią ale i tak ich działania są w dalekim poważaniu zwiedzających zauważ jak ludzie oglądają takie wystawy... przelecą i po wszystkim a jak zobaczą skarb monet talarów najlepiej o to się zatrzymają i stwierdzą o taki mieć bylibyśmy bogaci... stąd są podstawowe a do tego jeszcze inne problemy np techniczne co do ekspozycji tego typu zabytków na którą nie mają kasy!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 10:13 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Nie wiem jak teraz, ale jakieś dwa lata wstecz na Wawelu było sporo moniaków - raczej grubsze nominały - było na czym oko zawiesić. Myślę kolego, że po prostu miałeś trochę pecha z tym zwiedzaniem. Do trzech razy sztuka. Przy okazji - gdzie można zobaczyć bochen ołowiu wykopany nieopodal?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 10:39 
Specjalista
Specjalista

Tadeusz43 napisał(a):
Nie wiem jak teraz, ale jakieś dwa lata wstecz na Wawelu było sporo moniaków - raczej grubsze nominały - było na czym oko zawiesić. Myślę kolego, że po prostu miałeś trochę pecha z tym zwiedzaniem. Do trzech razy sztuka. Przy okazji - gdzie można zobaczyć bochen ołowiu wykopany nieopodal?

właśnie w muzeum pod Sukiennicami nieopodal gabloty z monetami na wprost :) jest cudny :)

co więcej są 4 oryginalne pochówki szkieletowe z wyposażeniem gdzieś tak z XIII w.

a i jest piękna trasa rzemiosł na miejscu dawnych kramów no cuda jakie noże sakiewki buty precjoza sztuki średniowiecznej złotników itp. warto naprawdę tam być inny świat :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 12:14 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.Zapraszam do Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi.Największa ( podobno ) kolekcja monet w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 lipca 2011, 12:20 
Specjalista
Specjalista

toperz0 napisał(a):
Witam.Zapraszam do Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi.Największa ( podobno ) kolekcja monet w Polsce.

Największa to Kraków muzeum Hutten Czapskiego - Odział Muzeum Narodowego w Krakowie - teraz w przebudowie :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 22:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

Muzeum w Łodzi ma całkiem fajna kolekcję monet, od p.n.e do współczesności. Grosz Krakowski ze skarbu w Ozorkowie też tam jest:) Ponadto kilka skarbów.
Bardzo chętnie odwiedzam to muzeum bo oprócz działu numizmatycznego jest całkiem fajny dział archeologiczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2011, 23:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No to zapraszamy do Łodzi - zbiory naprawdę warte polecenia. Na jeden raz trudno całość ogarnąć bo co chwile jakaś ciekawostka pięknie wyłożona. Ja tam zaglądam regularnie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2011, 07:10 
Specjalista
Specjalista

yarko napisał(a):
No to zapraszamy do Łodzi - zbiory naprawdę warte polecenia. Na jeden raz trudno całość ogarnąć bo co chwile jakaś ciekawostka pięknie wyłożona. Ja tam zaglądam regularnie :)

a może koledzy z Łodzi wrzucą jakieś fotki :) szczególnie dla tych co nie mogą znaleźć monet w muzeach :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2011, 16:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zdjęcia pstrykane w ubiegłym roku w Sandomierzu /Dom Długosza/
Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2011, 16:16 
Specjalista
Specjalista

no te denarki mnie się podobywują :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2011, 01:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wiem , wiem, jako malkontent zebrałem gromy. Są oczywiście eksponowane monety w Polsce w różnych muzeach. Niestety Muzeum np. Wolina prezentuje tylko kilka denarków krzyżowych, siedząc, dosłownie na monetach; podobny zarzut sformował mi się wobec podziemnego muzeum pod Sukiennicami, kilka denarów i kopie groszy.... Będąc w Bode Muzeum w Berlinie w Gabinecie Numizmatycznym po prostu chciałoby się zobaczyć coś podobnego. Kilkanaście sal wypełnionych po brzegi monetami, gabinet numizmatyczny....dużo polskich monet. Wiem, oni "zbierali" te monety długo i intensywnie. Nam zostały puste klasery po ich "zbieractwie" tak czy śmak chciałoby się zobaczyć denar Mieszka czy Chrobrego zakupiony przez jakieś muzeum, ja bym się tam przejechał...:). Chodziło mi o pozycję monet w polskim muzealnictwie, według mnie, marginalizowaną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2011, 05:37 
Specjalista
Specjalista

