Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 23:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Srebrny skarb z Kalisza
PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 16:36 
Weteran
Weteran

Archeowieści
Wojciech Pastuszka
18 października 2012Posted in: Archeologia, Najważniejsze, Polska

3,8 kg wczesnośredniowiecznych srebrnych przedmiotów znaleźli archeolodzy na polu w Kaliszu-Dobrzecu. Ukryty w garnku skarb pochodzi z XI/XII w. O skarbie naukowcy dowiedzieli się w ubiegłym roku od mieszkańca pobliskiego osiedla, który na polu znalazł trzy bryłki metalu – zaintrygowany znaleziskiem przyniósł je do siedziby Kaliskiego Stanowiska Archeologicznego Instytutu Archeologii i Etnologii PAN. – Bezkształtne przedmioty okazały się być tzw. plackami srebra, które znajdowane są w skarbach wczesnośredniowiecznych z terenu Polski i Połabia – opowiada kaliski historyk Sławomir Miłek, który uczestniczył w wykopaliskach. Kaliscy badacze niezwłocznie podjęli w porozumieniu z kaliską Delegaturą Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków prace mające na celu zabezpieczenie i eksplorację znaleziska. W pierwszym rzędzie musieli zidentyfikować dokładne miejsce zdeponowania kruszcu. Udało się to dzięki badaniom powierzchniowym z użyciem detektorów metali, w których pomagali wolontariusze. Okazało się, że skarb ukryty był w glinianym naczyniu, częściowo zniszczonym w czasie orki. Łącznie archeolodzy odkryli 570 srebrnych przedmiotów, a w samym garnku jeszcze 200 o łącznej wadze 3,8 kilograma. Skład zespołu jest dość nietypowy, ponieważ większość zabytków stanowiły tzw. placki srebra, które w innych depozytach stanowiły zazwyczaj tylko niewielką domieszkę do monet. Skarb datować można na przełom XI i XII w. dzięki fragmentowi denara krzyżowego, który był jedną z dwóch monet obecnych w tym zespole – opowiada Sławomir Miłek. Być może skarb należał do jubilera bądź mincerza i był przygotowany do dalszej obróbki. Warto przypomnieć, że w tym czasie w Kaliszu funkcjonowała prawdopodobnie w grodzie na Zawodziu mennica denarów krzyżowych palatyna Sieciecha i księcia Zbigniewa.

więcej plus zdjęcia

http://archeowiesci.pl/2012/10/18/srebr ... z-kalisza/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Srebrny skarb z Kalisza
PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 20:40 
Moderator
Moderator

Na zdjęciu ze znalazcami z Kalisza,spodziewałem się ujrzeć jakichś ładnych wolontariuszy + naukowca (może nawet w okularach...).A tu chyba pomylili fotki i dali jakieś o chuliganach...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 01:27 
Kapitan Petersen

idol napisał(a):
A tu chyba pomylili fotki i dali jakieś o chuliganach...

No co Ty, przecież to bezdomni. Ten brodaty to nocuje w kanałach pod dworcem centralnym. Pół Polski go zna. :)

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 18:50 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich i szkoda że wątek ten odczytałem dopiero po takim długim czasie,ale co się odwlecze to nie uciecze...otóż drodzy koledzy dla waszej wiadomości prostując wasze puste komentarze, nadmieniam iż na tym zdjęciu w artykule o skarbie z kalisza jestem ja osobiście wraz z ekipa która wspolnymi siłami przyczyniła się do wydobycia owego skarbu, są tam pracownicy muzeum kaliskiego,a ten pan z broda opisany przez was jako dworcowy bezdomny,to bardzo liczący się w środowisku,pracownik i archeolog muzeum kaliskiego...nadmieniam iż żaden z owej fotografii nie jest huliganem i nigdy żaden z nich nie mial najmniejszego konfliktu z prawem..jestem bardzo dumny z tego iż mogłem jako amator detektorysta wspólnie z nimi spędzić wspaniale chwile podczas prowadzonych prac wykopaliskowych,a wy na przyszłość zastanówcie się co piszecie prostaki i nie miejcie potem pretensji że archeo nie chcą z wami wspólpracować, bo po takich komentarzach na forach to wcale im się nie dziwie...pozdro..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 18:56 
Specjalista
Specjalista

:roll: :? :ups: :lol: :lol: :lol: :D i se glebłem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 19:44 
Weteran
Weteran

fidżi chłopaki polewają, bo znają ludzi z fotki - część osobiście jak mnie czy eme5, to nie po to żeby kogoś obrazić, jakby było inaczej to bym sam zaprotestował.
Pozdrawiam tą drogą, bo po przeprowadzce trudno się na Ciebie natknąć :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 20:01 
Szeregowy
Szeregowy

teraz to już kumam hehe,pozdro chlopaki,rzadko wpadam na wasze forum to też nie wiem z kim mam do czynienia,ale troche sie wk... że jakis zajscuch jedzie po naszej focie hehehe,co tam u was słychać?? ja jak wiecie wyprowadziłem się z bujnickiego,i teraz układam sobie wszystko od nowa,no i po rocznej przerwie zamierzam wrócic na łono natury tak że nie długo może się spotkamy na jakimś poletku i spijemy browarka...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 20:19 
Weteran
Weteran

czemu nie, też rzadko chłopaków widuje oprócz jarego, z hubertem raz na piwie byłem a marcin teraz w Polsce bywa raz na dwa tygodnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 20:42 
Szeregowy
Szeregowy

Huberta widziałem w sobotę na szale kajakiem pływał,wlaśnie umówiliśmy się na piwko,Jarego dawno nie widziałem,no i wiem że Marcin na obczyżnie,nawet nie wiem czy w tym roku chłopaki coś pokopali ciekawego,wszystko tak jakoś się rozsypało,wiesz jak to jest,nawet nie ma z kim teraz po polach pośmigać,a samemu za bardzo się nie chce,ale brakuje mi tego jak narkotyku,zamierzam właśnie zakupić coś z twojej stajni i nie długo zacząć spacerować w poszukiwaniu meteorytkow hehe,..pozdrowionka..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 22:36 
Moderator
Moderator

Ktoś się załapie na range specjalną?(może ,,Nietryb''?)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]