Zgłosiłem się jako wolontariusz do pomocy przy pracach na miejscu średniowiecznego dworu nazywanego Randall Manor
http://www.kent.gov.uk/leisure_and_culture/heritage/getting_involved/randall_manor,_shorne_woods.aspx. Miejsce położone po sąsiedzku w Shorne Woods Country Park, gdzie ludzie jeżdżą na pikniki, pobiegać, odpocząć i co tam jeszcze...
Wykopaliska bazują na ochotnikach, nadzorowane są przez fachowca z władz hrabstwa Kent. Trwa to już dobrych kilka lat, bo prace są prowadzone tylko przez miesiąc co roku. Przekrój ochotników jest szeroki. Od dzieci to emerytów.
Co ciekawe znaleziono na stanowisku też dwie rzymskie monety (ostatnia w tym tygodniu była monetą Konstantyna) i rzymską cegłę/dachówkę - nie jestem pewien.
Pierwszego dnia miałem okazję pracować na zewnątrz murów kuchni, odsłaniając warstwę potłuczonych dachówek - dach "zjechał" lub może go rozebrali i tak zostawili sobie ten gruz. Po kilku godzinach trafiłem na ostrze noża. Niestety bardzo skorodowane. Dumny byłem z siebie, bo nie zepsułem :) Tego samego dnia kto inny znalazł osełkę. Może "jego" osełką ostrzyli kiedyś "mój" nóż :) Tak to wyglądało jak na foto. Zobaczymy co następne dni przyniosą.
[ img ][ img ]