porewit napisał(a):
Wiem , wiem, jako malkontent zebrałem gromy. Są oczywiście eksponowane monety w Polsce w różnych muzeach. Niestety Muzeum np. Wolina prezentuje tylko kilka denarków krzyżowych, siedząc, dosłownie na monetach; podobny zarzut sformował mi się wobec podziemnego muzeum pod Sukiennicami, kilka denarów i kopie groszy.... Będąc w Bode Muzeum w Berlinie w Gabinecie Numizmatycznym po prostu chciałoby się zobaczyć coś podobnego. Kilkanaście sal wypełnionych po brzegi monetami, gabinet numizmatyczny....dużo polskich monet. Wiem, oni "zbierali" te monety długo i intensywnie. Nam zostały puste klasery po ich "zbieractwie" tak czy śmak chciałoby się zobaczyć denar Mieszka czy Chrobrego zakupiony przez jakieś muzeum, ja bym się tam przejechał...:). Chodziło mi o pozycję monet w polskim muzealnictwie, według mnie, marginalizowaną.

Tak jak napisałem wszytko zależy od ludzi i finansów, a przede wszystkim od muzealników którzy w większości - stare pokolenie - ma gdzieś robienie czegokolwiek dzięki czemu idąc do tego samego muzeum co jakiś czas oglądamy np od 15 lat stałą wystawę... porażka

Zaś w niektórych muzeach gabinety działają prężnie i jeśli przekażą ludziom numizmaty jako źródło do poznania historii robią wystawy czasowe i eksponują dary i nabytki wygląda to zupełnie inaczej

Wiesz jedni mają niedosyt malarstwa inni białej broni jeszcze inni że w muzeum nie ma wystaw filatelistycznych albo kart telefonicznych pocztówek fotografii odznaczeń itp. co kto lubi chciałby oglądać :) ale trzeba wszystkiego po trochu pooglądać :) Więc aby spełnić Twoje życzenie podesłałem Ci link, przejedź się tam i zobaczysz wiele pięknych numizmatów. Co więcej za jakiś czas wróć do Krakowa do muzeum Hutten Czapskiego i obejrzysz najważniejszą kolekcję monet w Polsce no i najcenniejszą...

Co do Sukiennic i ekspozycji podziemnej - powiem tak Ci co byli wiedzą ile jest kopii groszy a ile oryginalnych denarków Władysława Łokietka i Kazimierza Wielkiego a na ostatniej półce miks denarów i półgroszy Jagiellońskich od Władysława Jagiełły do Zygmunta Starego.... i dobrze wiemy że nie jeden kolekcjoner pękł by z dumy jakby miał tyle co tam pokazanych denarków piastowskich a i nie jedne lokalne, jak i większe nawet centralne muzeum miałoby się czym szczycić o np w Lublinie mają jednego denara Łokietka :666

Także w przypadku tej ekspozycji ja naprawdę bym stonował bo tam jest co pooglądać, a akcent numizmatyczny, choć dla nas za mały jest naprawdę dobry, słuszny i wystarczający dla gawiedzi - która o monetach wie wszytko jak i o innych aspektach naszej Polskiej przeszłości :usta

Życzę koledze miłego zwiedzania wymienionych muzeów, wymienionych przez przedmówców :)

http://www.nbportal.pl/pl/np/numizmatyk ... muzeum-nbp

http://www.nbportal.pl/pl/np/numizmatyk ... tyczne-nbp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2011, 21:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Muzeum okręgowe w Toruniu, - talary, dukaty i całe mennictwo toruńskie a do tego kilka skarbów monet.

http://www.muzeum.torun.pl/spacer.php?p ... -1001-0074

http://www.muzeum.torun.pl/spacer.php?p ... -1001-0075

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2011, 21:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Będąc niedawno w Kaliskim muzeum, byłem oprowadzony przez znakomitości tamtejszych osób :piwo :pub , mowa o św. trójcy (pozdrawiam) i dzięki za oprowadzenie :) jest tam na wystawie skarb monet z XI wieku. Nawiasem pisząc bardzo ładny stan moniaków :666 i już w następnym tygodniu znowu go zobaczę , a naprawdę warto :D

At. mam nadzieję, że w tym czasie dobudowali nowe piętro :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]