Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 01:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykopaliska w Randall Manor
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 01:22 
Kapral
Kapral

Zgłosiłem się jako wolontariusz do pomocy przy pracach na miejscu średniowiecznego dworu nazywanego Randall Manor http://www.kent.gov.uk/leisure_and_culture/heritage/getting_involved/randall_manor,_shorne_woods.aspx. Miejsce położone po sąsiedzku w Shorne Woods Country Park, gdzie ludzie jeżdżą na pikniki, pobiegać, odpocząć i co tam jeszcze...
Wykopaliska bazują na ochotnikach, nadzorowane są przez fachowca z władz hrabstwa Kent. Trwa to już dobrych kilka lat, bo prace są prowadzone tylko przez miesiąc co roku. Przekrój ochotników jest szeroki. Od dzieci to emerytów.
Co ciekawe znaleziono na stanowisku też dwie rzymskie monety (ostatnia w tym tygodniu była monetą Konstantyna) i rzymską cegłę/dachówkę - nie jestem pewien.
Pierwszego dnia miałem okazję pracować na zewnątrz murów kuchni, odsłaniając warstwę potłuczonych dachówek - dach "zjechał" lub może go rozebrali i tak zostawili sobie ten gruz. Po kilku godzinach trafiłem na ostrze noża. Niestety bardzo skorodowane. Dumny byłem z siebie, bo nie zepsułem :) Tego samego dnia kto inny znalazł osełkę. Może "jego" osełką ostrzyli kiedyś "mój" nóż :) Tak to wyglądało jak na foto. Zobaczymy co następne dni przyniosą.

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykopaliska w Randall Manor
PostNapisane: czwartek, 5 września 2013, 13:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

dwl76 napisał(a):
Zgłosiłem się jako wolontariusz do pomocy przy pracach na miejscu średniowiecznego dworu nazywanego Randall Manor http://www.kent.gov.uk/leisure_and_culture/heritage/getting_involved/randall_manor,_shorne_woods.aspx. Miejsce położone po sąsiedzku w Shorne Woods Country Park, gdzie ludzie jeżdżą na pikniki, pobiegać, odpocząć i co tam jeszcze...
Wykopaliska bazują na ochotnikach, nadzorowane są przez fachowca z władz hrabstwa Kent. Trwa to już dobrych kilka lat, bo prace są prowadzone tylko przez miesiąc co roku. Przekrój ochotników jest szeroki. Od dzieci to emerytów.
Co ciekawe znaleziono na stanowisku też dwie rzymskie monety (ostatnia w tym tygodniu była monetą Konstantyna) i rzymską cegłę/dachówkę - nie jestem pewien.
Pierwszego dnia miałem okazję pracować na zewnątrz murów kuchni, odsłaniając warstwę potłuczonych dachówek - dach "zjechał" lub może go rozebrali i tak zostawili sobie ten gruz. Po kilku godzinach trafiłem na ostrze noża. Niestety bardzo skorodowane. Dumny byłem z siebie, bo nie zepsułem :) Tego samego dnia kto inny znalazł osełkę. Może "jego" osełką ostrzyli kiedyś "mój" nóż :) Tak to wyglądało jak na foto. Zobaczymy co następne dni przyniosą.

[ img ]

[ img ]

W Polsce tez powinno byc 1-2 stanowiska w sezonie piknikowe, gdzie każdy móglby pod okiem archeo pokopac, obejrzec prace archeologów, wielu by zobaczylo jaka to frajda.I popularyzacja nauki. Ale to dopiero za 50 lat..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykopaliska w Randall Manor
PostNapisane: sobota, 12 października 2013, 20:43 
Kapral
Kapral

Frajda jest, jak najbardziej. W upale ponad 30 stopni to była ciężka harówka, ale przeżyłem. Ten sezon wykopalisk przyniósł chyba więcej pytań niż odpowiedzi. Kuchnia widoczna dalej na pierwszym zdjęciu została zbudowana na miejscu innego budynku zorientowanego ukośnie do niej. W przyszłym sezonie będzie to badane. Znaleźliśmy też w pobliżu kuchni liczne dowody (ułamki ceramiki) świadczące o wcześniejszym niż budowa dworu zasiedleniu tego miejsca. Miałem szczęście odsłonić ślady rowu (może jakiś drenaż?) także starszego niż dwór, nazwanego w dokumentacji moim imieniem :) Na datowanie powinna pozwolić ceramika tam znaleziona.
Miejsce musiało być odwiedzane też duuużo wcześniej. Znaleziono krzemienne rdzenie i odłupki z okresu mezolitu. Sam trafiłem jeden odłupek.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]